2. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi
Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, Türkiye'de özelleştirme sektörünün gün geçtikçe daha iyiye gideceğine inandığını vurgulayarak, "Gelecek günlerde Çayırhan modeliyle diğer kömür sahalarının ihale duyurularını da yapacağız." dedi.
Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, Türkiye'de özelleştirme sektörünün gün geçtikçe daha iyiye gideceğine inandığını vurgulayarak, "Gelecek günlerde Çayırhan modeliyle diğer kömür sahalarının ihale duyurularını da yapacağız." dedi.
Aksu, 2. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi'ndeki (Istrade 2017) konuşmasında, başta enerji olmak üzere Türkiye'deki herhangi bir sektöre girmenin en kolay yolunun, özelleştirmeler vasıtasıyla olduğunu söyledi.
Öncelikle elektrik dağıtım sektörünün özelleştirilmesi üzerinde çalışmalar yaptıklarını anlatan Aksu, 2008-2013 döneminde devlete ait 18 elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirildiğini hatırlattı.
Sektörde yüzde 100'e varan tahsilat oranlarının yakalanması ve kayıp kaçaklarda iyileştirmelerin en büyük amaçlarından olduğunu belirten Aksu, " Türkiye'de özelleştirme sektörünün gün geçtikçe daha iyiye gideceğine inanıyorum. Elektrik dağıtım sektörü de gün geçtikçe çok daha iyiye gidecek. 2000'li yıllardan önce tek alıcılı tek satıcılı tamamen devlet kontrolünde olan yapıyı, çok alıcılı çok satıcılı bir yapıya dönüştürmüş olduk. Burada bir takım sıkıntılar olabilir ama önümüzdeki yıllarda bu sorunların hızla iyileştirileceğine inanıyoruz. Tüketici ve sektörde faaliyet gösteren şirketlerin lehine bir yapı uzun yıllar boyunca Türkiye'ye hizmet etmeye devam edecek." ifadelerini kullandı.
- "Diğer kömür sahaları da özelleştirilecek"
Özelleştirmelerde en temel amacın, enerji sektöründeki sürdürülebilirliğin sağlanması olduğunun altını çizen Aksu, şöyle devam etti:
"Enerji üretimiyle ilgili olarak önümüzde yeni fırsat ve alternatifler var. Yerli linyit kaynaklarının enerji sektörüne kazandırılması ve yeni kapasiteler yaratılması amacıyla yeni bir özelleştirme modeli geliştirdik. Buradaki özelleştirme modelimizin temel mantığı, belirli bir linyit kömür veya yerli kaynak sahasını işletme hakkı devri yöntemiyle özel sektöre devretmek, elektrik satış fiyatının belirlenmesi üzerine de bir ihale gerçekleştirmek. Bu çerçevede ilk ihalemizi Çayırhan bölgesinde gerçekleştirdik. Gerekli kararlarımız çıktı. İşletme hakkı devir ve elektrik satış sözleşmesini aynı anlı olarak imzalayacağız ve Türkiye enerji sektörüne önemli bir kapasitesi kazandırmış olacağız."
Diğer kömür sahalarının özelleştirilmesine yönelik çalışmaların devam ettiğini belirten Aksu, "Gelecek günlerde Çayırhan modeliyle diğer kömür sahalarının da ihale duyurularını yapacağız." dedi.
Aksu, Türkiye'de planlamalara tamamen uyabilmenin her zaman mümkün olmadığını, ancak mümkün olduğunca projeksiyonlara uygun şekilde hareket etmeye çalıştıklarını da kaydetti.