Wsj: "Auster Manşetlere Çıktı, Kitabı İçin Reklam Oldu"
Wall Street Journal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ünlü ABD'li yazar Paul Auster arasındaki "atışma"yı değerlendirirken, "Bu haftaya kadar Amerikan romancı Paul Auster'i tanımayan Türkler artık onun farkında olabilir Başbakan Recep Tayyip"...
Wall Street Journal, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ünlü ABD'li yazar Paul Auster arasındaki "atışma"yı değerlendirirken, "Bu haftaya kadar Amerikan romancı Paul Auster'i tanımayan Türkler artık onun farkında olabilir Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ünlü ABD'li yazar Paul Auster arasındaki söz düellosu, Amerikan basının da dikkatini çekti. Wall Street Journal, atışma sonucunda Paul Auster'in "manşetlere çıktığı"nı, kendisini tanımayanların artık onun farkında olacağını, yaşananların Türkiye'de yeni yayınlanan kitabı için "reklam" olduğunu yazdı. "Atışmanın, Türkiye'nin, uluslararası insan hakları ve basın özgürlüğü kuruluşları ile ABD ve Avrupa Birliği'nden artan eleştirilerle karşı karşıya olduğu bir döneme rastladığı"nı kaydeden gazete, Türk hükümetinin yeni hukuk reformu paketinin sorunları çözmeyeceği görüşlerini de yansıttı.
ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, "Yazar, Türk Başbakanı ile Basın Özgürlüğü Konusunda Atıştı" başlığını kullandığı haberinde "Bu haftaya kadar Amerikan romancı Paul Auster'i tanımayan Türkler artık onun farkında olabilir. Romancı, ülkenin basın özgürlüğü sicilini kınayıp Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile kamuoyu önünde bir ağız kavgasını tetikleyerek manşetlere çıktı" ifadelerini kullandı.
Paul Auster'in cezaevindeki gazeteciler nedeniyle Türkiye'ye gelmeyi reddettiği yönündeki sözleri ve bunlara Başbakan Erdoğan'ın "Gelsen ne olur gelmesen ne olur. Türkiye itibar mı kaybeder" şeklinde sert tepkiyi yansıtan gazete, "Başbakan, boksörvari tarzıyla Auster'in Türkiye'ye yönelttiği eleştirinin, yazarın kısa bir süre önce İsrail'e yaptığı ziyaret göz önüne tutulursa iki yüzlülük olduğunu da söyledi" diye yazdı.
-"ATIŞMA, YURT DIŞINDAN ELEŞTİRİLERİN ARTTIĞI DÖNEME RASTLIYOR"-
Gazete, Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından birkaç saat sonra Auster'in, New York Times'da yayımlanan açıklamasıyla tartışmayı daha da alevlendirdiğini belirten gazete, "Atışma, Türkiye'nin, muhalif düşünürlerin cezaevine gönderilmesini kolaylaştıran yasaları olduğu için uluslararası insan hakları ve basın özgürlüğü kuruluşları ile ABD ve Avrupa Birliği'nden artan eleştirilerle karşı karşıya olduğu bir döneme rastlıyor" yorumunu yaptı.
Türkiye'de basın kuruluşlarının cezaevindeki gazetecilerin sayısının 100'ü geçtiğini tahmin ettikleri, bunların birçoğunun uzun tutuklu olup yargılamayı beklediğinin belirtildiği haberde tutuklu gazetecilerin çoğunun da "Kürt azınlığına mensup ve Türkiye'nin katı terörle mücadele yasaları" ile cezalandırılan suçlarla itham edildiği kaydedildi.
-"Ankara'NIN OLUMSUZ YANSIMALARDAN DUYDUĞU RAHATSIZLIĞI ARTIYOR"-
ABD'li gazete, Ankara'nın "giderek artan biçimde olumsuz yansımalardan rahatsızlık duyduğu" gibi göründüğünü ifade ettiği haberinde Başbakan Erdoğan'ın geçen hafta Türkiye'nin, ana muhalefet partisi ve bazı gazeteci ve yazar tarafından dünyaya verilen olumsuz imaja hak etmediğini söylediğine dikkat çektikten sonra şöyle devam etti:
"Türk hükümeti, durumu, yeni bir yasa paketi ile iyileştirme sözünü verdi. Ancak insan hakları hukukçuları, gazetecilere karşı en çok kullanılan, terörle mücadele yasası ve Türkiye'nin Ceza Kanunu'nun ilgili maddeleri kaldırılmayacağı için (paketin) sorunu çözmeyeceğini söylüyorlar."
-"REFORM VAADİ, AUSTER'İN GÖRÜŞLERİNİ DEĞİŞTİRMEYE YETMEYEBİLİR"-
WSJ haberine, "Bu vaat, Auster'in Türkiye'deki basın özgürlüğüne ilişkin görüşlerini değiştirmeye yetmeyebilir ama hiç kuşku yok ki, ABD'den önce geçen ay Türkiye'de yayınlanan son kitabı "Kış Günlüğü' için reklam oldu" ifadeleriyle nokta koydu. - Ankara