Beltek Sertifikalarını Milli Eğitim Bakanlığı Tasdikleyecek...
Bundan Sonra Beltek Sertifikası Alanlar İnşallah Pek Çok Yerde İş Bulma İmkanı Elde Edecekler"
Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Gazi Üniversitesi işbirliğinde 1999 yılından bu yana sürdürülen ve birçok genci meslek sahibi yapan Teknik Eğitim Kursları'ndan (BELTEK) başarı ile mezun olanlar artık Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı sertifika alabilecek.
BELTEK'in gücüne güç katan, sertifikaların kamuda ve özel sektörde geçerliliğini artıran "Mesleki, Teknik, Sosyal ve Kültürel Amaçlı Kurslar Düzenlenmesine İlişkin Protokol", Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan ve Ankara Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan tarafından imzalandı. Başkan Gökçek, imza töreninde yaptığı konuşmada, "Buradan mezun olanların sertifikalarının her yerde geçerli olması için Milli Eğitim Bakanlığı onayı gerekliydi. Bu gün o konuyu da halletmiş olacağız.
Bundan sonra sertifikayı alanlar inşallah pek çok yerde iş bulma imkânı elde edecekler" diye konuştu.
Bu protokol ile BELTEK sertifika eğitim programlarını başarı ile tamamlayanlara, protokolü imzalayan 3 kurumun imzası bulunan "Kurs Bitirme Belgesi" verilecek. Belge, kursiyerlerin kamuda kariyer değişimi ve İŞKUR aracılığı ile istihdamına kolaylık getirecek.
- Sertifika Alanlar İş Bulma İmkânı Elde
Edecekler
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan'ın ev sahipliğinde, Üniversite Toplantı Salonu'nda gerçekleşen imza töreni öncesi duygu ve düşüncelerini dile getiren Başkan Gökçek, "Gerçekten bu gün BELTEK için güzel bir adım daha atıyoruz" dedi.
BELTEK'in, Türkiye'nin üniversite ve belediye işbirliği açısından bir numarası olduğunu kaydeden Başkan Gökçek, projenin 11 yıldır büyük bir başarıyla yürütüldüğünü ve kursların yılda ortalama 9 bin olmak üzere toplamda 91 bin mezun verdiğini açıkladı. Bu başarının bugüne kadar üniversite öğretim görevlileri ve Rektör Prof. Dr. Rıza Ayhan'ın büyük fedakârlıkları ve Büyükşehir Belediyesi'nin katkıları ile gerçekleştiğini ifade eden Başkan Gökçek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ancak, buradan mezun olanların sertifikalarının her yerde geçerli olması için Milli Eğitim Bakanlığı onayının olması son derece önemliydi. Bu gün o konuyu da halletmiş olacağız. Bundan sonra sertifikayı alanlar inşallah pek çok yerde iş bulma imkânı elde edecekler.
En önemli konu bence şu, bizim kurslarımızın ilkokul, ortaokul ve lise mezunları için açılması düşünülürken şu anda katılanların ekseriyeti üniversite mezunu. Kursların bir kısmı 3 aylık, bir kısmı 2 aylık. Pratiği öğrenmek için geliyorlar. Özellikle bilgisayar konusundaki yoğun talep 2 aylık kursları doğurdu. İki aylık hızlandırılmış kurslarla pek çok öğrenci bilgisayar öğrenme imkânı elde ediyor. Gelenler içinde bildiğim kadarıyla öğretim görevlileri bile var.
Bu da işin kalitesini çok net olarak ortaya koyuyor. İyi bir iş yaptığımızı ortaya koyuyor."
Kendisinin de eski bir Gazili, Gazi Üniversitesi mezunu olduğunu hatırlatan Başkan Gökçek, "Milli Eğitim Bakanlığı'nı, bu sertifikalarımızı imzalayacak olması dolayısıyla onlara şükranlarımı sunuyorum. Hepimiz için hayırlı olmasını diliyorum" diyerek konuşmasını bitirdi.
- "Dünyaya Örnek Olacak Bir Proje"
Üniversite misyonunun 2. Dünya Savaşı sonrası değişikliğe uğradığını söyleyen Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, eğitim amaçlarının değişikliğe uğradığını kaydederek, şunları dile getirdi:
"Bir felsefe değişikliği ile üniversitenin paydaşlarıyla bilgisini paylaşması gerekliliği ön plana çıktı. İşte üniversite sanayi işbirliği 20. yüzyılın ikinci yarısı bu düşünce ile başladı. Avrupa ne oluyor diye tartıştı, anca 20. Yüzyılın sonunda Bologna sürecini başlattı. İşte bu süreçte Sayın Gökçek daha bu gelişmeler Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa ülkeleri arasında tartışılırken, Gazi Üniversitesi'ne bu işbirliği protokolünü getirdi ve Gazi de memnuniyetle kabul etti.
