29. Ulusal Bilişim Kurultayı
Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, "Bilişim sektörünün 250 milyon dolarlık ihracatını 2013'te 1 milyar dolara, 2023'te ise 10 milyar dolara çıkartabiliriz" dedi.29.Ulusal Bilişim Kurultayı Ankara JW Marriot Otel'de başladı.
Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, "Bilişim sektörünün 250 milyon dolarlık ihracatını 2013'te 1 milyar dolara, 2023'te ise 10 milyar dolara çıkartabiliriz" dedi.
29. Ulusal Bilişim Kurultayı Ankara JW Marriot Otel'de başladı. Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, burada yaptığı konuşmada, bakanlık olarak bilişim sektörünün ekonomiye katkısını arttıracak uygulamaları önemsediklerini ifade etti.
Sever, bilişime verilecek destekleri arttırdıklarını 2023 hedefleri için, bilişim sektörüne önemli görevler düştüğünü kaydederek, "Bilişim sektörünün 250 milyon dolarlık ihracatını 2013'te 1 milyar dolara, 2023'te ise 10 milyar dolara çıkartabiliriz" diye konuştu.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer de dünyada mobil telefon kullanıcı sayısının 6 milyara, internet kullanıcı sayısının ise 2,4 milyara yaklaştığını belirtti.
Teknolojik gelişmelerle büyük veri kavramının ortaya çıktığını ifade eden Acarer, 1 zettabyte veri trafiğinin gerçekleştiğini ve bu miktarın iki yılda bir ikiye katlanarak artmaya devam ettiğini söyledi.
Acarer, dünyada 3 milyara yakın sosyal ağ kullanıcısının bulunduğunu, sadece Facebook'un 1 milyardan fazla kullanıcısının olduğunu dile getirdi.
Geçen sene siber saldırıların yüzde 61 artışla 946 milyona ulaştığını bildiren Acarer, öte yandan küresel ölçekte iş saatinin haftada 168 saate çıktığını dile getirdi.
Acarer, bu yılın ilk gününde 14,1 milyon olan geniş bant abone sayısının 19,5 milyona yaklaştığını belirterek, artışın yıl sonunda yüzde 50'yi bulacağını söyledi.
İnternet kullanım süresinde dünya ortalamasının ayda 24 saat, AB'de 26 saat iken, Türkiye'de 27 saat olduğunu bildiren Acarer, son 2 yılda data trafiğinin 15 kat arttığını, buna karşılık ses (konuşma) gelirlerinin toplam gelir içindeki oranının, yüzde 75'ten yüzde 65'e gerilediğine dikkati çekti.
Türkiye'nin 1 milyondan fazla haneye 1 Mbps bağlantı sağlayabilen dünyadaki 4 ülkeden biri olduğunu vurgulayan Acarer, Türkiye'nin en gelişmiş mobil kapsamaya sahip ülke olduğunu ifade etti.
Acarer, Türkiye'de 67 milyon mobil abone bulunduğunu, 3G abone sayısının 40 milyonu aştığını belirterek, 2015'te mobil abonelerin yüzde 90'ının 3G abonesi olacağını söyledi.
Dijital oyun sektörünün çok hızlı bir şekilde geliştiğine dikkati çeken Acarer, Türkiye'nin buradan aldığı payın yeterli olmadığını söyledi.
-En büyük organizasyon-
Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş de kurultayın, Türkiye'nin bilişimle ilgili makro konuların değerlendirildiği en büyük organizasyon olduğunu söyledi.
Sektörün tüm aktörlerinin organizasyona katkı sağladığını dile getiren Menteş, bilişim sektörünün geleceğine yönelik planların ilk kez burada dile getirileceğini kaydetti.
Menteş, bu seneki kurultayın ana temasının "Atılım için Bilişim" olarak belirlendiğini ifade ederek, 3 gün sürecek etkinlikte, Türkiye'nin bilişim sektörü nasıl yönetilmeli, rekabet ve girişimcilik odaklı bir sektör nasıl yaratılır, yerli sanayi nasıl gelişir gibi birçok konunun değerlendirileceğini bildirdi.
Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı da bugünkü ekonomi modeliyle 2023 hedeflerinin yakalanılmasının zor olduğunu belirterek, "Hedeflere ulaşmak için mutlaka bilgi teknolojilerinin itici gücünü ekonomi modeline eklememiz gerekiyor" ifadesini kullandı.
Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ise FATİH projesine yedi sene önce başladıkların belirterek, proje kapsamında akıllı tahtayı geliştirdiklerini ve 81 ilde kullanılır hale getirdiklerini kaydetti.
Akıllı tahtanın ardında tableti de yaptıklarını bildiren Zorlu, Doğa Koleji'nde denemelerinin yapıldığını belirtti. Zorlu, bunun Türkiye'de girişimciliğin olduğunun en bariz belirtisi konumunda bulunduğunu ifade ederek,
"Devlet, sanayici ve üniversite işbirliğine girilmesi lazım. Bunun en güzel örneği Güney Kore'dir.
Muhabir: Tamer Toğanaş - İbrahim Yılmaz
Yayıncı: İbrahim Uyar - ANKARA