Haberler

Aradaki farkı devlet ödeyecek! İşte 10 gün önce ulaşıma açılan Çanakkale Köprüsü'nden günlük geçen araç sayısı

Güncelleme:
Abone Ol

1915 Çanakkale Köprüsü'nü inşa eden ortaklardan Yapı Merkezi'nin patronu Başar Arıoğlu, 10 gün önce hizmete açılan köprüden günlük geçen araç sayısına ilişkin bilgi verdi. Arıoğlu, günlük 45 bin araç geçiş garantisi verilen köprü için, "Günlük 30 bin civarında geçiş var ama henüz konuşmak için erken. Ancak 1-2 sene sonra tablo netleşmeye başlar" dedi.

Dünyanın iki ayak arası en uzun mesafeye ve en uzun kule yüksekliğine sahip 1915 Çanakkale Köprüsü, Çanakkale Zaferi'nin 107. yıldönümünde hizmete açıldı. 3.1 milyar euroya mal olan köprünün geçiş ücreti de 200 lira oldu.

"GÜNLÜK 30 BİN CİVARINDA GEÇİŞ VAR"

Muhalefetin eleştiri oklarının hedefi olan köprüden günlük kaç aracın geçtiği kamuoyu tarafından merak edilmeye başlandı. 1915 Çanakkale Köprüsü'nü inşa eden ortaklardan Yapı Merkezi'nin patronu Başar Arıoğlu, 10 gün önce hizmete açılan köprüden günlük geçen araç sayısına ilişkin bilgi verdi. Arıoğlu ,günlük 45 bin araç geçiş garantisi verilen köprü için, "Günlük 30 bin civarında geçiş var ama henüz konuşmak için erken. Ancak 1-2 sene sonra tablo netleşmeye başlar" dedi.

"ARADAKİ FARKI DEVLETİN KASASINDAN BİZ ÖDEYECEĞİZ"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün açılışında köprünün geçiş ücretinin 200 lira olduğunu belirterek, "Çünkü buradan biliyorsunuz, Yap-İşlet-Devret… Eğer buradan aldığı aylık ve yıllık bedel, yüklenici firmanın aleyhineyse, farkı kim ödeyecek; onu devletin kasasından biz ödeyeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

ARAÇLARIN GEÇİŞ ÜCRETİ

Köprünün otoyol ücreti de belli oldu. Malkara'dan giriş yapacak bir otomobil toplamda 272,5 TL ödeyecek. 1915 Çanakkale Köprüsü'nden geçmek için minibüsler 250 TL, yolcu otobüsleri 450 TL, kamyonlar 500 TL tırlar 950 TL, motosikletler ise 50 TL ücret ödeyecek.

Olgun Kızıltepe
Haberler.com - Ekonomi

Çanakkale Köprüsü Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (103)

Serdar Sekman:

Yap işlet Devret Modeli sonuçta Halkın çebinden çıkıyor paralar Yönetimiyorlar ülkeyi sonuç ülkenin iflasına kadar gider yazıklar olsun.

Yanıtla264415
Veli Özdemir:

Devlet yapsa halkın cebinden çıkmıyor mu?

168334
Mehmet Vatandaş:

veli özdemir evet halkın cebinden çıkıyor ama kazık yemiyorsun aynı yöntemle yapılan yol köprü hastane havalimanı vs. maliyetlerini öğren birde ödenecek paraya bak

723
T.C. Vatandaşı:

Devlet yapsa gelen kar devletin cebinde kalacak...

417
Eğrioturdoğrukonuş:

mehmet ve Tc vatndş.. peki, Türkiye de 65 tane hükümet gelmiş gitmiş, Hızlı tren ve bu köprü yolları neden önceki hükümetler yapmamış ?

125
Zafer Yılmaz:

Kafaya bak, milletin cebinden cıkıyor muş. Arkadaş başka bir yontem le yapılsaydı milletin cebinden cıkmayacakmıydı. Hazineden odense yada dış krediyle yapılsa millet odemeyecekmıydi

42
Zafer Yılmaz:

En adil yontem yap işlet devrettir. Önce kullananlar oder sonra devlet garanti farkını oder. Her halukarda odeme yıllara yayılır devlete daha az yük binmiş olur, bu arada ihtiyaç olan kopru de yapılmış olur

33
Hek Tor:

Başar emice, bunu söylemen için kaç Dolar aldın? Zira o köprüden günde 10 bin araç geçsin dişlerimi kırmazsam namerdim... Haaaa, namerdim dediysem gerçek namert yani, çakma namert değil hani.

Yanıtla212382
Zafer Yılmaz:

Namert ısın nesin bilmemde hesabın yanlış, yıllık gecen arac ortalaması baz alınıyor gunluk değil

75
omep bapon:

Çok erken öttün

00
Tüm 103 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title