Haberler

394 Milyon Dolar Yatırdı Sıra Atık Çamurundan Kömür Üretmeye Geldi

Abone Ol

Türk İş Dünyasının Başarılı Profesyonellerinden Atalay Şahinoğlu, 9 Yıl Önce Başına Geçtiği Nuh Çimento Grubu'nda Toplam 394 Milyon Dolarlık Yatırıma İmza Attı.

Türk iş dünyasının başarılı profesyonellerinden Atalay Şahinoğlu, 9 yıl önce başına geçtiği Nuh Çimento Grubu’nda toplam 394 milyon dolarlık yatırıma imza attı.

Şahinoğlu şimdi de Nuh Çimento’da fabrikanın baca ısısıyla yılda 400 bin ton çamuru kurutup, 40 bin ton kömür elde edecek bir tesis kurmak için harekete geçti.

BİR zamanlar bulundukları yörelerin başına ’beyaz bela’ olan çimento fabrikaları artık çevreyi kirletmeyebiliyor, çevrenin başına bela olan bazı atıkların bertaraf edildiği tesislerin de yatırımcısı olabiliyor. "Tek çatıda" dünyanın en büyük çimento klinker üretim tesislerinden biri olan, grup cirosu 800 milyon doları bulan Hereke’deki Nuh Çimento, ekim ayında Türkiye’de ilk kez ’atık çamurundan, kömür elde eden’ bir tesisi üretime alacak. 9 yıl önce Nuh Çimento Grubu’nun kurucu ortakları tarafından grubun başına getirilen Atalay Şahinoğlu, Hereke’deki tesislerde, kapasite artırımı, enerji, arıtma ve çevre teknolojileri alanında 9 yılda toplam 394 milyon dolarlık yatırıma imza attı. Şahinoğlu’nun son adımı ’çamurdan kömür yapan tesis’ hem Nuh Çimento için kárlı bir yatırım olacak hem de İzmit Su (İSU) başta olmak üzere Gebze bölgesindeki sanayi kuruluşlarının atık çamurlarını değerlendirecek. İlk etapta yılda 250 bin ton çamuru kurutacak olan tesis için 25 milyon dolar harcanıyor. Kapasite kısa sürede 400 bin tona çıkarılacak.

Belediye ve Çevre Bakanlığı

Böyle bir tesisi kurma fikrinin Çevre ve Orman Bakanlığı ile İzmit Büyükşehir Belediyesi’nden empoze edildiğini söyleyen Nuh Çimento Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, şöyle konuştu: "Arıtma çamurlarını kurutma yatırımı yapıyoruz. Malum belediyelerin su şirketlerinin ve büyük fabrikaların su arıtma tesisleri vardır. Su temizlenir ama büyük bir çamur tortu kalır. O çamur da çevre için büyük sorundur. Bu atığı kimileri gizlice bir yerlere atar, kimileri de birilerine verir ’nereye götürürsen götür’ olur. Biz İsviçre ve İtalyan firmalarıyla görüştük ve bunun yatırımına başladık. Biz bu çamuru kurutup kömür üreteceğiz. Çünkü bizim çimento fabrikasında kurutma için ekstra enerji kullanılması gerekmiyor. Nuh Çimento’da tüm fabrikanın ısıtma ve soğutmasını bacadan aldığımız enerjiyle yapıyoruz. Çünkü bacadan 180 derece atıyoruz. Şimdi bacalardan aldığımız ısıyla çamuru da kurutup, sıkıştırıp 3 bin kalori birim değerde kömür yapacağız. Onu da fabrikamızda tekrar kullanacağız. Çamuru getiren tesisler bize ayrıca ücret de ödeyecek."

Karbon hakkı da satacağız

Bu tesislerin dünyada çok özel olduğunu söyleyen Atalay Şahinoğlu, "Bu tür yatırımlar karbon salımını pozitif etkilediği için ’gönüllü karbon piyasası’ diye bir piyasa oluşmuş. Kyoto Sözleşmesi’ni imzalamış ülkeler bu tür tesislerin ’karbon hakkını’ satın alıyor. Bunun için de bize yılda 400 bin dolar teklif edildi. Şimdi bu tesis sayesinde yılda 400 bin dolar da böyle bir ’karbon hakkı kira gelirimiz’ olacak" dedi.

Rusya’ya silo kuruyoruz, fabrika düşünüyoruz

NUH Çimento Sanayi A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Atalay Şahinoğlu, Rusya’ya çimento ihracatının son dönemde önem kazandığını ancak bu ülkeye çimentonun dökme gönderilemediğini söyledi. Şahinoğlu, "Rusya’nın liman altyapısı uygun değil. Taşıma maliyetleri aşırı artmış durumda. Ancak ciddi potansiyele de sahip. Çimento fabrikaları eski ve az. Rusya’ya ihracatımızı kalıcı kılmak için Rostov’da nehir limanı kenarında bir ortakla silo kuruyoruz. 10 bin tonluk iki silo olacak. Gemilerle oraya dökme çimento götürüp, silolayacağız. Onun yanına bir tane de beton santralı kuruyoruz. Ayrıca liman işletmeciliğine de ortak oluyoruz. Bu 20 milyon dolarlık bir yatırım oluyor. Oradan 400 kilometre yukarıda Kalaç kasabasına da öğütme tesisi kuruyoruz. Oraya da klinker göndereceğiz. İleri de bir çimento fabrikası da kurabiliriz" dedi.

