Haberler

30. Ulusal Bilişim Kurultayı

Abone Ol

BTK Başkanı Acarer: "Kamu ya da kişisel verilerin paylaşılmasını cesaretle tartışmamız ve konuşmamız gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu veriler zaten bir yerlerde işleniyor. Siz buna dokundurt...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "Kamu ya da kişisel verilerin paylaşılmasını cesaretle tartışmamız ve konuşmamız gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu veriler zaten bir yerlerde işleniyor. Siz buna dokundurtmazsanız, bunu işleyenler kazançlı çıkacak" dedi.

30. Ulusal Bilişim Kurultayı'nın açılışında konuşan Acarer, kurultayın ana temasının Avrupa Sayısal Gündemi 2020 olduğunu belirtti.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun üç bileşenli bir paket açıklayarak, Avrupa Sayısal Gündemi 2020 çerçevesinde elektronik haberleşme sektöründe bazı değişikliklere gideceğini duyurduğunu anımsatan Acarer,  söz konusu üç bileşenin elektronik haberleşmede Avrupa tek pazarının oluşturulmasına yönelik tüzük hazırlanması, telekomünikasyon tek pazarına ilişkin tebliğ ve genişbant yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili tavsiye kararı olduğunu söyledi. Acarer, "Telekomünikasyon Tek Pazarı"nın hayata geçirilebilmesi halinde Avrupa Birliği GSYİH'sinde yılda yaklaşık yüzde 1 artış olacağının söylendiğini kaydetti.

"Cesaretle tartışılmalı"

Kamu sektörüne ait verilerinin paylaşılması konusunun, Avrupa Komisyonu tarafından görüşe açıldığını ifade eden Acarer, şöyle konuştu:

"İki hafta önce BTK olarak buna yönelik bir çalışmayı kamuoyu görüşüne açtık. Verilerin paylaşılması konusu, dokunulmaz bir hale geldi. Bunun farklı bir şekilde değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Kamu ya da kişisel verilerin paylaşılmasını cesaretle tartışmamız ve konuşmamız gerektiğine inanıyorum. Çok önemsediğim bir husus, çünkü bu veriler zaten bir yerlerde işleniyor. Siz buna dokundurtmazsanız, bunu işleyenler kazançlı çıkacak. O yüzden bunların cesaretle tartışılması lazım. Bunun içinde kamu sektörüne ilişkin veriler de olur kişisel veriler olur."

Dünyada 800 milyon hanenin yüzde 41'inin, Türkiye'de ise 19 milyon hanenin yüzde 47'sinin internete bağlı olduğunu belirten Acarer, dünyada sosyal medya kullanıcıların sayısının 2 milyara yaklaştığını, Türkiye'de ise 34 milyon facebook, 10 milyon twitter kullanıcısının bulunduğunu anlattı. Bilgisayar ve akıllı cihazların gelişimi hakkında bilgi veren Acarer, 2010 ve sonrasında mobil internet ve M2M uygulamaların ortaya çıktığını, dünyada 2011'den itibaren, akıllı telefon ve tablet sayısının bilgisayarı geçtiğini söyledi.

Acarer, 2009 yılında mobil genişbant abone sayısının, sabit genişbant abone sayısına eşitlendiğini, iki yıl sonra da iki katı olduğunu ifade ederek 2000'li yılların başında internette "her zaman her yerde" sloganının ortaya çıktığını kaydetti. Acarer, bilişim sektörünün küresel kriz dönemlerinde bile büyümesini sürdürdüğünü, istihdama katkı sağladığına dikkati çekti.

Acarer, "Bilişim sektörü, Türkiye'nin 2023 vizyonuna çok önemli katkı sağlar. Çünkü bu sektör, Sayın Bakanımızın da dediği gibi yaşam biçimi haline geldi. Bu sektör geliştiği zaman diğer sektörleri de lokomotif etkisiyle sürükleyip götürüyor. O nedenle bu tür konuları cesaretle konuşmamız, tartışmamız gerekir diye düşünüyorum" dedi.

"e-Devlet projelerini ihraç etme aşamasına geldik"

Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay da kablo TV ve bilişim alanlarında faaliyet gösteren Türksat'ın, Türkiye'nin bilgi toplumuna dönüşümünde önemli bir yeri olan e-Devlet kapısının işletilmesi görevini 2008 Aralık ayından beri Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı adına yürüttüğünü anlattı.

Edindikleri tecrübe ve bilgi birikimiyle konusunda uzman kurumlarla işbirliği yaparak, e-Devlet projelerini diğer ülkelere ihraç etme aşamasına geldiklerini dile getiren Dalbay, birçok projeyi yürüten Türksat'ın 2013'te İzmir'de hayata geçirdiği Bilişim Ar-Ge Merkezi'nde Bulut Bilişim ve büyük veri konusuna odaklandığını ve bu alanda yerli yazılım geliştirme çabasına başlanıldığını kaydetti. Dalbay, önümüzdeki birkaç yıl içinde bu alanda sektörel yerli yazılım olanaklarını sunmayı hedeflediklerini belirtti.

Akıllı yaşam kavramının gittikçe öne çıkmaya başladığını bildiren Dalbay, gelecek yılın ortalarında akıllı cihazları uzaktan yönetme özelliğini içinde barındıran M2M (makinelar arası iletişim) ile İnteraktif Kablo TV Projesinin hizmete gireceğini ifade etti. Dalbay, Teledünya WebTV'nin kısa süre önce hizmete girdiğini, bu hizmetin iki ay içinde de akıllı telefonlarda alınabileceğini söyledi.

Yerli güvenlik yazılımı, yerli veri tabanı yazılımı, yerli arama motoru gibi kritik yazılımların geliştirilmesi yanında akıllı telefon uygulamaları, oyunlar ve eğitim gibi alanlarda içerik geliştirmeye odaklanılması gerektiğini vurgulayan Dalbay, yabancı içerik geliştiricilerin lehine yerli ürünler açısından haksız rekabeti oluşturan vergi düzenlemeleri gibi uygulamaların gözden geçirilmesini istedi.

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Menteş ise AB'nin, 2003'te başlattığı Digital Europe Sayısal Avrupa sürecini, çeşitli kademelerle 2020 hedeflerine taşıdığını belirterek, Dijital Türkiye Platformu olarak bu alanda farkındalık yaratmak için çalıştıklarını bildirdi. Menteş, Digital Europe'un karşısında Dijital Türkiye Platformu oluşturduklarını anlattı. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Avrupa Birliği Tayfun Acarer Özkan Dalbay Türkiye Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title