Öğretmen Adaylarının Çoğu Karma Eğitime Karşı
Öğretmen Adayları Arasında Yapılan Araştırmada İlginç Sonuçlar Çıktı. Adayların Önemli Bölümü 'Erkekli Kızlı Eğitim'e Hayır Diyor.
Öğretmen adayları arasında yapılan araştırmada ilginç sonuçlar. Adayların önemli bölümü 'erkekli kızlı eğitim'e hayır diyor.
Öğretmen adayları arasında yapılan araştırmada ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Yüzde yirmisi kız-erkek öğrencilerin ayrı okutulmasını isteyen adayların büyük bölümü muhafazakâr kimliğe sahip ODTÜ Eğitim Fakültesince, Türkiye’deki eğitim fakültelerinin birinci sınıflarında okuyan 18 bin civarında öğrenci arasında yapılan araştırmada, öğrencilerin büyük bölümünün “dini toplumsal yaşamda önemli bir faktör olarak gördükleri” belirlendi.
ODTÜ Eğitim Fakültesinden Prof. Dr. Meral Aksu, Doç. Dr. Ayşegül Daloğlu, Doç. Dr. Soner Yaldırım, Doç. Dr. Ercan Kiraz ve Yrd. Doç. Dr. Cennet Engin Demir’den oluşan araştırma ekibi, “Eğitim Fakülteleri Öğrenci Profili” başlıklı araştırmanın sonuçlarını, ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı.
Araştırmanın amacına ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Meral Aksu, “Elde edilen veriler ışığında Türkiye’de kimler öğretmen oluyor” sorusuna bir ölçüde yanıt bulunmasının beklendiğini belirtti.
“Muhafazakâr yapı”
Araştırmanın sonuç bölümünde “öğrencilerin öğretmenlik mesleğini isteyerek seçtikleri ve mezun olduktan sonra öğretmen olmayı planladıkları, kurumlara güven, AB gibi konularda ülkemizde gelişmelerden etkilendikleri, kaderci olmayıp toplumdaki yoksulluğu tembellik, iradesizlik ve toplumsal adaletsizlikle açıkladıkları” görülmektedir denildi. Dini, toplumsal yaşamda önemli bir faktör olarak gören öğretmen adaylarının genelde muhafazakâr bir yapı yansıttıkları, dinin insanların manevi ihtiyaçları ve ahlaki sorunları için önemli olduğunu düşündükleri de araştırma sonuçlarında yer aldı.
En az güvendiğiniz kurumlar?
1) Siyasi partiler (yüzde 1.3)
2) Medya (yüzde 1.6)
3) Avrupa Birliği (yüzde 3.0)
AB yararlı olacak mı?
Yararlı olmaz % 36.0
Kısmen yararlı olur % 48.1
AB’ye giremeyeceğiz % 78.8
Tam olarak güvendiğiniz kurumlar?
1- Silahlı Kuvvetler % 64.4
2- Anayasa Mahkemesi % 37.5
3- Emniyet % 37.3
4- Diyanet İşleri % 32.8
5- Cumhurbaşkanlığı % 30.9
6- TBMM % 29.4
Din, günümüz dünyasında hangi unsurlara yeterli cevap verebilir?
İnsanların manevi ihtiyaçları % 72.5
Kişilerin ahlaki sorunları % 54.4
Ailevi sorunlar % 28.5
Sosyal ve ekonomik sorunlar % 22.0
Bilim yetersiz kalırsa hangi kaynaklara güvenirsiniz?
Teoloji-Din- % 53.4
Metafizik % 8.3
Parapsikoloji % 3.3
Öğretmen, Cumhuriyetin temel ilkelerini yaşamada önder olmalıdır
Katılıyorum 88.2
Katılmıyorum 6.7
Okullarda kız ve erkek öğrencilerin birlikte öğrenim görmeleri, sosyal ve psikolojik gelişimleri için gereklidir
Katılıyorum % 78.8
Katılmıyorum % 11.7
Kararsızım % 9.5
YÖK Başkanvekili Eşme: Çok ilginç
Araştırma sonuçlarının açıklandığı toplantıyı YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme ve eğitim fakültelerinin yöneticilerinin ve öğretim üyeleri de izledi. YÖK Başkanvekili Eşme, araştırma sonuçlarını şöyle değerlendirdi: “YÖK’ün, eğitim fakültelerinin ve Milli Eğitim Bakanlığının alacağı dersler var. Öğretmen adaylarımızın yüzde 80’ine yakını ’öğretmen, cumhuriyetin değerlerini aktarmada öncü olmalıdır’görüşüne katılıyor. Bu çok önemli bir veri ama bizi düşündürmesi gereken bazı veriler de var. Mesela öğretmen adaylarının neredeyse yüzde 20’si karma eğitime karşı. Bu son derece ilginç bir veri. Aynı şekilde bilimi ikinci plana itenlerin oranı da yüksek. Bunu, bizden önce ortaöğretimi yapılandıran, ortaöğretimi ele alan Milli Eğitim’in yorumlaması lazım.Eğer Türkiye’de Cumhuriyetin tarif ettiği laik eğitim, tüm kurumlarımızda gerçekleşseydi böyle bir tabloyla karşı karşıya gelmeyecektik.”