"Kornea Timi" Görmeyen Gözlerin İçin İş Başında
Sağlık Bakanlığı'nın talimatıyla İzmir'de oluşturulan 5 kişilik "kornea timi", kamu hastanelerinde meydana gelen tüm ölüm vakalarında, ailesinin de onayıyla ölen kişinin kornealarını ihtiyaç duyan hastalara nakledilmek üzere alacak.
İzmir Sağlık Müdürü Bediha Türkyılmaz, yaptığı açıklamada, Türkiye'de kornea nakli bekleyen hasta sayısının 4 binin üzerinde olduğunu, İzmir'de ise kornea nakli ile görme umudu bulunan yaklaşık 800 hasta bulunduğunu söyledi.
Kornea bağışlarının artırılması amacıyla İzmir'de kornea ekibi oluşturulduğunu ifade eden Türkyılmaz, "Ebe, hemşire, sağlık memuru ve acil tıp teknikerlerinden oluşan 5 kişilik kornea timi oluşturduk. 24 saat görev alacak ekibimiz, görmeyen gözlerin hayata açılmasına vesile olacak" dedi.
Ekibin, Sağlık Bakanlığı onayı ile düzenlenecek eğitimlerin ardından göreve başlayacağını anlatan Türkyılmaz, şöyle konuştu:
"Gönüllülük esası ile çalışacak ekip, hastanelerde yaşamını yitiren vatandaşların ailelerinden, kanuni gereklilik olmasa da izin alarak korneanın alınması çalışmasını yürütecek. Ekip, gözün yapısına zarar vermeden korneaları aldıktan sonra, özel saklama kapları içinde kornea bankalarına ulaştıracak. Hastane ile irtibat kuracak, alıcıyı hazırlayacak, nakil hemen gerçekleşmeyecekse kornea bankasına ulaştıracak. Organ alımlarında beyin ölümü bekleniyor ancak kornea alımında böyle bir zorunluluk yok. Bu da çalışmaları olumlu etkiliyor. İzmir, organ bağışı konusunda Türkiye'ye örnek olan bir kent, sistemi oturttuğumuzda kornea bağışlarında da çok iyi bir noktaya ulaşacağız. İnsanların hayatlarını değiştirecek çalışmaya katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz."
Türkyılmaz, İzmir'e sistemin yerleşmesinin ardından kornea timlerinin Ege bölgesine yayılması ile kornea bankalarının kapasitesinin artırılmasına yönelik çalışma yapacaklarını kaydetti.
"Kornea bağışı, öteki dünyayı karartmaz"
Türkyılmaz, Türkiye'de çok sayıda hastanın organ nakli ile yaşama tutunmayı beklediğini ancak organ bağışı konusundaki farkındalığın yeterli düzeye ulaşmadığını dile getirdi.
İnsanlarda organ bağışı bilincini artırmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerine işaret eden Türkyılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Görme kaybı yaşayan binlerce hastanın kornea nakli ile sağlığına kavuşmayı bekliyor. Ankara'nın ardından İzmir'de yapacağımız çalışma Türkiye'de ilk çalışmalardan biri olacak. Bazı insanlar, korneaları alınırsa öteki dünyada göremeyeceklerini düşünüyorlar. Bilincin artırılması lazım, kornea alınınca öteki dünyanın kararmayacağını, organ bağışının insani bir yaklaşım olduğunu insanlara anlatmamız gerekiyor. Bu kapsamda, İl Müftülüğü ile görüşmeler yapacağız. İnsanların, organ bağışının ne kadar kutsal ve insani bir şey olduğunu din adamlarından duyması etkili olacaktır. Kurumlar arası işbirlikleri ile organ bağışı konusunda bilinci artıracağız."
AA