"1071 Kadın Girişimci Projesi Sertifika Töreni" - Nihat Ergün -
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, son 11 yılda oluşan güven ve istikrar ortamı ile Türkiye'nin, herkes için bir "fırsatlar ülkesine" dönüşmüş olmasının, girişimcilik konusundaki arzuyu iyice artırdığını belirterek, "20 yıl boyunca, 2010'a kadar KOSGEB'de girişimcilik eğitimi alanların sayısı 6 bin civarında olmuştu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, son 11 yılda oluşan güven ve istikrar ortamı ile Türkiye'nin, herkes için bir "fırsatlar ülkesine" dönüşmüş olmasının, girişimcilik konusundaki arzuyu iyice artırdığını belirterek, "20 yıl boyunca, 2010'a kadar KOSGEB'de girişimcilik eğitimi alanların sayısı 6 bin civarında olmuştu. 2010 yılından itibaren bu konuya çok önem verdik ve son 4 yılda KOSGEB'den eğitim alanların sayısı 200 bini buldu" dedi.
Ergün ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "1071 Kadın Girişimci Projesi Sertifika Töreni" ile Keçiören Toplumsal Gelişim Merkez Binası'nın açılış törenine katıldı.
Bakan Ergün, burada yaptığı konuşmada, Emine Erdoğan'ın himayelerinde Keçiören Belediyesi, TOBB ve KOSGEB işbirliğinde gerçekleşen bu eğitim programının martta başlatıldığını hatırlatarak, 1071 kişinin eğitimlerini başarıyla tamamladıklarını ve bugün sertifikalarını almaya hak kazandıklarını söyledi.
Türkiye'nin son 11 yılda çok önemli başarılara imza attığına işaret eden Ergün, bunlarla yetinilemeyeceğini, belirlenen hedefler doğrultusunda emin adımlarla ilerlemek gerektiğini ifade etti.
Bu hedeflere ulaşmak için önümüzdeki 10 yıl boyunca yeni yatırımların yapılacağını ve yeni işletmelerin kurulacağını belirten Ergün, şunları kaydetti:
"Bu işletmelerin nitelikleri de artmış olacak. İşte biz girişimcilik eğitimlerini bu açıdan çok önemsiyoruz. Çok açık bir gerçek var. İş kurmak zor bir süreçtir ama işini devam ettirmek ondan daha zor bir süreçtir. Ülkemizdeki en önemli sıkıntılardan birisi de işletmelerimizin kısa ömürlü olmasıdır. Biz girişimcilik eğitimlerinden yararlanan işletmelerimizin bu açıdan çok daha başarılı ve uzun ömürlü olacaklarına inanıyoruz. Çünkü bunlar bilinçli işletmeler. Türkiye'de insanımızın kendi işini kurmaya yönelik muazzam bir heyecan taşıdığını gözlemliyoruz. Birçok insan toplumda. 'memur olayım, birisinin yanında çalışayım, iş bulayım' diye gayret eder ama şimdi anneler, kendileri bir iş kurmasalar bile çocuklarına, komşularının çocuklarına, 'niye kendi işini kurmayı düşünmüyorsun?' diye tavsiye etmesini de bilecekler. Çünkü girişimciliğin önemini ve değerini bu eğitimlerle kavramış oldular. Bu açıdan son derece önemli bir faaliyet yürütülmektedir."
- "Son 4 yılda KOSGEB'den eğitim alanların sayısı 200 bini buldu"
Nihat Ergün, özellikle son 11 yılda oluşan güven ve istikrar ortamı ile Türkiye'nin, herkes için bir "fırsatlar ülkesine" dönüşmüş olmasının, girişimcilik konusundaki arzuyu iyice artırdığına dikkati çekti.
Girişimci olmak isteyenlerin zorlandıkları 2 konuda, onlara KOSGEB aracılığıyla destek sağladıklarını anlatan Ergün, bunlardan ilkinin girişimcilik konusunda verilen eğitim, ikincisinin ise sermaye desteği olduğunu bildirdi.
KOSGEB'in yaklaşık 24 yıllık bir tarihi olduğuna işaret eden Ergün, "20 yıl boyunca, 2010'a kadar KOSGEB'de girişimcilik eğitimi alanların sayısı 6 bin civarında olmuştu. 2010 yılından itibaren bu konuya çok önem verdik ve son 4 yılda KOSGEB'den eğitim alanların sayısı 200 bini buldu" diye konuştu.
Ergün, öte yandan KOSGEB'in girişimcilik destek programıyla birlikte, eğitimlerden yararlanıp sertifika alanların, 30 bin liraya kadar hibe ve 70 bin liraya kadar da faizsiz kredi alabilme imkanına sahip olduklarını söyledi.
Bu kredinin 2 yılı ödemesiz olmak üzere 4 yıl vadeli olduğunu aktaran Ergün, sözlerini şöyle tamamladı:
"2010 yılından bugüne kadar eğitim alanlar arasından 10 bin vatandaşımız bu desteklerden yararlanarak işini kurdu. Bu 10 bin vatandaşımız hem iş arama sıkıntısından kurtuldu hem de yanında başkaları iş verdiler. Biz kadın girişimcilerimize bu konuda pozitif ayrımcılık yapıyoruz ve oransal olarak da bunu yüzde 10 daha fazla destekliyoruz. Bugüne kadar girişimcilik eğitiminden yararlananların da yarısı kadınlarımızdan oluşuyor. Bu, gerçekten mutluluk veren bir hadise. Bu programın açılışında kadınlarımıza, 'Sadece sertifika almayı hedeflemeyin. Çünkü sertifika sadece bir araç. En kısa sürede iş planınızı hazırlayıp, işinizi kurmak için KOSGEB'in kapısını bir kere daha çalın' demiştik. Allah'a şükür Türkiye eski Türkiye değil. Artık imkanlarımız, kaynaklarımız bol. Bu imkanları, bu kaynaklarımızı milletimizin menfaatine kullanmaya, onlara destek vermekte kullanmaya devam edeceğiz."
- "Kadınlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz"
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da medeni toplumlarda artık üretkenliğin ve "tüketirken üret" anlayışının daha da güçlendiğini söyledi.
Türkiye'de büyük adımların atıldığını belirten Kaplan, "Biz de bu vizyonla KOBİ ve girişimcilerimizi desteklemeye devam ediyoruz. Kadınlarımızın evde oturmasına ve sadece tüketen bir pozisyonda durmasına gönlümüz razı olmuyor. Kadınlarımızın üretmesi, ülkemize çok büyük katkılar sunmaktadır. Bu nedenle bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kadınlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.
KOSGEB'in girişimcilik destek programına ilişkin bilgi veren Kaplan, uygulamalı girişimcilik eğitimi alan adaylara, işletmelerini kurduktan sonra da destek vermeye devam ettiklerini ifade etti.
Kaplan, 2010-2013 döneminde yeni girişimcilik destek programı kapsamında, girişimcilere toplamda 150 milyon lira tutarında destek sağladıklarını kaydetti.
(Sürecek)