Süt Dişleri İncelenecek, Çürükler Engellenecek
Selçuk Üniversitesi'de (SÜ) yapılan araştırmada, ilerleyen yıllarda oluşabilecek diş çürüklerinin, bebeklik çağındaki süt dişleri üzerinde yapılan testlerle anlaşıldığı, kişiye özel diş bakım yöntemleriyle de diş kayıplarının önüne geçilebildiği tespit edildi.
SÜ Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ercan Durmuş, yaptığı açıklamada, günde iki kez diş fırçalama gibi standart diş bakımlarının herkes için yeterli olmadığını söyledi.
Bazı vatandaşların, "Günde iki kez fırçaladığım halde dişlerim çürümeye devam ediyor, hiç fırçalamadığım halde dişlerim çürümüyor" dediklerini, bunun sebebinin kişilerin mine yapısındaki farklılıktan kaynaklandığını belirten Durmuş, "Bu nedenle kişiye özel mine yüzeylerinin yapısını çıkartıp daha sonra kişiye özel koruyucu tedavi yöntemi uygulamamız gerekiyor" diye konuştu.
Ağız bakımının hiçbir zaman ihmal edilmemesi gerektiğini dile getiren Durmuş, özellikle anne ve babalara, bebeklerin ağız bakımı konusunda daha bilinçli ve çok daha hassas davranmaları konusunda uyarılarda bulundu.
Genellikle süt dişlerinin çürüğe çok yatkın olduğunu, "yerlerine daimi dişler geliyor" diye ailelerin bu çürükleri önemsemediğini ifade eden Durmuş, şöyle devam etti:
"Bireylerin süt dişlerine bakarak, ileride daimi dişlerde oluşabilecek çürükler hakkında fikir sahibi olabiliyoruz. Süt dişlerindeki çürük olasılığı yüksek bireylerin, daimi dişleri de aynı oranda çürüyor. Yaptığımız araştırmada, gelecek yıllarda oluşabilecek bu çürükleri, küçük yaşlarda kişiye özel ağız bakım ürün ve yöntemleriyle önleyebileceğimizi tespit ettik."
- Diş minesindeki görülemeyen küçük çatlaklar da çürümelere neden olabiliyor
Durmuş, ağız sağlığı ve vücut sistemi açısından çok önemli olan dişlerin korunması gerektiğini ve bu bilincin küçük yaşlarda çocuklara kazandırılması gerektiğini aktardı.
Dişlerin bireysel anlamda farklılık gösteren yapılar olduğunu, özellikle mine yapısının kişiden kişiye değişiklik gösterdiğini anlatan Durmuş, sert bir yapıya sahip olan diş minesinin yüzeyindeki gözle görülemeyen girinti, çıkıntı ve çatlakların ilerleyen dönemlerde dişlerde çürüklere neden olacağını söyledi.
Vücudun en sert yapısı olan dişleri, diş eti ve alveolar kemik (dişi çevreleyen kemik) gibi iki hassas yapının tuttuğunu ifade eden Durmuş, sözlerini şöyle tamamladı:
"Sert yapıyı temizlerken diş etlerine ve alveolar kemiğe zarar verilirse dişlerin neden çürüdüğünü tespit etsek bile dişlerin kaybedilmesine neden olunabilir. Vatandaşlarımız bir uzmana danışarak diş yapılarına uygun fırça tercih etmeli. Aynı zamanda aileler düzenli diş hekimi kontrollerine gitmeli ve çoçuklarını da aynı şekilde ağız bakımına özendirmeli."
AA