Haberler

7 ilimiz diken üstünde! Bilim insanları endişeli, bu fay hattı kırılırsa 7.2 büyüklüğünde deprem olabilir

Güncelleme:
Abone Ol

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremden sonra bölgede 100'e yakın bilim insanıyla 128 fayı incelediklerini belirterek, Malatya Fayı'na dikkat çekti. Bilim insanlarına göre; Malatya, Kahramanmaraş, Adıyaman, Sivas, Tunceli, Elazığ ve Erzincan'ı etkileyen bu fay hattının kırılması 7.2 büyüklüğünde bir deprem üretebilir.

Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremden sonra bölgede 100'e yakın bilim insanıyla 128 fayı incelediklerini belirterek, Malatya Fayı'na dikkat çekti. Prof. Dr. Sözbilir, "Malatya Fayı'nı oluşturan 3 segmentin her birinin kendi başına kırılması halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir" dedi.

Türkiye, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli geniş bir alanı etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerle sarsıldı. Depremden sonra DEÜ, TÜBİTAK'ın paydaş kuruluşları İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü, Türkiye Belediyeler Birliği ve birçok üniversiteden bilim insanıyla deprem bölgesine gitti. Orta Anadolu, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illeri doğrudan etkileyebilecek faylar üzerinde araştırmalar yapılmaya başlandı. DEÜ'den Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Dr. Mustafa Softa ve Dr. Özkan Cevdet Özdağ, Fırat Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ercan Ersoy, Dr. Elif Akgün, Dr. Serap Çolak Erol, Dr. Sibel Kayğılı, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Volkan Karabacak, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Çağlar Özkaymak, Çukurova Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fikret Koçbulut, Selçuk Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Serkan Gürgüze'den oluşan birçok lisansüstü öğrencisinin de katıldığı ekip tarafından Şirvan Fayı, Cizre Fayı, Antakya Fayı, Ölü Deniz Fayı, Malatya Fayı ve Orta Anadolu Fayı-Deliler segmenti gibi faylar üzerinde çalışmalar yürütülüyor.

7 ilimiz diken üstünde! Bilim insanları endişeli, bu fay hattı kırılırsa 7.2 büyüklüğünde deprem olabilir

100'E YAKIN BİLİM İNSANI 128 FAYI İNCELİYOR

DEÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi verdi. 6 Şubat depremlerinden sonra 500 kilometreye yakın fayın kırıldığını belirten Prof. Dr. Sözbilir, "Bu kırılma sonrasında, bölgedeki birçok fayda etkilenerek küçük ölçeklerde deprem üretmeye başladı. Bu faylarda çalışma yürütülmesi amacıyla, Türkiye Paleosismoloji Araştırmaları Projesi hazırlandı. Bu proje kapsamında birçok üniversiteden 100'e yakın bilim insanı bölgede çalışıyor. 128 fayı aynı anda çalışıyoruz. Bu fayların deprem potansiyelini araştırıyoruz" diye konuştu.

7 ilimiz diken üstünde! Bilim insanları endişeli, bu fay hattı kırılırsa 7.2 büyüklüğünde deprem olabilir

MALATYA FAYI ÜÇ BİN YILDIR KIRILMIYOR

Malatya Fayı'nda yürüttükleri çalışmalara değinen Prof. Dr. Sözbilir, "Malatya Fayı önemli faylardan. İkinci büyük depremin hemen dibinde olan fay. Kırılması halinde Malatya'yı ciddi anlamda etkileyecek bir fay. 200 kilometre uzunluğunda ve 3 fay parçasından oluşuyor. Malatya Fayı'nı oluşturan bu 3 segmentin her biri kendi başlarına kırılmaları halinde 7.2 büyüklüğünde deprem üretebilir. Bugüne kadar yapılan çalışmalar, Malatya Fayı'nın 3 bin yıldır kırılmadığını gösteriyor. Özellikle fayın, deprem tekrarlama periyodunu bulmak istiyoruz. Faylar üzerinde hendek açıp geçmişini öğrenmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"ÇOK AYRINTILI ÇALIŞILMASI GEREKİYOR"

Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 6 Şubat depremlerinden sonra bölgede 100 binin üzerinde artçı deprem olduğunu söyleyerek, "Malatya Fayı üzerinde de küçük depremler oluyor. Bu tetikleme durumuna geçer mi geçmez mi diye çalışmalar yürütüyoruz. Malatya Fayı, diğer fayları da etkileyebilecek bir fay. Kırılması durumunda dibinde Kuzey Anadolu'ya doğru uzanan Ovacık Fayı bulunuyor. Dolayısıyla çok ayrıntılı çalışılması gerekiyor" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Hasan Sözbilir Kahramanmaraş Bilim İnsanı Adıyaman Erzincan Malatya Malatya Tunceli Elazığ Güncel Deprem Deprem Eğitim Yaşam Sivas Eğitim Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (12)

öncevatan:

Arkadaş her felaket bizim dönemimize denk geliyor.

Yanıtla6106
İlyas Özel:

bir 3 dünya savaşı kaldı oda yakın galiba ??

173
Mehmet Tolu:

fayı çok kurcalamayın elinizde kalır:)

Yanıtla1568
Sedat Açıkgöz:

deprem oldu bu profesör geçirenlere gün doğdu, deprem olmadan önce nerdeydiniz

Yanıtla4525
Can Bulut :

Depremden önce de konuşuyorlar, uyarıyorlardı. Sen depremden önce okumuyordun, dinlemiyordun çarpıya basıp sayfayı kapatıyordun tabi.

359
Ömer Faruk:

Can Bulut: yorumun o kadar güzel ki beğenmekten başka birşey bırakmadın :)

114
Zumo Tek:

Hatay kahramanmaraş fayıda 1000 yıldır kırılmamıştı tehlikeli olan binalar vadi yada akarsuyun yanına yapılanlar

Yanıtla235
sade vatandaş:

siz bilim adamlarını boş verin rahat olun inanın bana deprem olup bina başınıza göçene kadar hiç birinize hiç bir şey olmayacak siz sadece bu zamana kadar olan süreyi güzel bir şekilde geçirin diyeceğim ama on bin lira emekli aylığı veya on yedi bin lira asgari ücret alıyorsanız on beş bin lira kira veriyorsanız bunuda yapmanız imkansız paranız olsa sağlam bir binada oturur veya gurbet ellerde yat kulüplerinde depremde ne olacak korkusu olmadan huzur içinde zevkle istakoz karides yerdiniz

Yanıtla526
Halo Dayı:

millet hala katlara hücum ediyor

Yanıtla122
Huso Musu:

yav ugraşmayın faylarla.ne kuyusu acıyorsunuz?daha toparlanamadık bile .

Yanıtla12
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title