Kamuyu Zarar Uğratma Davasına Onay
Selçuk Üniversitesi Rektörü ve 11 Üniversite Yöneticisi Hakkında Kamuyu Zarara Uğratma Davası Açılmasına Karar Verildi.
Selçuk Üniversitesi Rektörü ve 11 üniversite yöneticisi hakkında Kamuyu zarara uğratma davası açılmasına karar verildi.
Yaklaşık iki senedir YÖK tarafından Selçuk Üniversitesiyle ilgili olarak yolsuzluk, hukuk ihlâlleri ile ilgili başlatılan soruşturma tamamlandı.
YÖK Disiplin Kurulu 22/09/2006 tarihinde 2006/15 saylı kararı ile Prof. Dr. Süleyman Okudan ve 42 S.Ü. yöneticisi ve öğretim üyesi hakkında T.C.K.'nın 275. maddesi gereği devleti zarara uğratmaktan Lüzumu Mahkeme kararı aldı.
YÖK tarafından verilen lüzumu muhakeme kararları Rektör Prof. Dr. Süleyman Okudan ve diğer ilgililere gönderilen dosya karara bağlanarak Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan ile beraber iki rektör yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Turgut ve Prof. Dr. Şefik Dilir, Selçuk Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Gündüz ve S.Ü. Meram Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Özkağnıcı başta olmak üzere birçok öğretim üyesi ve idari personelin yargılanması için izin verildi.
Yargıtay 1. Dairesi (2006/1110 sayılı kararı ile) YÖK'ün eksik soruşturma nedeni ile YÖK'e 7 dosyayı iade etti.
YÖK Disiplin Kurulu 12/07/2007 tarihinde 2007/10 sayılı kararı ile Prof. Dr. Süleyman Okudan 11 S.Ü. yöneticisi ve öğretim üyesi hakkında T.C.K.'nın 275. maddesi gereği Devleti Zarara Uğratmaktan lüzumu muhakeme kararı aldı.
YÖK Disiplin Kurulu Prof. Dr. Süleyman Okudan'ı ihalelerde kamu zararına yol açtığından 4 ayrı dosyadan lüzumlu muhakeme kararını oy birliği ile aldı. 30/12/2003 tarihinde yapılacağı ilan edilen ihaleyi usulsüz olarak iptal ederek rekabet koşullarına aykırı bir şartname ile ihaleye çıkarılmasına bu arada piyasa rayicinin üstünde doğrudan temin usulü ile alımlar yapılmasına sebep olduğu ve sonuç kanaatine varılarak T.C.K.'nın 257. maddesini lüzumu muhakemesine karar verilmiştir.
Kamu ihale kanununun 5. ve 12. maddelerine aykırı olarak rekabet şartlarını sağlamayan ve piyasa rayicinin üzerinde KİT alımına sebep olan ihaleyi onaylayarak ihaleyi zararına yol açtığı sonuç ve kanaatine varılarak T.C.K.'nın 257. maddesince lüzumu muhakemesine karar verilmiştir.
Biyokimya rutin KİT'ler ihalesince, yaklaşık bedelin hatalı ve yüksek tespit edilmiş olmasına rağmen ihaleyi onaylayarak kamu zararına yol açtığı sonuç ve kanaatine varılarak T.C.K.'nın 257. maddesince lüzumu muhakemesine karar verilmiştir.
Kamu ihale kanununun doğrudan teminince istisnai bir uslu olan doğrudan temin ile alınacak ilaç, tıbbi sarf malzemeleri ve test ve tetkik sarf malzemelerinin özelliğinden dolayı stoklama imkanı bulunmayan ve acil durumlarda kullanılacak olan malzemelerin özelliğinden dolayı stoklama imkanı bulunmayan ve acil durumlarda kullanılacak olan malzemeler olması gerekirken, bu koşulları sağlamayan malzemelerin doğrudan temin yolu ile alındığı sonuç ve kanaatine varılarak adı geçen Süleyman Okudan'ın T.C.K.'nın 257. maddesince lüzum u muhakemesine karar verilmiştir.
YÖK'ün fezlekesi incelendiğinde soruşturma raporunun 7. sayfasında S.Ü. Meram Tıp Fakültesi Hastanesi laboratuvarında miadı geçmiş bayat KİT'lerle kan tahlilleri yapıldığı hem sayım heyeti raporu hem de soruşturma esnasında YÖK müfettişlerince miadı geçmiş KİT'lerle tahliller yapıldığı tutanak altına alındığı görülmektedir.
Bir üniversite hastanesi gibi ciddi bir kurumda miadı geçmiş KİT'lerin sadece firmaya çıkar sağlamak amacıyla kullanıldığı YÖK soruşturma raporunun 8. sayfasında bariz bir şekilde yazılmaktadır.