Haberler

200 Milyar Dolarlık Helal Gıda Ürünleri Pazarı İştah Kabartıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Helal sertifikalanmış ürünler için pazar oldukça büyük. Helal sertifikalı ürün pazarı dünyadaki hemen hemen 1.5 milyar müslümanı, milyonlarca Helal sertifikalanmış ürün tercih eden insanları kapsıyor.

Helal sertifikalanmış ürünleri tercih eden insanların yaklaşık 10 milyonu Amerika'da, 25 milyonu Avrupa'da, 300 milyonu Afrika'da, 850 milyonu Asya'da, 250 milyon Ortadoğu'da yaşıyor. Kaynaklar, Helal ürün pazarının yıllık talebinin yaklaşık 200 milyar ABD doları civarında olduğunu belirtilmektedir.

Nedir bu Helal Gıda Sertifikası?

HELAL SERTİFİKA: Helal sertifikalama, muteber, ehil ve tarafsız bir kurumun, söz konusu üretimi denetlemesini, helal standartlarla uygunluk içerisinde üretimin yapıldığını teyit etmesini ve buna bağlı olarak, onaylanmış bir belge vermesini kapsayan bir yöntemdir. Gıdalarda helal olma şartı ile birlikte, sağlığa uygunluk ve safiyet de olması gereken şartlardır. Ayrıca Helal Sertifikalama. Ülke yönetiminin kontrol birimlerine gıda emniyeti konusuında destek hizmeti de sağlar.

Helal sertifkası'na neden ihtiyaç duyuluyor!

Helal sertifikalama, Müslüman tüketici için, kabul edilebilir gıdanın ve tüketilebilir ürünün üretilmesi için gereklidir. Bu husus dünyadaki yaklaşık 1.5 milyar Müslümanı ve de helal ürün yemeği tercih eden diğer milyonlarca insanı kapsamaktadır.


Yörsan, süt ve süt ürünlerinde Helal Gıda Sertifikası alan ilk firma oldu!

Helal ürün pazarı tüm dünyada giderek büyürken, firmaların "Helal Gıda Sertifikası"na da ilgisi artıyor. TSE'den Helal Gıda Belgesi alan Yörsan, söz konusu belgeyi alan ilk süt ve süt ürünleri firması oldu.

Yörsan, daha önce de Türkiye'de Helal Gıda belgelendirmesi yapan GİMDES'ten süt ve süt ürünleri sektöründe helal belgesi alan ilk büyük firma olmuştu.

Helal sertifikası almak zorlaşıyor!

Helal Gıda Belgesi almak için, TSE'ye resmi başvuru yapıldıktan sonra, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TSE'den konunun uzmanı en az iki kişiden oluşan İnceleme Heyeti tarafından üretim yerinde ilgili standarda göre inceleme gerçekleştiriliyor.

Bu incelemede; belgelendirilmesi talep edilen ürünün üretiminin, standardın öngördüğü şartlarda ve ortamda gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği yerinde tespit ediliyor. Üretim yeri incelemesi olumlu bulunan firmaların ürünlerinin laboratuvarlarda muayene ve deneylerinin yapılmasının ardından belgelendirme çalışmasının ilk aşaması tamamlanıyor.

Hazırlanan raporlar Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan bir üyenin de bulunduğu 5 kişiden oluşan Helal Gıda Belgelendirme Komisyonu'na öneri niteliğinde sunuluyor. Nihai belgelendirme kararı bu komisyon tarafından veriliyor. Oy birliği kararının esas alındığı Komisyon çalışmalarında Diyanet İşleri Başkanlığı mensubu üyenin katılmaması durumunda hiçbir karar alınamıyor.

Helal Gıda Belgesi alan firmalara yılda en az iki kez habersiz olmak üzere ara kontroller yapılıyor

Ürününe Helal Gıda Belgesi alan kuruluşta yılda en az iki kez habersiz olmak üzere ara kontroller yapılıyor. Ayrıca gerektiğinde piyasadan da numune alınarak ürünler denetleniyor. Ara kontroller sonucunda standarda ve sözleşme hükümlerine herhangi bir aykırılık tespit edildiği durumlarda, diğer belgelendirme uygulamalarından farklı olarak, hiçbir uyarı yapılmadan Helal Gıda Belgesi iptal ediliyor.

Kaynak: Bültenler / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Diyanet İşleri Başkanlığı Ekonomi Yörsan Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title