Türkçemiz Nereye Gidiyor? Paneli
Türkiye Yazarlar Birliği Gaziantep Şubesi ile Gazikent Üniversitesi İşbirliğiyle Panel Düzenlendi.
Gaziantep Valiliği koordinasyonunda SODES Şiirle Buluşma Projesi kapsamında, 1. Ayıntap Şiir Günleri çerçevesinde, Türkiye Yazarlar Birliği Gaziantep Şubesi ile Gazikent Üniversitesi işbirliğiyle Uğur Plaza'da "Türkçemiz Nereye Gidiyor?" konulu panel düzenlendi.
Panele Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, Şahinbey İlçe Milli Eğitim Müdürü Abdulhalim Ünverdi, İl Kültür Müdürü Salih Efiloğlu, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Emin Korkmaz, Türkiye Yazarlar Birliği Genel Başkanı İbrahim Ulvi Yavuz ve davetliler katıldı.
Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, programda yaptığı konuşmada üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek yaptıkları bu tür programların önemine dikkat çekti. Üç üniversitenin bir sinerji yaratarak; Gaziantep ve Türkiye'nin toplumsal gelişimine katkıda bulunmak için çalıştığını söyleyen Coşkun; "Bu tür etkinliklerin çok önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir de yaptığı konuşmada "Türkçeye önem vermeliyiz. Üniversiteler olarak sanatçılarımızla, edebiyatçılarımızla işbirliği yaparak çalıştaylar düzenleyerek Türkçenin geleceğin en önemli dillerinden biri olması için çalışmalıyız" dedi.
Konuşmaların ardından "Türkçemiz Nereye Gidiyor?" konulu panele geçildi. Gaziantep Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yakar'ın moderatörlüğünü yaptığı panele Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, Yrd. Doç. Dr. Behiye Köksel, TYB Şeref Başkanı D. Mehmet Doğan, M. Atilla Maraş, Sabiha Doğan, Selami Güder ile Mehtap Yılmaz panelist olarak katıldı.
Panelde D. Mehmet Doğan;" Son Dönemde Türkçe", Yrd. Doç. Dr. Behiye Köksel; " Türkçemiz Nereden Geliyor?", Atilla Maraş; "Dilde Kirlenme", Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç; "Türkçe Bizi Nereye Götürüyor?", Selami Güder;" Yaşayan Türkçe", Mehtap Yılmaz; "Medyada Türkçenin Kullanımı" ve Sabiha Doğan da "Türkçeyi Doğru Kullanma" konularını ele aldılar.
Türkçenin dünyanın en eski dillerinden biri olduğunu belirten panelistler; dilin ulvi bir tarafı, milli benliğimizin oluşmasında büyük yeri olduğunu ifade ettiler. Dilin ancak bireysel iradeyle, sivil toplum kuruluşlarının çabasıyla korunabileceği vurgulanırken; Türkçe'nin çok zengin bir dil olduğu, yazarların, şairlerin kelime kullanımında daha titiz davranmaları gerektiğine dikkat çekildi. Okuyan bir toplum olursak Türkçenin bizi çok geniş coğrafyalara götüreceği bu anlamda da yazarlara, aydınlara, basın-yayın organlarına büyük görev düştüğü kaydedildi.
Programda soru-cevap kısmının ardından plaket takdimine geçildi. Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Emin Korkmaz'a, Gazikent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir de Kültür ve Turizm İl Müdürü Salih Efiloğlu'na plaket takdim etti. Panelistlere hediye takdim edilmesinin ardından program sona erdi.