Haberler

Üniversitelerde Demokrasi Tartışıldı

Güncelleme:
Abone Ol

Demokratik Üniversite Hareketi Girişimi'nin "Üniversitelerde Demokrasiyi Tartışıyoruz"

Demokratik üniversite hareketi girişimi'nin "üniversitelerde demokrasiyi tartışıyoruz" başlığıyla düzenlediği forum 7 Ocak cuma günü İstanbul Eczacı Odası Galatasaray Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi.

İstanbul'daki üniversitelerden öğrencilerin katıldığı foruma yazar Ayhan Bilgen ve Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr Tahsin Yeşildere de yaptıkları konuşmalarla katkı sundu.

Ayhan Bilgen: 'Yeniden Demokrasi Algısına İhtiyaç Var'

İstanbul Üniversitesi'nden Ardıl Bayram Şahin'in yaptığı açılış konuşmasının ardından söz alan Ayhan Bilgen; "Bugün yeniden bir demokrasi okuması ve algısı ihtiyacı duyulduğunu, üniversitelerin demokratik olması için polis, baskı, cop olmasın demenin yeterli olmadığını belirtti.

Siyasi örgütlerin gençlere daha çok afiş asmak, bildiri dağıtmak gibi pratik sorumluluklar yüklediğini, düşünce yani fikri katılımda eksik bırakıldığını ifade etti. Ayhan Bilgen, "Demokratik üniversite kavramıyla siyasetin üniversiteye girmesi, siyasetin toplumsallaşması, siyasetin gençleşmesi kavramını birlikte ele almak durumundayız" diyerek, adil bir anayasa mücadelesi olmadan demokrasi mücadelesi verilemeyeceğini de vurguladı.

Yeşildere: 'Yök Demokrasi Önündeki Engel'

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere de geçmişten bugüne devletin üniversiteye yaklaşımını ortaya koydu. Son dönemde YÖK'e dair bakış açılarına da değinen Yeşildere, AKP'den önce de, AKP döneminde de YÖK'ün, üniversiteleri baskı altında tutan, üniversitelerin özgür, demokratik, bilimsel olmasının önündeki en önemli engel olduğunu belirtti.

Demokratik Üniversite İçin Mücadele

Konuşmacıların ardından soru -cevap ve katkı şeklinde devam eden forumda, üniversitelerde bilim üretmenin imkânsızlıkları, kısmi olanında hangi kesime hizmet ettiği, özellikle üniversitelerin sermayeye pazarlanma çalışması olan Bologna planı, üniversitelerde polis baskısı, öğrencilerin temsiliyet sorunu ve son dönemde üniversitelerde yaşanan eylemler gibi birçok konu üzerinden tartışmalar yürüdü.

Son olarak farklı farklı konuları daha derinlikli öğrenebilme ve tartışabilme çabası olarak çalışma grupları oluşturulması kararı alındı. Öğrenciler Demokratik Üniversite mücadelesi için tartışma, etkinlik vb çalışmalarına devam edeceklerini, hedeflerinin kitlesel Demokratik Üniversite Hareketi'ni örmek olduğunu bildirdi.

Kaynak: Bültenler / Eğitim

Eğitim Güncel Eğitim Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title