Haberler

20 Milyar Liralık Sebze Meyve Çöpe Gidiyor

Abone Ol

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, 2012'de Türkiye'de üretilen 44.8 milyon ton sebze ve meyvenin yüzde 25'inin sofraya ulaşamadan zayi olduğunu ve bunun ekonomik karşılığının 20 milyar lirayı bulduğunu açıkladı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, 2012'de Türkiye'de üretilen 44.8 milyon ton sebze ve meyvenin yüzde 25'inin sofraya ulaşamadan zayi olduğunu ve bunun ekonomik karşılığının 20 milyar lirayı bulduğunu açıkladı. Yücel, 205 toptancı halinden 14'ünün kapatıldığını, 1 Ocak 2014'e kadar verilen sürede şartları yerine getirmeyen tüm hallerin de kapatılacağı uyarısında bulundu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Antalya Şubesi tarafından, 'Tarladan Tabağa Hallerimiz' başlıklı Gıda ve Tarım Sektör Zirvesi, Su Hotel'de yapıldı. Zirveye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve sektöre ilişkin sivil toplum örgütlerinden üst düzey yöneticiler katıldı.

SEKTÖR ÇALIŞAN BULAMIYOR

Zirvenin açılışını gerçekleştiren MÜSİAD Antalya Şube Başkanı Resul Lekesiz, sektörün en önemli problemlerinden birinin çalışacak insan bulunamaması olduğunu söyledi.

Tarım alanlarıyla sıkıntı yaşandığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Pakdil de tarım alanlarının korunması gerektiğine dikkati çekti.

20 MİLYAR TL ÇÖPE GİDİYOR

Türkiye'nin 2012'de 27.8 milyon ton sebze, 17 milyon ton meyve olmak üzere toplam sebze ve meyve üretiminin 44.8 milyon ton olduğunu söyleyen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, bu üretimin yüzde 25'inin sofraya ulaşmadan zayi olduğunu ve sektörün ekonomik büyüklüğüne bakıldığında tabaklarımıza, soframıza ulaşamadan zayi olan ekonomik büyüklüğün 20 milyar lirayı bulduğunu kaydetti. Yücel, buna sebep olarak uygun olmayan nakliye, depolama ve ambalajlama sistemlerini gösterdi.

14 HAL KAPATILDI

Sebze ve meyve ticaretinin gerçekleşmesi, fiyatın oluşması ve kayıt altına alınmasında son derece önemli rolü olan toptancı hallerin yönetilemez durumda iken, yeni çıkan kanunla birlikte düzenlemelerin başladığına değinen İsmail Yücel, "Bu durumdan kurtulması için köklü ve radikal değişiklikler öngördük. Kanun yürürlüğe girdiği gün itibariyle 205 olan Türkiye'deki toptancı hal sayısı bugün 191'e düştü. Bu sayının düşmesi son derece doğal. 1 Ocak 2014'e kadar verilen sürede şartları yerine getirmeyen tüm haller kapatılacak" dedi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı İsmail Yücel Türkiye Antalya Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title