Haberler

ÖSYM Tarihinde Bir İlk

Abone Ol

LYS'ye girmeye hak kazanan 1 milyon 233 bin adayın yarısı sınava girmek için başvurmayınca ÖSYM süreyi ilk kez uzattı.

LYS'ye girmeye hak kazanan 1 milyon 233 bin adayın yarısı sınava girmek için başvurmayınca ÖSYM süreyi ilk kez uzattı. Eğitimciler şaşkın: "İlk defa süre uzatımı ve bu kadar düşük başvuru görüyoruz. Sınav zorlaştığı için, öğrencilerin üniversiteye girme inancı kalmadı." ÖSYM Başkanı Yarımağan ise "KPSS ve DGS başvuruları da gelince başvuru ve banka işlemleri tıkandı. Başvuracakların mağdur olmaması için süreyi uzattık" dedi

LYS'ye girmeye hak kazanan 1 milyon 233 bin adayın yaklaşık yarısı son güne kadar başvuru yapmayınca, ÖSYM işlemlerin yetişmeyeceği gerekçesiyle başvuru süresini uzattı. ÖSYM'nin açıklamasına göre LYS'ye girecek adaylar 18 Mayıs 2010 Salı günü saat 17:00'a kadar başvuruda bulunabilecek. Sınavın zorlaştırıldığını ve öğrencilerin yeni puanlamayı anlamakta zorlandıklarını belirten eğitimciler, ilk defa bu kadar düşük başvuru yapıldığını ve öğrencilerin üniversiteye girme inancının kalmadığını söyledi.

ÖSYM BAŞKANI BANKALARA BAĞLADI

Daha önce süreyi uzatmayacaklarını söyleyen ve önceki gün başvuruların 520 binde kaldığını açıklayan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan VATAN'a yaptığı açıklamada, dün akşam saatlerine kadar başvuruların 700 bine ulaştığını belirtti. Yarımağan, "Başvuru sayısı düşük değil. KPSS, DGS başvuruları da denk geldiği için banka işlemleri ve başvuruda tıkanmalar oldu. Takvimimiz çok sıkışık uzatma yapmayacaktık. Ancak çocuklar işlemleri yetiştiremez diye çekindiğimiz için süreyi uzattık. Başvuru yapacak en az 200 bin kişi var. Sınava 900 binden fazla adayın gireceğini zannediyoruz. 1 milyon 233 bin hak sahibinin hepsinin başvurmasını beklemiyorduk. Örgün eğitimde yaklaşık 700 bin kontenjanımız var. 250 bin kişi de açıköğretime kayıt olabiliyor. Açıköğretime girmek isteyen ve puanını yeterli görmeyen adaylar sınava girmeyebilir. Bu adaylar neden birinci sınava girdiler onu bilemiyorum. Sınav daha zor değil ama daha çok soru var. En önemli konu tercih. Adaylar kontenjanları eşit derecede tercih etmediği için boş kalan yerler oluyor" dedi.

"ÜNİVERSİTELER BOŞ KALACAK''

Sadık Gültekin (Eğitim Uzmanı) "Üniversiteler boş kalacak, kontenjanlar dolmayacak. Vakıf üniversiteleri de boş tribünlere oynayacak. Bu yıl tercih yapanlar çok şanslı. Neredeyse sınava giren her öğrenci üniversiteye girecek. Başvuruların az olmasının sebebi sınav eskiye göre çok zorlaştı. Daha zor sorular soruluyor. Eski mezunlar bertaraf ediliyor. YÖK liseden mezun olan herkesi üniversiteye sokmak istiyor. Eski mezun adaylar barajı geçse bile LYS'de başarılı olamayacağını gördü. Üniversiteye girme inancı azaldı. Başvuran adayların sadece yarısı iyi tercihle istediği yere girecek."

"YÜZDE 25'İ PES EDİP HAVLU ATTI

Prof. Dr. Ali Baykal (Boğaziçi Üni. Öğr. Üyesi)

"YGS'de 180 ile 220 arasında puan alan bir çok aday ikinci sınavda şansı olmadığını biliyor. Bir çoğu ilk sınava meraktan girdi. İkinci sınav hem çok zor hem de maliyetli. Her bir sınava giriş 20 TL. Herkes evinin yanında sınava giremiyor. Yol ve konaklama ücretini gören bu zahmete girmeye değmez diyerek başvurmaktan vazgeçmiş. Eski mezunlar denemekten vazgeçmiş olabilir. Sınavın kazananı tepedeki yüzde 20'lik kesim olacak. Bu grup ilk sınavdaki yüzde 25'in içinden çıkar. YGS'de barajı geçenlerin en az yüzde 25'i pes edip, havlu attı. Üniversiteye girişte iki sınava gerek yok. Tek aşamada bu iş rahatlıkla biter." (VATAN)

Kaynak: Haberler.Com / Eğitim

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title