Haberler

2017 Yılı Bütçesi, Plan ve Bütçe Komisyonunda

Abone Ol

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, bu yılın ilk 10 ayında tahvil, bono, ipotek teminatlı menkul kıymet, sukuk gibi sermaye piyasası aracı ihracı için verdikleri izin tutarının 300 milyar lirayı aştığını, hisse senedi dışında 116 milyar lira yurt dışında, 49 milyar lira...

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, bu yılın ilk 10 ayında tahvil, bono, ipotek teminatlı menkul kıymet, sukuk gibi sermaye piyasası aracı ihracı için verdikleri izin tutarının 300 milyar lirayı aştığını, hisse senedi dışında 116 milyar lira yurt dışında, 49 milyar lira yurt içinde olmak üzere 165 milyar liralık özel sektör sermaye piyasası aracının tedavülde olduğunu belirtti.

Ertaş, Kurumunun 2017 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı.

Küresel ekonominin 2008'de başlayan ve halen az veya çok birçok ülkeyi etkileyen krizden çıkamadığını belirten Ertaş, gelişmiş ülke merkez bankalarının düşük faiz, genişletici para politikaları, kısmi bir iyileşme sağlasa da krize tam çare olamadığını, küresel büyüme oranları, kriz öncesi dönemin yarısını geçemediğini ifade etti. Ertaş, krizle birlikte finans piyasalarında doğru bilginin öneminin tüm sermaye piyasası paydaşları tarafından daha iyi anlaşıldığını, yatırımcıların bilgiye dayalı yatırım yapmayı tercih ederken şirketlerin halka açılarak özel bilgilerini paylaşmaktan imtina etmeyi tercih ettiğini bildirdi.

SPK Başkanı Ertaş, düşük olan faiz oranlarından kredi kullanmak veya tahvil ihraçlarıyla faaliyetlerin fonlanmasının yakın dönemin en belirgin özelliği olduğunu dile getirerek, küresel krizin özellikle değişken getirili sermaye piyasası araçlarına olan güvende bir erezyona yol açtığını, hedge fonlar, risk sermayesi şirketleri, emeklilik ve sigorta şirketleri gibi büyük miktarlı tasarrufları yöneten kurumların giderek sabit getirili araçlara yöneldiklerini vurguladı.

Ertaş, şöyle konuştu:

"Son durum itibarıyla 14 trilyon doların üzerinde sıfır hatta negatif getirili şirket tahvilleri piyasada tedavül etmektedir.

Bu tablo bizde de yansımasını bulmuş, 5 yıl öncesine kadar Türkiye'de uygulama alanı bulamamış özel sektör borçlanma araçları, faizlerdeki düşüş, düzenlemelerde getirdiğimiz kolaylıklar, sukuk gibi oluşturulan yeni araçlarla birlikte hızla yaygınlaşmaya başlamıştır.

2015 yılında Kurulumuzca şirketlere verilen izin tutarı 253 milyar lirayken, bu yılın ilk 10 ayında tahvil, bono, ipotek teminatlı menkul kıymet, sukuk gibi sermaye piyasası aracı ihracı için verdiğimiz izin tutarı 300 milyar lirayı aşmıştır.

Giderek daha fazla reel sektör şirketlerimiz değişik finansal araç ihracı yoluyla sermaye piyasalarından kaynak temin etmektedirler. Halen hisse senedi dışında 116 milyar lira yurt dışında, 49 milyar lira yurt içinde olmak üzere 165 milyar liralık özel sektör sermaye piyasası aracı tedavüldedir."

"Kurul'da toplam 1369 kurum bulunuyor"

SPK Başkanı Ertaş, İstanbul Finans Merkezi projesi ile hükümetin belirlediği vizyon çerçevesinde Türkiye'nin küresel boyutta bir fon yönetim merkezi olmasını, şirketlerin istedikleri fonu istedikleri araçla ve vadede bulabilmelerini kolaylaştırmayı, küresel şirketlerin ana ya da bölgesel merkezlerini Türkiye'ye çekmeyi hedeflediklerine dikkati çekti. İstanbul Finans Merkezi yerleşkesinde bulunan SPK hizmet binasının temelinin atıldığını anımsatan Ertaş, 8 Ağustos'ta yasalaşan yatırım ortamının iyileştirilmesi Kanunu ile birlikte teşvik edici vergi düzenlemelerinin yapılması sonucunda hızlı bir şekilde yeni kuruluşlara izin vermeye başladıklarını ifade etti.

SPK'nın bu yıl, izahname format ve kılavuzlarını AB müktesebatını göz önünde bulundurarak yenilediklerini de belirten Ertaş, ESMA'nın SPK'nın onayladığı izahnameleri kabul edeceğini ilan ettiğini de bildirdi. Ertaş, "AB ülkeleri dışında bu yetkiyi alan ikinci ülke olduk. Artık Türk şirketleri SPK izni ile AB ülkelerinde de hisse senedi halka arz edebilecektir." diye konuştu.

Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Örgütü Yönetim Kuruluna (IOSCO Board) 2016-2018 dönemi için yapılan oylamada aday ülkeler arasında en çok oy alarak 2 yıllık dönem için yönetim kurulu üyeliğine Türkiye'nin seçildiğine işaret eden Ertaş, "125 ülkenin üyesi bulunduğu IOSCO'da yönetim kurulu üyeliğine seçilmemiz ülkemiz ve Kurulumuza olan güvenin ve sermaye piyasalarımızın küresel piyasalarla entegrasyonunun bir sonucudur." değerlendirmesinde bulundu.

Ertaş, Sermaye Piyasası Kurulunun gözetim ve denetimi altında aralarında halka açık şirket, yatırım fonu, menkul ve gayrimenkul yatırım ortaklığı, gayrimenkul yatırım fonu, portföy yönetim şirketi, bağımsız denetim şirketi, gayrimenkul değerleme şirketi, derecelendirme şirketi ve aracı kurumlardan oluşmak üzere toplam 1369 kurumun yer aldığını dile getirdi.

Piyasada 6,5 milyon BES, 3,3 milyon yatırım fonu, 135 bin tahvil, 1 milyon hisse senedi olmak üzere yaklaşık 10 milyon yatırımcıya hizmet verildiğini ifade eden Ertaş, SPK'nın 2016 yılı bütçe ödeneğinin yüzde 7,5 artışla ödenek teklifinde bulunulduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Vahdettin Ertaş İstanbul Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title