Haberler

    3500 Metreden Karınca Hareketlerini Bile Görebilen Yerli Teknoloji

    Güncelleme:
    Abone Ol

    YYÜ'lü bilim adamları yaptıkları çalışma ile yerdeki bir karıncanın hareketini dahi 3 bin 500 metre yükseklikten görebilecek termal kamera sistemi geliştirdi.

    Yüzüncü Yıl Üniversitesi'ndeki (YYÜ) bilim adamları, savaş uçakları başta olmak üzere hava araçlarında kullanılacak yeni bir görüntüleme sistemi geliştirdi. Savunma sanayinin yanı sıra arama ve kurtarmada kullanılan uçak ve helikopterlerin yerdeki hareketleri görebilme yeteneğini geliştirmek için çalışma başlatan YYÜ'lü bilim adamları, nanoteknoloji kullanarak "5. Jenerasyon Termal Kamera" üretti.

    TSK'NIN ÇOK İŞİNE YARAYACAK

    YYÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil İbrahim Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin son dönemlerde özellikle savunma sanayi konusunda büyük atılım sağladığını söyledi. Optik elektronikle manyetik malzemeler üzerine çalışma yürüttüklerini ifade eden Yavuz, bunlardan en önemlisinin son dönemde popüler olan yukarı çevirme dedektörlerle ilgili çalışmalar olduğunu belirtti. Bu dedektörlerin daha çok savunma sanayinde ve arama kurtarma faaliyetlerinde uçakların yüksek menzilde net görüntü almasını sağlayan cihazlar olduğunu vurgulayan Yavuz, "Bu cihazları yapıyoruz. İnşallah okulumuz ve bakanlığımızın verdiği destekle projemizi yaşama geçireceğiz. Bununla ilgili ön çalışmamızı tamamladık. Çok güzel sonuç aldık. Bunun üniversitemize, bölgemize ve ülkemize önemli katkı sunacağına inanıyoruz" diye konuştu.

    "CİDDİ BİR ÜRÜNÜ AÇIĞA ÇIKARACAĞIZ"

    Projenin içeriğiyle ilgili bilgi veren Yavuz, ürettikleri nano malzeme ile F-16 ve F-4 savaş uçaklarında kullanılan normal klasik dedektörlerin fiyatı arasında büyük fark olduğunu savunarak, "Klasik dedektörlerin maliyeti 10 milyon avroya kadar çıkarken, dedektörlerimizin maliyeti bin avro civarında olacak"ifadesini kullandı. Ürettikleri sistemin, mevcut sistemden çok daha üstün olacağını iddia eden Yavuz, en ufak bir hareketin yüksek hız ve irtifa farkı gözetmeksizin sistem tarafından anında bulunabileceğini dile getirdi. Yavuz, şunları kaydetti: "Sistemimiz termal dedektörler ya da yerdeki hareket sensörleriyle algılama yaparken, yerdeki bir karıncanın hareketini bile 3 bin 500 metre yükseklikteki uçaklarımız net görebilecek. Sentezlediğimiz ürünün son hali olan dedektörü uçaklarımızın algı merkezine takarak uyumlu şekilde çalıştırabiliriz. Yerli istihdam sağlamak ve üretim tesisi kurmak gibi planlarımız var."

    Kaynak: Teknokulis / Ekonomi

    Halil İbrahim Yavuz Ekonomi Ekonomi Türkiye Termal Teknoloji Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    1000

    Yorumlar (34)

    sabah sabah:

    allah böyle beyinleri korusun

    Yanıtla048
    yeniden akp li:

    nedenmi AKP işe bunlar yüzünden akp kazanıyor Türkiye gelişiyor

    Yanıtla335
    mardinli:

    çok çok iyi bu haberi duyduğuma gerçekten sevindım ve başarınızın devamı dileğiyle aferin devamlı elin gavuru bulacakda biz neden bulmiyalım teşekkürler yyü çalışanları sizi canü günülden tebrik ederım. . . mardinli

    Yanıtla034
    istnbl:

    müslümanlar birlik olursa batıdan çok daha iyisini yapar tebrikler

    Yanıtla231
    önhı j ujh:

    oradan bunu yaptı onu yaptık deyip duruyorsunuz neden dışarıda mal alıyorsunuz ozaman

    Yanıtla253
    Adiyok:

    Seni Disardan Almislar heralde

    02
    çubuklu:

    elleriniz kollarınız dert tasa görmesin

    Yanıtla027
    Batuhan:

    Helal olsun çok uzun zamandır beklediğim bir milli teknolojiydi şu terörü bitirin artık Allah yardımcınız olsun hepinizin.

    Yanıtla027
    tim-1:

    bakın bu haberlere yalan dıye yazanlar ortalıktan yok oldular. hdp lıler yanı :)))))) hdp nın paralı klavyecılerı secım bıttı görevlerı sona erdı

    Yanıtla024
    fiko:

    karıncayı gören icat , pkk ya karşı sansür mü uyguluyo ?

    Yanıtla149
    Tüm 34 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title