Ajda Tez Konusu Oldu
"Türkiye'nin Süperstarı" Olarak Tanınan Ünlü Sanatçı Ajda Pekkan, Bilimsel Tez Konusu Oldu.
“Türkiye'nin süperstarı” olarak tanınan ünlü sanatçı Ajda Pekkan, bilimsel tez konusu oldu.
“Yıldız Sistemi ve Popüler Kültür Arasındaki İlişki-Türkiye'nin Süperstarı Ajda Pekkan Örneği” başlıklı tezde, ünlü sanatçının sanat yaşamında zirveye çıkışı ele alındı.
Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi İletişim Bölümü Araştırma Görevlisi Sanem Bengü Uygunkan'ın hazırladığı tez kapsamında Ses Dergisi'nde 1962-1992 yıllarında Ajda Pekkan ile ilgili yayınlanan tüm haberler taranarak yıldız olma ölçütleri, popüler kültürle ilişkisi bakımından ele alındı.
Söz konusu yıllarda Ses Dergisi'nde Ajda Pekkan ile ilgili 287 haber yayınlandığı belirtilen tezde, ünlü sanatçının 25 kez tek başına, 4 kez dönemin ünlü şarkıcı veya oyuncularıyla kapakta yer aldığı kaydedildi.
Pekkan'ın sanat yaşamının 1960-1970, 1970-1980 ve 1980 sonrası olarak üç ayrı bölümde incelendiği tezde, 15 yaşında sahneye adım atan sanatçının yaklaşık 46 yıldır medya ve sanat dünyasında varlığını sürdürdüğüne dikkat çekildi.
Tezde, her zaman sınırları zorlamaya çalışan Pekkan'ın, yıldız olmasında büyük payı olan İlham Gencer, Fecri Ebcioğlu ve Fikret Şeneş'i hiçbir zaman unutmadığına da işaret edildi.
YILDIZ OLMA KRİTERLERİ
Ajda Pekkan'ın, ünlü Fransız reklamcı Jacques Seguela'nın “Yıldız olmak, kalıcı olmaktır”, “Sınırlarını zorla” gibi cümleleri içeren 34 ilkesiyle ilgili kriterlerin tümüne sahip olduğu kaydedilen tezde, 46 yıldır müzik dünyasında yer alan Pekkan'ın, 2006 yılındaki Rumeli konserlerine hazırlanırken ses tekniği dersleri aldığı hatırlatıldı.
Pekkan'ın reklamına çıktığı ürünlerin bile her zaman öne çıktığı belirtilen tezde, “Ajda Pekkan her zaman en iyisini yapmayı hedefler, zirveden gözünü ayırmaz, ayrıksı durur, asla sıradanlığı istemez. Yıldız, bir yerde, yazgısının buyruğuna bağımlıdır. Ajda Pekkan, hiç tükenmeyen bir beğeninin, popülerliğin simgesidir” ifadeleri de yer aldı.
Ajda Pekkan'a kadınların örnek, erkeklerin hayran olunacak kişi olarak bakmasının halkın içinde olanı simgelemesinden kaynaklandığı kaydedilen tezde, Pekkan'ın her dönemin yıldızı olduğu ifade edildi.
Ajda Pekkan'ı konu alan tezde, sanatçının isminin çay bardağına bile verildiği hatırlatıldı.
Tezi hazırlayan Sanem Bengü Uygunkan, yıldız sistemi ile popüler kültür arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaya çalıştığı bilimsel çalışmasında Ajda Pekkan'ı konu edinmesinin nedeninin, onun yıldız kriterlerine uygun olması, geniş halk kitlelerine hitap etmesi olduğunu söyledi.
Uygunkan, “Ülkemizde gerçek yıldızlar fazla değil. Yıldızcıklar var. Tezime gerçekten geniş kitlelere hitap eden bir yıldızı seçtim” dedi.
Tarkan ve Zeki Müren'in de ender yıldızlar arasında yer aldığını belirten Uygunkan, şöyle devam etti:
“Pekkan, sınırlarını zorlamış, tanınmış olmayı yıldız olmak saymamıştır. Sınır olarak gökyüzünü kabul etmiştir. Popüler kültürü yayan, ikonlardır. Pekkan da bir çeşit ikondur. Ajda Pekkan, insanların olmak istediği, tahtta duran yıldızı simgelemektedir.”