Boğaziçi Üniversitesi'nin Mezuniyet Töreninde Pankartlar Konuştu
Boğaziçi Üniversitesi'nin 149'uncu mezuniyet törenine öğrencilerin hazırladığı pankartlar damga vurdu. Pankartlar, alkışlarla karşılandı.
Boğaziçi Üniversitesi Uçaksavar Spor Tesisleri'ndeki tören öğrenciler ve öğretim görevlileri kortej halinde alana girmesiyle başladı. Kortej geçişinde, bazı öğrencilerin taşıdığı gündeme dair mesajlar içeren dövizler, pankartlar ve LGBTİ bayrakları dikkat çekti.
Alkışlarla karşılanan pankartların bazılarında "LGBTİ hakları insan haklarıdır", "Bizim diploma gerçek", "Hepsi özgürleşene kadar hepimiz tutsağız", "Çimlerde kızlı erkekli kod okuyoruz", "Söz verdik kirpiğimiz yere düşmesin diye mücadele edeceğiz", "Evrim yokmuş gençler, dağılın. TİBİTAK", "Trans cinayetleri politiktir", "Sarayın değil, sokağın tarihini yazacağız - Boğaziçi tarih öğrencileri", "Akademiye özgürlük", "Çocuklarımız Ensar'sız yarınlara laik" ifadeleri yer aldı.
'SİYASİ ÇEKİŞMELERİN DIŞINDA KALDIK'
2 bin 128 öğrencinin mezun olduğu törende konuşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gülay Barbarosoğlu, özetle şöyle konuştu: "Boğaziçi'nde bağımsız düşünme ve bilimsel eleştiri çabasını merkeze alarak, bilinmeyeni bilmekten, söylenmeyi söylemekten, yazılmayanı yazmaktan korkmayanların sahip çıktığı akademik gelenek kuşaklardan kuşaklara aktarılabilmiştir. Bunların başarılabilmesinin en temel nedeni akademik özerkliği, bilimsel özgürlüğü ve bağımsız düşünceyi sahiplenmemiz, bizi biz yapan değerlerin en başında görmemizdir. Okul içinde ve dışında, açıklığı ve özgürlüğü her dönemde yaşanan pratiklere dönüştürdük. Böylelikle okulumuz her zaman kısır siyasi çekişmelerin dışında kalmayı başarmıştır."
EĞİTİM EŞİTLİĞİN ANAHTARI
BM Genel Sekreter Yardımcısı, UNDP Başkan Yardımcısı ve UNDP Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Ayşe Cihan Sultanoğlu da konuk konuşmacı olarak törene katıldı. Sultanoğlu özetle şunları söyledi:
"Eğitim kadınların ekonomik, siyasi ve toplumsal açıdan güçlenmesinde ve toplumsal cinsiyet eşitliğinde birinci derecede etkiye sahip. Kadına yönelik şiddetin önlenmesinde de eğitimin rolü büyük. Temel bir insan hakkı olan eğitim eşitlik, kalkınma ve barışın da anahtarı. Ayrım gözetmeyen bir eğitim sistemi, hem erkek hem de kız çocuklarına fayda sağlıyor; böylece kadın ve erkek arasında daha eşit bir ilişki kurulmasına katkı sağlıyor. Ancak artık eğitimdeki cinsiyet eşitliğinin ötesine geçebilmemiz lazım."