Haberler

100 Kişiyi Doyuramadı, İki Restoran Açtı

Abone Ol

Ebru Baybara Demir, Üniversiteyi Bitirdikten Sonra Doğduğu Topraklarda Rehberlik Yapmaya Başladı.

EBRU Baybara Demir, üniversiteyi bitirdikten sonra doğduğu topraklarda rehberlik yapmaya başladı.

Yabancı turistlere bölgeyi gezdiren Ebru Baybara Demir, konuklarının yeme-içme ve konaklama programlarını da yapıyordu. Dokuz yıl önce, 100 kişilik bir Alman kafilesine rehberlik etmek üzere anlaştı. Ancak en büyük sorun 100 kişiyi doyurmaktı. Mardin'deki lokantaların hiç biri 100 kişilik yemek yapmayı üstlenmedi. Bunun üzerine ailesi ve komşularından yardım istedi. Herkes elele verince turistler, Mardin'in birbirinden leziz yöresel yemeklerini Ebru Baydara Demir'in evinde tattılar. Böylece Ebru Baybara Demir, işletmeciliğe adım atmaya karar verdi.

Mardin'in tarihi Cercis Murat Konağı'nı yedi yıl önce bölgenin kadınlarının yardımıyla restorana çeviren Ebru Baybara Demir, yemekleri yaptırdığı bir çok kadına da para kazanma olanağı sağladı. Restoran kısa sürede yurtiçi ve yurtdışından bir çok ödül aldı. Mardin'in yöresel tatlarını dünyaya tanıtmayı amaçlayan Ebru Baybara Demir, ikinci restoranını Suadiye'de açarak, Mardin tatlarını İstanbul'a taşıdı.

Açılıştan fotoğraflar...

 Sahildeki restoranın 18 Ekim Cumartesi akşamı yapılan açılışına, Mardin Belediye Başkanı Metin Pamukçu ve Mardin İl Emniyet Müdürü İsmet Taşhan ve aralarında sanatçılarında bulunduğu konuklar, Mardin'in ünlü "kiliçe" çöreğiyle karşılandı. Hayat Çöreği de denilen kiliçeyi Hıristiyanlar doğum başta olmak üzere yeni başlangıçlarda, Müslümanlar ise ölülerin ardından ona, tatlı acı anılarını anlatmak için yapıyorlar. Restoran, kapalı salonunda 300, bahçesinde 250 kişiyi ağırlayabiliyor.

Mardin yemeklerine tarçın, kişniş, mahlep, zencefil, yeni bahar, sumak, pul biber başta olmak üzere baharatlar tat veriyor. Cercis Murat Konağı’nın mönüsünde yer alan, Kişk Çorbası, Tarçınlı Mahlepli Patlıcanlı Pilav, Alluciye (ekşili erik yahnisi), Incasiye (pekmezli erik tavası), Kitel Raha (Süryani içli köftesi), Hımmısiye (ekşili nohut yemeği), Kazan Kebabı, Kaburga İçinde Sarmısaklı Yaprak Sarması, Dobo (kuzu but, badem, sarımsak, yeni bahar) en çok talep alan yemekler arasında.

Cercis Murat Konağı'nda 15 günde bir cuma ve cumartesi akşamları Mardin'den gelen yerel müzik gruplarını dinlemek mümkün. Suadiye sahilinde Mardin tatları tatmanın bedeli, bir kişi için içkisiz 45, içki dahil 80 YTL.

Cercis Murat Konağı

Mardin’de 1988'de inşa edilen Lole Cercis Murat Konağı'nda 1947’ye kadar Tüfekçioğlu ailesi yaşadı. Ailenin Halep'e yerleşmesinden sonra konağı, Hacı Tahir Şaar ve Hacı Ahmet Bilezikçi satın aldılar. 1956’da konağı alan ve tarihi binaya damgasını vuran Cercis Murat (Dilmener) 1977’ye kadar burada yaşadı. Konak Hacı Hıdır Yılmaz, tarafından satın alındıktan sonra dı. 1992-1998 arasında Mardin İl Turizm Müdürlüğü Hizmet Binası olan konağın taş işlemelerinde 19. yüzyıla ait Süryani motifleri bulunuyor. Turizmci Ebru Baybara Demir tarafından satın alınan konak, 2001’de Mardin mutfağının sunulduğu bir mekan olarak açıldı. 2003’te "Mutfak Atölyesi" olarak tekrar düzenlendi, Mardinli ev kadınlarına ve gençlere de iş olanağı yarattı. Konakta, Mezopotamya, Babil, Şark ve Savur adlı 4 salonla Mezopotamya Ovasına hakim 3 ayrı terasta hizmet veriliyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title