Haberler

Özel Okul Ücretleri Belli Oldu; Anaokulları 8 Bin TL'den Başlıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Özel okullarda anaokulu ücretleri 8 bin'den başlarken, liselerde bu rakam 30 bin TL'yi aşıyor.

Özel okullar önümüzdeki eğitim öğretim yılı ücretlerini açıklamaya başladı. Anaokulu ücretleri 8 bin'den başlarken, liselerde bu rakam 30 bin TL'yi aşıyor. Ara sınıf ücretlerine de enflasyon oranı eklendikten sonra en fazla yüzde 5 zam yapılabilecek. Ayrıca özel okullar sadece yüzde 100 ücretsiz öğrenci okutabilecek.

MEB'DEN ZAMLARA MÜDAHALE

Milli Eğitim Bakanlığı, yaptığı değişiklikle özel okulda okuyan ara sınıf öğrencilerinin zam oranları hesaplanırken, bir önceki yıl ilan edilen eğitim ücretinin enflasyon oranı eklendikten sonra en fazla yüzde 5'i kadar olacağını açıkladı. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürü Ömer Faruk Yelkenci imzasıyla 2015 Ocak ayında illere gönderilen yazıda, özel okullara 'enflasyon uyarısı' yapıldı.

Yazıda ara sınıfların eğitim ücretleri ile ilgili, 2014 Temmuz ayında Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle getirilen, "Okulların ara sınıflarının eğitim ücreti, bir önceki eğitim öğretim yılında ilan edilen eğitim ücretine (Y.İ,ÜFE+TÜFE)/2 oranına, en fazla 5 oranında artış yapılarak belirlenir" hükmü hatırlatıldı.

Ücret artış oranlarında yönetmelik hükümlerine uygun hareket edilmesi gerektiği vurgulandı. Enflasyonun yüzde 5 olması öngörülerek, örnek bir hesaplama modeline de yer verilen yazıda, özel okulun ilan ettiği ücret 10 bin TL ise yüzde 5'lik enflasyon farkı ve en fazla yüzde 5 zam yapılması gerektiği, bu durumda da özel okul ücretinin en fazla 11 bin TL olabileceği belirtildi. Fakat bunun için veli ile okul arasında yazılı bir sözleşme olması şart. Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Yönetim Kurulu Eş Başkanı Cem Gülan'ın verdiği bilgiye göre, 'Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 53. maddesine göre okullar ilkokul 1, ortaokul 1, lise hazırlık veya hazırlık sınıfı yoksa lise 1'inci sınıfların ücretlerini belirlemekte serbest. Bakanlığın yaptığı uyarı okulların ara sınıflarında eğitim alacak öğrenciler için geçerli.

SADECE YÜZDE 100 ÜCRETSİZ ÖĞRENCİ ALINABİLECEK

Öte yandan Cem Gülan'ın dikkat çektiği bir diğer nokta ise özel okullarda ücretsiz okutulan öğrencilerle ilgili yapılan değişiklik. Ücretsiz öğrenci okutma oranının geçen yıllarda yüzde 25, 50, 75 ve 100 olmak üzere çeşitli oranlarda kurum tarafından belirlenebildiğini anlatan Gülan, bu yıl okulların sadece yüzde 100 ücretsiz öğrenci alabileceğini söyledi. Bu durumda ücretsiz okutulan bazı öğrencilerin bu hakkını kaybetme tehlikesi olduğuna da dikkat çekti. Ancak öğrenimi süresince burslu olarak eğitim alan öğrenciler başarısı devam ettiği sürece bu haktan yararlanacak. Herhangi bir şekilde kurumdan ayrılan burslu öğrencilerden öğrenim gördüğü süre için ücret talep edilmeyecek.

YENİ KAYIT ÜCRETLERİ

Çocuğu okulla tanışacak velilerin arayışı sürerken, kurumlar da yeni kayıt ücretlerini açıklamaya başladı. Mayıs ayı sonuna kadar açıklamayanlar ise bir önceki yıl uyguladığı miktar üzerinden kayıt yapmak zorunda kalacak. Önümüzdeki yıl çocuğu anaokuluna gidecek velilerin ise en az 8 bin TL'yi gözden çıkarması gerekiyor. Liselerde ise bu rakam 30 bin TL'yi aşıyor. İlkokul ve ortaokullarda da ücretler 10 bin ile 38 bin TL arasında değişiyor. Bunların bazılarına yemek, eğitsel etkinlikler ile KDV oranları dahil olurkan bazılarında değil. Yemek ücretleri için de en az 3 bin TL bütçe ayırmak şart.

2015-2016 eğitim öğretim yılı bazı özel okulların ücretleri şöyle:


(Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Eğitim

Cem Gülan Eğitim Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (38)

zengin milletiz vesselam:

millet karnını doyuramıyo birde özel okul çıktı başımıza ???????

Yanıtla016
bulutmobilWeb@haberler.com:

En ucuzu dersane parasini 4e katlamis.

Yanıtla013
azad:

bu ulkede sadece zenginler artık okur

Yanıtla012
ANGARALImobilWeb@haberler.com:

KIMSE GONDERMESSE FIYATLARI DUSER

Yanıtla111
akpMobil-IOS:

AKP LİYİZ GAYET MEMNUNUZ PARAMIZDA VAR GÖNDERİYOZ AKP SAĞOLSUN

Yanıtla74
EsomobilWeb@haberler.com:

Parayı veren,düdüğü çalar deniyor kısacası,Devlet okulların da emeklliği dolmuş öğretmenler,en az 40 kişilik sınıflar,laboratuvar yok,kütüphane yok daha bir ton sorun.... Teog sınavına gelince ortak sınav,şartlar eşit

Yanıtla19
Adınızı Yazın:

en azından 2 bin tl ile çocuklarımız dershaneye gidebiliyor ve özel okullara gidenlerle yarışabiliyordu. şimdi fakir çocuğu zenginlerin çocukları ile nasıl yarışacak çok merak ediyorum.

Yanıtla010
Adınızı Yazın:

hakkaten çok ucuz !!!

Yanıtla010
İmam hatip gerçeği:

Siz esas tehlikenin farkında değilsiniz. Şimdi anadolu ve fen liseleri yüksek puanlı ve her isteyen gidemiyor. eskiden imam hatiplerde öyleydi sadece isteyen gidebiliyordu. Şimdi ise puanı düşük olup yer bulamayan her türlü çakal çukal imam hatipe gitmek zorunda kalıyor. Ve okullar bunlarla uğraşmamak için bir şekilde okulu bitirtiyorlar. Gelin görün ki imam hatip mezunu olmak imam olmak için nerdeyse yeterli . . çünkü puanı düşük ve bu dinle alakası olmayanlar yakında birer imam olup başımızda fetva verecekler. hastanelerde bile psokolog yerine din görevlileri çalışacak. Yani anlayacağınız nerde eski imam hatip nerde şimdikiler. Çok yanlış yapıldı çokki

Yanıtla010
okuyun:

Burda isyan edenler ağlamayın boşuna aldığınız asgari ücretle bunları alkışlayıp oy vermekten başka ne yaptınız. Ki 7 hazirandada kuzu kuzu gidip oyunuzu vereceksiniz. Onların çocukları özel okullardan özel ünv lere geçip ordanda haksız torpillerle iş sahibi olurken siz aç karnınızla onları alkışlamaya devam edin . . yerli araç 3. köprü diye sevinin . . Sanki bunlar beleş yapılıyor. .

Yanıtla09
Tüm 38 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title