Üniversiteler artık kendi duvarları dışına açılsın, elindeki potansiyeli yerelle paylaşma imkânı bulsun diye uğraştık. Bunun maliyeti fevkalade küçük ve getirisi fevkalade büyük oldu. 10 yılı doldurduk. Yani 21. yüzyıl eğitim sistemini biz daha 1990lı yılların sonunda Ankara Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleştirdik. Bu kadar erken, 100 yılı gözlemleyebilmek ancak bir devlet adamının yapabileceği iştir. Kendisine çok teşekkür ediyoruz."
BELTEK faaliyetleri devam ederken Milli Eğitim Bakanlığı'nın da destek verme gerektiği kanaati ile projeye dahil olmak istediğini belirten Prof. Dr. Ayhan, "Bizim sertifikalar gerçekten sanatı öğretiyordu ancak belgeyi bağlanması ve MEB tarafından onaylı olması gerektiriyordu. Bunu da sağlamış oluyoruz" dedi. Ayhan, sözlerini "Dünyaya örnek olacak bu projeyi başlattığı için Sayın Gökçek'e, bundan sonra katacakları destek için de sayın İl Milli Eğitim Müdürümüze çok teşekkür ediyorum" diye sonlandırdı.
- "Yaşam Boyu Eğitimi Güçlendirecek"
BELTEK'in Türkiye'deki mesleki eğitim gelişmelerinin bünyesinde yer alan bir program olduğunu ancak bugüne kadar kayıt altına alınamadığını vurgulayan MEB Ankara İl Müdürü Kamil Aydoğan, Avrupa Birliği'nin çok önem verdiği yaşam boyu eğitim alanında istatistiklerin bu protokol sonrasında artık daha sevindirici rakamlara ulaşacağını söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı olarak BELTEK projesine her türlü desteğe hazır olduklarını vurgulayan Aydoğan, "Önemli ve dev bir adım. Büyükşehir Belediye Başkanımız Ankara eğitim camiasına her zaman destek vermektedir. Sadece BELTEK projesi ile sınırlı değildir. Ne zaman başımız sıkışsa kapısını çalıyoruz ve hiçbir zaman geri dönmüyoruz. Bu vesileyle eğitim camiası olarak, bir milyon öğrenci ve öğretmenler adına şükranlarımızı sunuyorum" diye konuştu.
- "İstihdamı Kolaylaştıracak"
Bu işbirliği ile BELTEK Sertifika Eğitim Programları'ndan başarı ile mezun olmuş kursiyerlerin kamuda kariyer değişimine ve İŞKUR aracılığı ile istihdamına kolaylık getirilecek. Sektörün talep ve ihtiyacına göre sektörel düzeyde verimliliği ve etkinliği artırmak için sürekli güncellenecek BELTEK sertifika eğitim programlarını başarı ile tamamlayanlara protokolü imzalayan 3 kurumun imzası bulunan "Kurs Bitirme Belgesi" verilecek.
Kurslara katılanlar Bakanlığa bağlı özel ve resmi yaygın eğitim kurumlarınca uygulanan Modüler Kurs programlarından da yararlanabilecek. Ayrıca uzman kişilerle birlikte oluşturulacak komisyonun hazırlayacağı programlar da MEB onayı ile uygulamaya konulacak.
- 91 Bin 268 Mezunu Var
Belediye Teknik Eğitim Kursları (BELTEK), eğitim vermeye başladığı günden bu yana binlerce kişiye iş fırsatı yarattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in "Fikir Babası" olduğu ve 1999 yılından bu yana Büyükşehir Belediyesi ile Gazi Üniversitesi'nin ortaklaşa gerçekleştirdiği kurslardan 11 yılda 91 bin 268 kişi yararlandı. Halen 2 bin 633 kursiyer, iki aylık programın 55. döneminde 38 farklı branşta, 3 aylık programın 34. Döneminde 53 farklı branşta eğitimine devam ediyor.
Yoğun ilgi gören kurslara kayıt yaptırmak isteyenler, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi G Blok'a doğrudan başvurabildikleri gibi 202 34 71-78 numaralı telefonlarla da işlemlerini yaptırabiliyor, Büyükşehir Belediyesi'nin http://www.ankara.bel.tr web adresinin yanı sıra Gazi Üniversitesi BELTEK Sertifika Eğitim Programları kapsamında 13 Aralık 2010 günü başlayacak iki aylık 56. Dönem için 43 farklı branşta kursiyer kayıtları devam ediyor.