Haberler

3. İstanbul Finans Zirvesi Başladı

Güncelleme:
Abone Ol

TİM Başkanı, küresel kriz sonrasında dünya ticaretinin ağırlık merkezinin doğuya kaymaya başladığını ve bu sürecin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini belirtti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, küresel kriz sonrasında dünya ticaretinin ağırlık merkezinin doğuya kaymaya başladığını ve bu sürecin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini belirtti.

Bu yıl üçüncüsü düzenlenen "İstanbul Finans Zirvesi"nin açılışında konuşan Büyükekşi, "Son yıllarda bütün ülkeleri etkileyen global bir kriz yaşanıyor. Küresel kriz sonrasında dünya ticaretinin ağırlık merkezi doğuya kaymaya başladı. Bu süreç önümüzdeki dönemde de devam edecek gibi görülüyor" dedi.

Türkiye'nin finans kriziyle dünyadan 7 yıl önce tanıştığını hatırlatan Büyükekşi, Türkiye'nin 2001 krizinin ardından yaptığı reformlarla finans sektörünü rehabilite ettiğini ve güçlendirdiğini dile getirdi. Bu süreçte mali disiplinden taviz verilmediğine dikkati çeken Büyükekşi sözlerini şöyle sürdürdü:

" Türkiye, yaptığı köklü ekonomik ve siyasi reformlar sayesinde küresel krizden çok az etkilendi. Türkiye parlak ekonomisi sayesinde değişimin de odak noktası oldu. Türkiye artık bölgesinde bir ticaret ve finans merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Türkiye'deki bu radikal değişim, Asya ve Avrupa'nın buluştuğu güzel İstanbulumuzu da öne çıkardı. İstanbul artık bölgesel finans merkezi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Güçlü rakiplerine rağmen İstanbul, 21. yüzyılın yeni finansal merkezleri arasında yer alıyor. 55 bin kişilik ihracat ailesi olarak İstanbul'un bu yeni konseptini hep destekledik, desteklemeye de devam ediyoruz. İhracatımızın yaklaşık yarısına damgasını vuran İstanbul, bizi büyük düşünmemiz konusunda da motive ediyor."

-"TİM olarak bütün enerjimizi Ar-Ge, inovasyon ve tasarıma kanalize ettik"-

Artık tüm dünyada yeni enerji teknolojileri, ilaç sanayi, uzay, havacılık ve nanoteknoloji konuşulduğunu söyleyen Büyükekşi, "Türkiye de bu yeni sektörlerde yer almayı kendisine hedef olarak koyuyor. Biz de TİM olarak bütün enerjimizi Ar-Ge, inovasyon ve tasarıma kanalize ettik. Üretim ve ihracatımızın yapısını değiştirmek için bu konularda projeler üretiyoruz" dedi.

Komşu ülkelerdeki siyasi istikrarsızlara rağmen, komşu pazarlarımızdaki yüksek büyüme potansiyelini değerlendirdiklerini dile getiren Büyükekşi,

"Dolayısıyla ihracatçılarımız krizi fırsata çevirmede, 21. yüzyılın yeni dinamiklerini algılamada ne kadar başarılı ve pratik olduklarını tüm dünyaya gösterdiler. İhracatçımızın önü açıldıkça çok daha büyük başarılara imza atacağına da yürekten inanıyorum" şeklinde konuştu.

-"İhracatın ve ihracatçının finansmanı için tüm finans kesiminden destek bekliyoruz"-

İhracatçıların yaşadığı bir takım yapısal sıkıntılara da değinen Büyükekşi,

"Bunların başında finansman geliyor. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki Türkiye'de ihracatçılarımız ve girişimcilerimiz kısıtlı bir sermaye ile ayakta duruyor. Bu yüzden de finansmana yönelik problemler ihracatçımızı zorluyor. Dolayısıyla, ihracatçılara yönelik finansal enstrümanların çeşitlendirilmesi konusuna büyük önem veriyoruz. Bu doğrultuda ihracatın ve ihracatçının finansmanı için tüm finans kesiminden destek beklediğimizi bir kez daha buradan dile getirmek istiyorum. Bu zirvenin de bu amaç için bir vesile olmasını temenni ediyorum" diye konuştu.

