Haberler

Taliban'dan yasak üstüne yasak: Yüksek sesle konuşamayacaklar

Güncelleme:
Abone Ol

Afganistan'da yönetimi ele geçiren Taliban, ülkede kurduğu baskı rejimi arttırmaya devam ediyor. Taliban, Ahlak ve Erdem Bakanlığı'nın denetleyeceği yeni "ahlak yasalarıyla" baskıyı daha da arttırıyor. Bu yasalar, kadınların kamusal alanda yüksek sesle konuşmasından yüzleri açık gezmelerine kadar geniş bir kısıtlama planlamasını kapsıyor.

2021 yılından beri Afganistan üzerinde tam kontrol sahibi olan Taliban, ülkedeki 14 milyon kadın ve kız çocuğuna uyguladığı baskıyla tepki çekiyor. Zor şartlar altında yaşayan Afganistanlı kadınlar, günden güne ağırlaşan cezalara boyun eğmek zorunda kalıyor. Geçtiğimiz günlerde bu yasalara bir yenisi daha eklendi. Taliban yönetiminin yeni yasaları resmi adı Erdemi Yayma ve Ahlaksızlığı Önleme Bakanlığı olan kurum tarafından denetlenecek. Ayrıca Bakanlık, ülkedeki hiç bir kadının yasalardan muaf olamayacağını duyurdu.

YASAK ÜSTÜNE YASAK: AFGANİSTAN'DAKİ YENİ 'AHLAK YASALARI' TÜM DÜNYADA TARTIŞILIYOR

YENİ YASA, KADIN SESİNİ "POTANSİYEL AHLAKSIZLIK" OLARAK NİTELENDİRİYOR

Yeni yasalara göre, Afganistan'da kadınlar artık kamusal alanda konuşamayacak. Kadın sesi, "potansiyel ahlâksızlık" kapsamında yer alacak. Yetişkin bir Afgan kadın, zorunlu olarak evinden ayrıldığında sesini, yüzünü ve vücudunu gizlemekle yükümlü olacak.

Taliban Yönetimine göre; Kadınların, evlerinin içinden bile yüksek sesle şarkı söylemesi ya da kitap okuması duyulmayacak şekilde olmalı. Bundan böyle Afgan kadınların kan veya evlilik bağıyla bağlı olmadıkları erkeklere doğrudan bakmalarına da izin verilmeyecek.

İÇ HUKUKTA, İNSAN HAKLARINA AYKIRI HAREKET EDİLİYOR

Öte yandan taksi şoförleri yanlarında uygun bir erkek refakatçi olmadan bir kadını götürmeyi kabul ederlerse cezalandırılacak. Buna uymayan kadınlar ya da kız çocukları gözaltına alınabilecek ve Taliban yetkilileri tarafından uygun görülen bir şekilde cezalandırılabilecek. Afganistan iç hukuku gibi görüle durum, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 30 maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle diğer ülkeler tarafından uygunsuz görülüyor.

YASAK ÜSTÜNE YASAK: AFGANİSTAN'DAKİ YENİ 'AHLAK YASALARI' TÜM DÜNYADA TARTIŞILIYOR

EĞİTİMDEN İŞ HAYATINA KADAR YASAKLARLA YAŞIYORLAR

Taliban, Afganistan'da ilk kez 1996'da yönetimi ele geçirmiş, 2001'de Amerika öncülüğündeki koalisyonun ülkeyi işgaliyle iktidardaki kontrolü kaybetmişti.

Takip eden 20 yılda Afgan kadınlar, temel haklarına, mücadele ederek kavuştu. Bu mücadele, yeni rejimin silah zoruyla haklarını bir kez daha ellerinden alana kadar devam edebildi. İkinci Taliban rejimi, ilk olarak 2021 Eylül ayında kız çocuklarına 6'ıncı sınıftan itibaren eğitimi yasakladı. Yanlarında erkek olmayan kadınların dışarı çıkmasına kısıtlama getirildi, kadınlar sektörlerin büyük çoğunluğunda iş hayatından men edildi. Afgan kadınlar, tüm bu yasaklara protestolarla karşılık verdi. Ancak en büyük tepki Aralık 2022'de kadınların üniversiteye gitmesinin yasaklanmasına karşı ortaya çıktı.

Kaynak: Haberler.com / Dünya

İnsan Hakları Afganistan Kısıtlama Politika 3-sayfa Dünya İnsan Hakları 3.Sayfa Politika Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (110)

İbrahim İslam:

darısı bizim ülkenin başına insAllah

Yanıtla894441
Cengiz Gürbez:

Ya ümit edinceye kadar sende git katıl biran önce yaşa oradaki hayatı

38140
HACER İlhan:

Aminnnn

9769
JY:

ALIN SİZE İSLAM'IN GERÇEK YÜZÜ.

Yanıtla547373
Murat Kara:

katılıyorum gerçek İslam bu

6458
Halit:

mossad ajanı yakalandı denilince aklıma sen geldin demekki yakalanmadın bir dahakine senin yakalanman ümidiyle çüssss

1874
şahabettin Ayyıldız:

Kimisi seviniyor islamiyet bu değil

5140
HACER İlhan:

Sen dinsiz ol yanmak sana yakışır.

4131
tarık usta:

islam değil bu

4329
Buğra Er:

Bıt yavvrusu

1233
Tüm 110 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title