Haberler

"17. Ulusal İktisat Kongresi"

Abone Ol

Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Uygur: "Ortadoğu'daki gelişmeler maalesef yaklaşık iki yıldır Türkiye'yi olumsuz etkiliyor. Çünkü savaş ortamında ticaret yapma olanakları çok azalıyor, hatta baz...

Türkiye Ekonomi Kurumu Başkanı Ercan Uygur, "Ortadoğu'daki gelişmeler maalesef yaklaşık iki yıldır Türkiye'yi olumsuz etkiliyor. Çünkü savaş ortamında ticaret yapma olanakları çok azalıyor, hatta bazı yerlerde ortadan kalkıyor. Olayların bittiği ülkelerde de Türkiye'nin ihracatının oldukça hızlı arttığını görüyoruz" dedi.

Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) ile Türkiye Ekonomi Kurumu tarafından düzenlenen, "17. Ulusal İktisat Kongresi" Kültür ve Gösteri Merkezi'nde, aralarında Kıbrıs ve Kırgızistan'ın da bulunduğu 36 üniversiteden çok sayıda bilim adamı ve ekonomistin katılımıyla başladı.

Uygur, açılışta yaptığı konuşmada, kurumlarının polemikler içerisine girmediğini bunun için de çok fazla bilinmediğini belirterek, 1929'da Mustafa Kemal Atatürk'ün önerisiyle kurulan müessesenin önemli hizmetler verdiğini söyledi.

Günümüzde Türkiye'de ve dünyada iki önemli sorun olduğunu ifade eden Uygur, şunları kaydetti:

"Türkiye'de cari açık çok uzun yıllardır yaşadağımız bir sorundur. Cari açığın içerisinde enerjinin önemli bir katkısı vardır. Türkiye, enerji sektörü olarak önemli bir açık verir. Dünyanın son yıllarda uğraştığı bir küresel sorun var. O da Avrupa sorunudur. Sanıyorum üç yılı bulduk artık, verdiği büyük açıklarla, biriktirdiği borçlarla önemli bir bunalım döneminden geçti hala da tam çıkmış değil. Özellikle bize yakın bazı ülkeler hala boğuşuyorlar bu bunamlımla. Bu sorun tabii ki Türkiye'yi de önemli ölçüde etkiliyor. Çünkü Avrupa Birliği üyeleri, Türkiye'nin önemli tiracet ortakları. Avrupa'daki durgunluk Türkiye'nin ihracatını önemli ölçüde etkilemiş, geriletmiş durumda."

Cari açığın 2013 yılında önce biraz azaldıktan sonra tekrar bir miktar artış olacağını öngören Uygur, "Ama 2011-2012 yıllarındaki kadar yüksek olmayacaktır. Burada kritik bir şey tabii petrol ya da enerji fiyatıdır. Eğer orda fazla değişiklik olmazsa cari açık da çok yükselmeyecektir diye umut ediyoruz. AB yavaş da olsa bu durgunluktan çıkıyor ve Türkiye'nin o bölgeye de ihracatı artacaktır ve cari açığa da olumlu yansıyacaktır" dedi.

"Cari açık aslında tasarruf yetersizliğinin bir yansımasıdır"

Cari açığın yapısal bir sorun olduğuna dikkati çeken Uygur, "Türkiye'nin ihracatıyla ihtalatı arasındaki fark aslında teknoloji ve üretkenlik farkıdır. Yani Türkiye teknoloji üretimini ve üretkenliğini artırabileceği ölçüde ihracatını da artırabilecek. Cari açık aslında tasarruf yetersizliğinin bir yansımasıdır. Türkiye'de özellikle firmalar ve hane halkının tasarrufu yetersiz olduğu ve harcamalar daha fazla olduğu için cari açık var" ifadelerini kullandı.

Uygur, "Ortadoğu'daki gelişmeler maalesef yaklaşık iki yıldır olumsuz etkiliyor. Çünkü savaş ortamında ticaret yapma olanakları çok azalıyor, hatta bazı yerlerde ortadan kalkıyor. Olayların bittiği ülkelerde de Türkiye'nin ihracatının oldukça hızlı arttığını görüyoruz. Umut ediyoruz ki bu gelişmeler çok da uzamayacak ve Türkiye'nin ihracat potansiyelini artıracaktır" diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak da insanın sosyal ve ekonomik koşullardan bağımsız olmadığını ifade ederek, ekonominin, kişinin her alanını etkileyen, temel koşullarını biçimleyen temel dinamiklerin başında geldiğinin altını çizdi.

Özellikle günümüzde, insan ve ekonomi arasındaki ilişkiyi sağlıklı bulmadığını vurgulayan Koçak, "Toplumların gelişmisine öncülük eden sadece bilgi üretimiyle değil, insani değerlerin yaşatılması ve yaygınlaştırılması sorumluluğuna sahip olan üniversiteler ve biz bilim adamları, her insanın ve her toplumun yüksek yaşam standartlarında, refah içerisinde yaşama hakları olduğunu düşünüyor ve buna inanıyoruz" şeklinde konuştu.

Vali Ahmet Altıparmak ise enerji hatları üzerinde olan Erzurum'da sempozyumun yapılmasının önemli olduğunu belirterek, alternatif cari açığın en büyük kalemlerinin enerji olduğunu herkesin bildiğini ifade etti.

İİBF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Suphi Orhan da üniversitelerin önemli kurumlar olduğunu belirterek, toplumun refah düzeyi ve yaşam kalitesine, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan oldukça geniş çerçevede katkıda bulunduğunu söyledi. - Erzurum

Kaynak: AA / Ekonomi

Mustafa Kemal Atatürk Ercan Uygur Ekonomi Türkiye Kıbrıs Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title