Nuh’tan Bostancı’ya otel Güneşli’ye iş merkezi

ATALAY Şahinoğlu, Nuh Çimento Grubu olarak inşaat işine de girdiklerini belirtti ve şunları söyledi: "Bizim kendi arsalarımız var. Uzunçiftlik’teki arsamızı 135 lüks villa yapıyoruz. Bostancı’da 17 dönümlük arazimize otel yapıyoruz. Dedeman işletecek, 340 odalı otel olacak. Hafriyatı başladı. İkitelli’de de bir arazimiz var. Yanımızda Polat’ın bir yeri olduğu için belki onunla birleşip bir iş merkezi ya da konut projesi yapacağız."

Çamur kurutan tesiste bir taşla kaç kuş vuruluyor

Çevreyi kirleten binlerce ton atık çamur çevreyi kirletmeden yok edilecek.

Nuh Çimento, çamurları yok edeceği için atık çamur üretenlerden ton başına ücret alacak.

Kurutulan çamur sıkıştırılıp yılda 40 bin ton kömüre dönüştürülecek.

Bu kömür ’bedava enerji yakıtı’ olarak Nuh Çimento tarafından kullanılacak.

Nuh Çimento bacasından gökyüzüne atılan 180 derecelik ısı tekrar enerjiye dönüşmüş olacak.

Uluslararası gönüllü karbon piyasasından yılda 400 bin dolar ’hak satış geliri’ elde edilecek.

Bu örnek tüm çimento fabrikalarında uygulanabilecek ve genel ekonomi kazanacak.

İhracat için büyüdü, 3 yılda kapasitesi iki katına çıktı

ATALAY Şahinoğlu, Nuh Çimento Grubu’nda 9 yıldır yönetimde olduğunu belirtti ve bu süre içinde kurucu ortakların da tam desteği ile 394 milyon dolarlık yatırıma imza attıklarını anlattı. Şahinoğlu, bu yatırımlar nedeniyle oluşan borcun ise 100 milyon dolar civarında, 10 yıl vadeli ve libor artı 0.5 faizli olduğunu vurguladı. Şahinoğlu Nuh’un yeni yatırımları hakkında da şunları söyledi: "Son üç yıl içinde üretim kapasitemizi yüzde 100 büyüttük. Büyümeyi de ihracat için yapmıştık. Klinker üretimimizi 2 milyon tondan 4.5 milyon tona, çimento kapasitemizi ise 2.5 milyon tondan 6 milyon tona çıkardık. 3 yıl içindeki toplam yatırımımız 160 milyon doları buldu. Göreve geldiğimden beri 400 milyon dolara yakın yatırım yapmışız. Çimento dışında, gaz beton için 30 milyon dolarlık, kireç fabrikamızı yenilemeye 15 milyon dolarlık, eektrik santralımızı büyütmek için önce 50 milyon dolarlık yatırım yaptık, şimdi bir 40 milyon dolarlık daha yatırım yapıyoruz."

Denizden tatlı su üretiyor gerekirse Herekeli kullanacak

NUH Çimento’nun ’su ihtiyacını karşılamak için’ bir başka yatırım daha yaptığını anlatan Atalay Şahinoğlu, bu yatırımı da şöyle anlattı: "Fabrikamızda çok su kullanmak zorundayız. Hereke’de viyadük altında, yamaçta Sümerbank’ın bir artezyeni vardı. Biz oraya bir tesis kurmuştuk ve hem Hereke hem de biz oradan su alırdık. Sonra İzmit’teki meşhur baraj devreye girince, bütün ilçelerin bu barajdan su alması şart koşuldu. Hereke’deki su da Hereke tarafından kullanılmaz oldu. Son olarak orası 2 dönüm arsa olarak satılıyordu. Birileri bedavaya yakın fiyata alırken devreye girdik ve iyi bir fiyatla aldık. Suyun tamamını biz kullanır olduk. Ancak malum kuraklık başlayınca halkın ihtiyacı oldukça yeniden Hereke’ye su vermeye başladık. Nuh Çimento bu suya mahkum olmasın diye de kendi suyumuzu ’başka türlü karşılayalım’ dedik. Bu nedenle deniz suyundan tatlı su üreten tesis yatırımı yaptık. 6 milyon dolarlık yatırım oldu. Yarın su kıtlığı olursa hem bizim hem Herekeli’nin suyu var artık. Şimdi buraya 4 milyon dolar daha ekliyoruz ve daha güçlü bir tesis haline getiriyoruz."

Anayasa Mahkemesi Türkiye için iyisini yaptı, ekonomiye dönelim

ATALAY Şahinoğlu, güncel konu olan "Anayasa Mahkemesi’nin AKP hakkındaki kapatmama kararı" için de "Bence son derece bilinçli davrandılar, çok aklı başında bir karar çıkardılar. Memleket için çok olumlu bir karar oldu. Dileğimiz bundan sonra siyasi gündemden uzaklaşırız. Çünkü Dünya ile rekabet için tekrar dünyayla boğuşur hale gelmeliyiz. Dünyada özellikle hammadde fiyatları, enerji fiyatları çok yükselmiş durumda. Rekabet çok daha zorlaştı. Şimdi ülkemizin ekonomiye odaklanması hükümetin de üretimi, ihracatı, istihdamı, cari açığı düşünmesi lazım."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title