Haberler

18. IBF Kongresi'nde Mushtak Parker'dan Önemli Açıklamalar

Güncelleme:
Abone Ol

Parker, "Türkiye'nin İslami finans dünya pazarında 2020 yılına kadar pazarın yüzde 15'ine sahip olabilecek bir potansiyeli bulunduğunu tahmin ediyoruz" dedi.

Bu yıl "Paradigma Kayması: Yeni Finansal Yönelimler" teması ile toplanan IBF Kongresi'nin açılış oturumu 26 Kasım 2014 Çarşamba günü saat 09.00'da İstanbul WOW Oteli Safir Balo Salonunda gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını IBF Başkanı Erol Yarar'ın yaptığı oturuma Islamic Banker Magazine Editörü Mushtak Parker konuşmacı olarak katıldı ve İslami bankacılık, İslami finans trendleri konusunda bir konuşma yaptı.
İslam ülkelerinin finans sistemi gelişmeli

IBF Başkanı Erol Yarar yaptığı açılış konuşmasında İslam ülkelerinin fonlarını gelişmiş ülkelerde tuttuğuna, bu fonların neden İslam ülkelerinde tutulmadığını sorguladıklarında güven konusunun öne çıktığına dikkat çekerek, "İslami ülkelerin finansal konumlarını düzeltmeden gelişmelerini beklemek doğru olmaz" diye konuştu.

İslam alemi için, iş adamları açısından kriz beklentilerinin olduğu bir dönemde bu toplantıyı yapıyor olmanın önemine değinen Yarar, "çok büyük kaynaklara ulaşsak bile, İslam aleminde açlığın kol gezdiğini görmezden gelmememiz gerekiyor" dedi. Uluslararası kurumların devletlere yönelik tavırlarında Batı stratejisi temelli yaptırımlar uygulandığını söyleyen Yarar, monopoller ve oligopollerle mücadele edilmeği sürece, bu yapı karşısında gelir dağılımı farkını ortadan kaldırmanın mümkün olmadığına vurgu yaptı.

Islamic Banker Magazine Editörü Mushtak Parker ise İslami finansla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Günümüzde İslami bankacılık pazarının 2 trilyon dolar seviyesine ulaştığını söyledi. Suudi Arabistan'ın yüzde 18, Malezya'nın yüzde 17 pazar payı bulunduğuna dikkat çekerek, Türkiye ile ilgili bir pazar payı rakamı bulunmadığını belirterek, "Türkiye'deki katılım bankalarına baktığımızda yüzde 5 ile 7 arasında değişen bir pazar payına sahip olabileceğini öngörüyoruz. Ancak 2020 yılına kadar Türkiye'nin İslami finans pazarındaki potansiyelinin yüzde 15 seviyesinde olmasını bekliyoruz" dedi.

Parker şöyle devam etti: "Sektörün büyüklüğü güçlü kamu politikalarının oluşturulması konusunda devletleri harekete geçme noktasında tetikliyor. İslami finansman hangi ülkede uygulanıyor olursa olsun, arkasında destekleyici bir kamu politikası yoksa serpilip gelişemez."

İslami finansın dünyada önemi artıyor

Mushtak Parker konuşmasında İngiltere'nin yakın bir süre içinde Sukuk ihracı yapmaya hazırlandığını, Dünya Bankası'nın ise 500 milyon dolar tutarında Sukuk ihracı yapacağını belirterek "Bu çalışmalar İslami finansın yükselmesine ve ilginin artmasına sebep oluyor. Dünyada gelişmiş ülkelerin pek çoğunun finans yapısının yaklaşık yüzde 20'si İslami finans olduğunu görmek mümkün. Gelişmekte olan ülkelerde orta ve uzun vadede İslami finans enstrümanlarını kullanmayı tercih ettiklerini görebiliriz" dedi.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Erol Yarar Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title