AÖF Öğrencilerine Büyük Müjde
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya Neler Oluyor programında sosyal medya üzerinden gelen soruları cevapladı.
Açıköğretim AÖF 4-5 Mayıs vize sınavları yapıldı. AÖF öğrencileri 2 gün boyunca vize sınavları için ter döktü. AÖF öğrencileri şimdi AÖF sınav soruları ve cevaplarının ne zaman açıklanacağını merak ediyor.
Anadolu Üniversite'sinden yapılan açıklamaya göre, AÖF vize sınav soruları ve cevap anahtarıyla birlikte sonuçlar sınavı takip eden 3 hafta içerisinde açıklanıyor. Buna göre 27 Mayıs Pazartesi günü açıklanması bekleniyor.
YÖK BAŞKANI GÖKHAN ÇETİNSAYA'DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR
Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren sorular arasında, LYS, Açık öğretim ve YDS konuları yer alıyordu
ÖZEL ÜNİVERSİTE OLACAK MI?
Yasalarda şu an sadece devlet ve vakıf üniversitelerinin olduğunu belirten Çetinsaya, yaptıkları çalışmalarla özel üniversitelerin açılmasını ve yabancı ülkelerin Türkiye'de üniversite açabilmesini teklif edeceklerini söyledi.
Aynı şekilde Türkiye'deki bir üniversite de yurtdışında da şube açabilecek.
Eğer özel üniversite teklifi olursa dünyanın başarılı üniversitelerinden Oxford, MIT gibi üniversiteler Türkiye'de şube açabilecek.
Bir anlamda İbrahim Tatlıses'in "Urfa'da Oxford vardı da ben mi okumadım" sözü hayal olabilir.
ÜNİVERSİTELERDE NİCELİK VE NİTELİK
Yeni üniversite açılmasına yönelik eleştirilere cevap veren Çetinsaya, "2023'te 5,5 milyon civarında öğrenci olacak." Dedi.
Yüksek öğretim alanlarının genişletilmesi gerektiğini belirten YÖK Başkanı yeni üniversite açılmasının veya kampüslerin genişletilmesi gerektiğini vurguladı.
Çetinsaya, bir bölümden mezun olan bir kişinin sadece o bölümde istihdamının dışında yan dal veya çift anadal programların olmasını istiyor.
Çetinsaya'nın bir diğer gündemi ise öğretim elemanlarının aldıkları maaştı. Üniversitede asistandan, bir profesöre kadar akademik camianın aldığı maaşları söyleyen Çetinsaya, çalışma karşılığı olarak ücretleri az buldu.
LYS'DE AÇIK UÇLU SORU OLACAK MI?
Çetinsaya, bu soruların cevabının arandığı konular arasında olduğunu, 2014'te şimdilik böyle bir değişikliğin olmayacağını söyledi. Çetinsaya, dünyadaki örnekleri incelediklerini belirtti.
YDS NEDEN BU KADAR ZORDU?
İsmi değişin yabancı dil sınavı daha önce kamu personel dil sınavı ve üniversiteler arası dil sınavı olarak geçiyordu. KPDS ve ÜDS kalktı, yerini YDS'ye bıraktı. YDS'ye girenler sınavın zorluğundan şikayetçi oldu.
Gerekli analizlerin yapılacağını söyleyen Çetinsaya, zor olan sınavın üzerine gidileceğini söyledi.
AÇIK ÖĞRETİM'DE YAPILAN DÜZENLEMELER
YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya'ya sosyal medya üzerinden sorulması istenen konular arasında, Açık öğretimde yapılan sınav değişikliğiydi. Bilindiği üzere açık öğretimde bütünleme kaldırılmıştı. Çan eğrisi getirilmiş ve tek sınavdan kalan öğrenciler bir sonraki yılı beklemek zorunda kalmıştı.
Milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren konu hakkında konuşan YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, tek dersi kalanlar için 'bir kolaylık' üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya; "Bütünleme hakkı yasal hakkımız, neden vermiyorsunuz?" ile ilgili soruya cevap veren Çetinsaya; "Bu konudaki eleştirileri kabul ediyorum ama daha öncede ifade etmiştim. Açık öğretimin bütünlemeleri yüzbinlerce gözetmenin milyonlarca öğrencinin Türkiye de yer değiştirdiği sınavlar, mobilize olduğu sınavlar. Bunların pratikte yapılması çok kolay değil ama ben özellikle AÖF'de son sınıfta olan ve tek dersi kalan öğrenciler için bir takım girişimlerde bulunuyorum, kendi aramızda tartışıyoruz" dedi.
Çetinsaya, açıköğretimde yaşanan sıkıntıları öğrenci fazlalığına bağladı.