Haberler

Son Dakika: Üniversite sınavına gireceklere müjde! Baraj puanı uygulaması tarihe karıştı

Güncelleme:
Abone Ol

Son dakika: Yükseköğretim Kurulu, 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndan itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan TYT ve AYT baraj puanları uygulamasının kaldırıldığını duyurdu. Adaylar, sınav puanına ortaöğretim başarı puanını ekleyerek yerleşme imkanı elde edecek. 135 dakika olan TYT testinin süresi, 30 dakika uzatılarak 165 dakikaya çıkarılacak.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı'ndan (YKS) itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte baraj puanları uygulamasının kaldırıldığını açıkladı.

150 VE 180 OLAN BARAJ PUANI UYGULAMASI TARİHE KARIŞTI

YÖK'ten yapılan açıklamada, "Alınan yeni kararlara göre SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türlerinde sınav puanı hesaplanması için uygulanmakta olan TYT puan türünde 150 puan almış olma şartı ile yerleştirme puanlarının hesaplanmasında; TYT puan türü için 150, SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri için 180 olan sınav puanı barajı uygulaması kaldırılmıştır" denildi.

ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI EKLENECEK

"Bu yıldan itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacaktır" denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"Adaylar, önceki yıllarda olduğu gibi sınav puanına ortaöğretim başarı puanının eklenerek oluşacak yerleştirme puanıyla, puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı elde edecektir."

HANGİ ADAYLARIN TYT VE AYT SINAV PUANI HESAPLANACAK?

"TYT sınav puanının hesaplanması için Temel Matematik Testi veya Türkçe Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecektir" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"TYT puanı olmayan veya TYT puanı hesaplanmayan adayların, AYT ve/veya YDT'ye girmiş olsalar da SAY, SÖZ, EA ve DİL puanları hesaplanmayacaktır. SAY, SÖZ ve EA puan türündeki sınav puanlarının hesaplanması için gerekli olan ilgili puan türüne ilişkin AYT'deki iki testin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı ile DİL puan türündeki sınav puanının hesaplanması için gerekli olan Yabancı Dil Testinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olma şartı uygulanmaya devam edecektir. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için adayın TYT puanının hesaplanmış olması gerekmekte olup taban puan şartı aranıp aranmamasına, aranacak ise en az kaç puan almış adayların başvurabileceklerine ilgili yükseköğretim kurumu karar verecek ve bunu basın-yayın organlarıyla adaylara duyuracaktır."

BAZI PROGRAMLARDAKİ BAŞARI SIRASI KOŞULU DEVAM EDECEK

Açıklamaya göre, tıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk, mimarlık, mühendislik ve öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için gerekli olan en düşük başarı sırası koşulu uygulanmaya devam edilecek.

2021-TYT 200 VE ÜZERİ PUAN UYGULAMASI

Ayrıca, 2021-TYT'de alınan 200 ve üzeri puanlar 2022-YKS'de dönüştürülerek kullanılabilecek. Diğer yandan 2022 YKS'den itibaren alınan TYT 200 ve üzeri puanlar bir sonraki yıl kullanılamayacak.

SINAV SÜRESİ UZATILDI

Temel Yeterlilik Testinin 135 dakika olan sınav süresi, 30 dakika artırılarak 165 dakika olarak uygulanacak.

Kaynak: Haberler.com / Eğitim

Ösym AYT TYT Haberler Son Dakika

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (9)

Bozkurt :

Baraji artiracaklari yerde kaldiriyorlar... z kusagi denilen kesim tiktok videosu cekecegine ders calissin. Simdi nasilsa baraj yok deyip hic calismayacaklar. Zaten heryer hukuk fakultesi oldu. Egitim seviyesi yerlerde...

Yanıtla123
Aytekin:

Çıtayı siz düşünün... Bir sonraki hedef : adını soyadını doğru yazabilen lise mezununa üniversiteye giriş garantisi...

Yanıtla321
Ahmet AKGÜL:

Karmakarışık ettiniz eğitimi be. Tek seferde akıl edilemiyor mu. 20 yılda 40 defa değişti

Yanıtla211
D:

Bence meslek liselerinin kalitesi arttırılmalı ve birçok alandaki kalifiye eleman lisede yetişmelidir. Genç nüfusun enerjisi erken yaşlardan değerlendirilmiş olur. Ülke üretimle gelişebilir ancak.

Yanıtla19
duyarlı vatandaş:

tamam her sene sıfır net çeken 50 bin kişi de üniversiteye başvuru hakkı kazandı.Eskiden devlet kurumlarında ciddiyet vardı.Üniversiteye gitmek büyük ayrıcalıktı şimdi ineği bağla 4 yılda mezun olup boşta geziyorlar.

Yanıtla18
Selcuk Demircigil:

Bizim suçumuz neydi de o kadar uğraştık zor sorularla kısa sürede mücadele ettik. Secime denk gelmedik tabi.

Yanıtla22
Doğrucu Davud:

Bu neye yarayacak? Egitim seviyesi kalitesi yerlerde sürülüyor. Universiteyi bitirenler kalitesiz egitim nedeniyle is bulamıyorlar. Kagit üstünde yapilan boş duzenlemeler boş populizmden baska bir sey degil.

Yanıtla21
daha serii:

Hayırlı olsun artık okuma yazma bilen üniversiteye gidecek demek. Paranın yaptıramayacağı şey yokmuş demek.

Yanıtla11
Ömer Bal:

3'ün karesine 6 diyen herifler mühendis olacak... Uzun vadede Türkiye'ye yapılmış en büyük kötülüklerden biri...

Yanıtla01
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title