TİM olarak başta Eximbank olmak üzere, İMKB, Takasbank, SPK, VOB ve Halkbank yöneticileri bir araya geldiklerini, protokoller imzaladıklarını aktaran Büyükekşi, "Bu protokoller sonucunda ihracatçılarımız daha uygun koşullarda finansman imkanı yakaladı. İhracatçılarımızın kullandığı kredi maliyetlerinin azalması, finansman sorunlarının azalmasının da yolunu açacak. Bunun için de Başbakan Yardımcımız Sayın Ali Babacan'ın ve bu konuyla ilgili bütün kurumlarımızın aktif desteklerini bekliyoruz" temennileriyle sözlerini sonlandırdı.

-İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş-

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş ise zirvede yaptığı konuşmada, "İstanbul iş dünyasını temsil eden bir başkan olarak, İstanbul Finans Zirvesi'nin, İstanbul'u finans dünyasında da hak ettiği yere taşımada çok önemli bir adım olduğunu düşünüyorum" dedi.

İstanbul Finans Zirvesi'nin, İstanbul'u finans dünyasında hak ettiği yere taşımada çok önemli bir adım olduğunu ifade eden Yalçıntaş, "Bu zirve, devlet ve özel sektörün el ele verdiği 'İstanbul Uluslararası Finans Merkezi' vizyonunun gerçekleşmekte olduğunun da göstergesidir" ifadesini kullandı.

Yalçıntaş, zirveye gelmeden önce geçen seneki konuşmasına baktığını anımsatarak şunları kaydetti:

" Geçen sene gene krizden bahsetmişiz. Aradan bir sene geçti. Hepimizin hayatında bir çok değişti ama ekonomik krizde çok değişen bir şey olmadı ne yazık ki. İşte Avro Bölgesi'nin durumu ortada. ABD hala yavaş büyüyor, Çin hala yavaş büyüyor. Dolayısıyla kriz tehlikesi devam ediyor. Ama ben dünyaya Türkiye'den baktığım zaman İTO perspektifinden baktığım zaman şunu görüyorum; biz Türkiye olarak artık fırtınalarla sürüklenen ülke olmaktan çıktık. Biz fırtınalara göğüs geren, hatta dünya ekonomisinde belirleyici role soyunan bir ülke haline geldik. Ben de bunun çok önemli olduğunu düşünüyorum."

Türkiye'nin ihracatının çok iyi gittiğini söyleyen Yalçıntaş, "2002'de Türkiye 30 milyar dolar ihracat yapıyordu. TİM başkanı Mehmet beyin takımı bunu 2011'de 135 milyar dolara çıkardı. Yani on yılda Türkiye ihracatını 4'e katladı Geçen hafta ya da iki hafta evvel dünya rekabetçilik endeksi açıklandı. Benim çok hoşuma gitti, çünkü tam 16 sıra atladık. Bununla kalmadık BRİC ülkelerinde Çin hariç hepsinin önüne geçtik" dedi.

Geçen hafta açıklanan doğrudan yabancı yatırım güven endeksinde Türkiye'nin 13. sırada olduğunu hatırlatan Yalçıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabi benim için çok daha önemli bir gösterge var, oda bizler 2015 yılında G-20'nin dönem başkanlığını alıyoruz. Daha da güzeli sayın Başbakanımız IMF'ye TCMB'nin 5 milyar dolar katkıda bulunacağını söylüyor. Şimdi yabancı dostlarımız anlamayacaktır ama ben bir Türk olarak şunu söylemeliyim; yaklaşık 50 yaşındayım ve 40 senedir gazete okuyorum. 40 senedir Türkiye gazetelerinde ne zaman IMF ile ilgili bir haber çıksa mutlaka bu 'Türkiye IMF'ye borcunu nasıl ödeyecek'ti. İlk defa 40 sene sonra ben gazeteyi açıyorum ve Türkiye İMF'ye borç para veriyor. Bunun bizler üzerinde yarattığı psikolojik etkiyi hiç bir şeyle ölçemezsiniz"

Zirveden çıkan sonuçların, dünyanın yeni finansal mimarisinin oluşumuna bir nebze de olsa katkıda bulunacağına inandığını belirten Yalçıntaş, "İnanıyorum ki, bu zirvenin geleneksel hale gelmesi de İstanbul'un, finans konularının ele alındığı konumunu daha da pekiştirecektir" dedi.

Muhabir: Ahmet Hacıfazlıoğlu - Ziya Altunbaş

Yayıncı: Yılmaz Yıldız - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

İstanbul Finans Zirvesi Mehmet Büyükekşi Murat Yalçıntaş Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title