Haberler

ABD'nin Gündeminde Atatürk Var

Abone Ol

New Jersey Stevens Teknoloji Enstitüsü'nde, iki gün boyunca Atatürk konuşuldu

New York merkezli "The Light Millennium" (Işık Binyılı) organizasyonu ile Stevens Teknoloji Enstitüsü, İnsani Bilimler Fakültesi'nin birlikte düzenlediği iki günlük konferansta, Birleşmiş Milletlerin 2000 yılında, 2015 hedefli tespit ettiği sekiz kalkınma maddesi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün uyguladığı ilkeler arasındaki ilişki üzerinde duruldu.

New Jersey Eyaleti Stvens Teknoloji Enstitüsü'nde, 19 ve 20 Nisan tarihlerinde düzenlenen konferans, "Binyıl Kalkınma Hedeflerinin Öncüsü: Atatürk" adı altında, Türkiye dahil, dört ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) Büyükelçileri ve "Hilal ve Yıldız" isimli meşhur kitabın yazarı, Amerikalı gazeteci ve öğretim görevlisi Stephen Kinzer'in katılımı ile gerçekleşti.

Konferansın ilk günü Atatürk'ün "Yurtta Barış - Dünyada Barış" sözüyle Binyıl Kalkınma Hedeflerinin aynı doğrultudaki sekizinci maddesinin ortak temasına ithaf edilirken, panelin açılış konuşması Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi, Büyükelçi Halit Çevik tarafından yapıldı.

Halit Çevik, "Türk Milleti olarak, en zor zamanlarda, sanırım imkansız olanı bekliyorduk. İmkansızın rüyasını kuran lideri bulduk. O bize bu zorluklara karşı rehberlik yaptı. Bize, halen takip edilen bir rehber bıraktı. O'nun diğer kardeş milletler için de bir ilham kaynağı olmasından dolayı mutlu olmamız gerekir" ifadelerini kullandı.

New York Times Gazetesi'nin İstanbul bürosu kurucusu olan ve halen Boston Universitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü profesörü olan Stephen Kinzer, Atatürk'ün zamanı aşan öngörüsüne vurgu yaptığı konuşmasında şöyle dedi:

"Bazı liderler hayatın kendisini sürüklemesini reddeder, bize buyurduklarından hoşlanmazlar. Onlar hayatı kontrol ederler ve yaşadıkları zamanda yapmak istediklerini gerçekleştirirler. Atatürk bunun için güzel bir örnektir."

"BM'ye en güzel Genel Sekreter Atatürk olurdu"

"Atatürk emekliye ayrıldığı dönem eğer Birleşmiş Milletler kurulmuş olsaydı, BM'ye çok iyi bir Genel Sekreter olurdu" diyen Stephen Kinzer, Cumhuriyetin kurucusunun etrafındaki ender kadınlardan biri olan Halide Edip Adıvar'ın, "Atatürk'ün etrafında daha entelektüel insanlar vardı ama onlar normal insanlardı. Atatürk ise başkaydı" sözlerine yer verdi.

Kinzer, İran başta olmak üzere, bir çok ülkenin Atatürk'ün yaptıklarını taklit ettiğini ama başarısız olduklarını kaydetti.

Amerikalı eski gazeteci ve uluslararası ilişkiler uzmanı, Atatürk'ün yaklaşık 80 yıl önce gerçekleştirdiği ilkelerin bugün hala Birleşmiş Milletler'in gerçekleştirmeye çalıştığı Milenyum Kalkıma Planları arasında olduğunun altını çizdi.

İki gün süren toplantıda, Birleşmiş Milletler nezdinde, Kazakistan Büyükelçisi Byrganym Aitimova, Makedonya Büyükelçisi Pajo Avirovikj ve El Salvador Carlos E. Garcia Gonzales de birer sunum yaptı.

Konferansın ikinci gününde, Binyıl Kalkınma Hedefleri çerçevesinde "Kadını Güçlendirme ve Eşitlik ile Evrensel Eğitim" temaları işlenirken, Binyıl Kalkınma Hedefleri ile Türkiye'nin ilk 15 yıllık kuruluş dönemi arasında ilişkiler kuran ve "2015 ve Ötesi"ne önermeler içeren bildiriler sunuldu. Dünyanın değişik ülkelerinden akademisyenlerin katılımı ile gerçekleşen, The Light Millennium organizasyonu ve Stevens Teknoloji Enstitüsü Profesörü Ed Foster'ın ev sahipliği ve organizatörlüğünde gerçekleşen konferans, Piyanist Dr. Ayşegül Durakoğlu ve Keman Sanatçısı Yiğit Karataş tarafından verilen resitalle son buldu.

AA

Kaynak: EgitimNerede.com / Eğitim

Mustafa Kemal Atatürk Birleşmiş Milletler Stephen Kinzer New Jersey Eğitim Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title