14. Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı
Jereh International Ortadoğu Genel Müdürü Johnson Ji, yakın gelecekte Çin'de daha fazla kaya gazının kullanılacağını söyledi.
Jereh International Ortadoğu Genel Müdürü Johnson Ji, yakın gelecekte Çin'de daha fazla kaya gazının kullanılacağını söyledi.
Ji, 14. Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı'nın son oturumundaki "Kaya Gazı Ticareti" başlıklı konuşmasında, Çin'in yakın gelecekte daha fazla kaya gazı üretip, tüketeceğini ifade etti.
Çin hükumetinin 2020 hedefinde kaya gazı üretimini yıllık 30 milyar metreküpe çıkarmayı hedeflediğini belirten Ji, "Çin, dünyada en fazla kaya gazı rezervine sahiptir ki bu rezerv ABD'nin sahip olduğunun iki katıdır. Fakat kaya gazı çıkarmak için en önemli altyapı sudur, kuyulardaki çatlatmaları sağlamak için bol miktarda su basılması gerekmektedir. Çin'de kaya gazı üretimi ABD'deki kadar kolay değildir. Çünkü Çin 2009'da kaya gazı üretimine başladı. Bugün Çin'deki kaya gazı üretimi ihtiyacın sadece yüzde 1'ini karşılamaktadır" diye konuştu.
Viking International, Petrol Arama Uzmanı Kerem Yüksel de son 4 yılda Türkiye'deki kaya gazı araştırmalarına ilişkin bilgi verdi.
Yüksel, düşen petrol fiyatlarının arama faaliyetlerini zorlayan bir etken olduğunu söyleyerek, "Petrol fiyatları artarsa, operatörler olağan uygulamalarına dönebilir. Maliyet ve tedarik bölümü çok önemlidir. Bunlarda zorluk yaratabilecektir. Hükümet tarafının aktif ve destekleyici olduğunu söylemem lazım. Ayrıca sanayi ve akademik toplumun bir arada çalışması lazım. Çünkü bir ekip ruhu ve ekip gücü gereklidir" ifadelerini kullandı.
Türkiye Petrolleri, (TP) Ankonvansiyonel Projeler Müdürü Armağan Derman da ankonvansiyonel çalışmaların devam edeceğine dikkat çekerek, "TP olarak kuyuları akıllıca açmak zorundayız. 2015 TP için önemli bir yıl olacak ve Trakya'da pilot kuyu açılması bekleniyor" dedi.
Ankara'da düzenlenen 14. Uluslararası Petrol ve Gaz Konferansı bu oturumla sona erdi.