Haberler

4 Anadolu Kulübü Borç Batağına Girdi

Abone Ol

Şampiyonluk Umuduyla Yaş Sınırına Gelmiş Yıldızları veya Yabancıları Transfer Eden Anadolu'nun 4 Önemli Kulübü Bugün Toplam 35.5 Milyon YTL'lik Borç Nedeniyle Yönetiminde Büyük Sorunlar Yaşıyor.

Şampiyonluk umuduyla yaş sınırına gelmiş yıldızları veya yabancıları transfer eden Anadolu’nun 4 önemli kulübü bugün toplam 35.5 milyon YTL’lik borç nedeniyle yönetiminde büyük sorunlar yaşıyor.

Sonunda işadamları tarafından sahiplenilen Malatya ve Mardinspor çıkışı yakalasa da, Diyarbakır ve kayyum heyetine emanet olan Elazığspor, genç yıldızlarıyla başarıya ulaşmaya çalışıyor.

18 takımın mücadele ettiği Türkiye 1’inci Lig’indeki birçok futbol kulübü biriken borçları yüzünden takımın başına geçecek başkan bile bulamıyor. Kimisi kayyum heyetleri tarafından idare edilen kulüpler sonunda şehrin önde gelen işadamları tarafından sahiplenilse de borçlar bir türlü bitmiyor. Daha önce kayyum yönetimlerine emanet edilmiş ve hálá bu yönetimlerce idare edilen bazı kulüplerin borçları ise 1.5 milyon YTL ile 15 milyon YTL arasında değişiyor. Şehrin hem ekonomik hem siyasal gündemini etkileyen futbol kulüpleri için yetkililer ve valiler, "Yabancı ve yaşlı yıldız transferlerindeki yanlışlar takımı borca sürüklüyor" derken, yeni yönetimler alt yapıya ağırlık verip, sürdürülebilir gelir kaynakları peşinden koşacaklarını söylüyor.

TOPLAM BORÇ 35.5 MİLYON YTL: Yakın zamana kadar kayyum heyetleri tarafından idare edilen Malatya ve Mardinspor’a bölgedeki işadamları sahip çıksa da, bir zamanlar Süper Lig’te fırtınalar estiren Elazığspor hálá başkanını bulamadı. Diyarbakırspor da Süper Lig’ten düştükten sonra bir türlü toparlanamadı ve bölgedeki il müdürlükleri tarafından yönetilmeye başlandı. Türkiye 1’inci Ligi’nde şampiyonluğa oynayan kulüpler transfer harcamalarında yapılan yanlışlar nedeniyle bugün borç batağına saplandı. Bu dört kulübün toplam borcu 35.5 milyon YTL’ye ulaşırken Malatyaspor bu takımlar arasında en borçlu kulüp çıktı. Geçen yıl Süper Lig’e veda eden Malatyaspor’un toplam borcu 15 milyon YTL’yi buldu. Hálá bir başkan bulunamayan Elazığspor’un borcu 11 milyon YTL’ye ulaşırken, Diyarbakırspor 8 milyon YTL’lik borcunu kapatmak için uğraşıyor. Bir kaç hafta öncesine kadar şehrin önde gelen işadamları tarafından sahip çıkılan Mardinspor’un borcu ise 1.5 milyon YTL.

ANLIK SEVDALAR BORCA SÜRÜKLÜYOR: Elazığspor Kayyum Heyeti Başkanı Mustafa Yıldız, bu kulüplerin başarısızlığının altında yatan en büyük nedenin tüzüklerdeki eksiklikler olduğunu belirtti. Sabit gelirlerin olmayışı ve yapılan transferlerin yanlışlığına dikkat çeken Yıldız, şöyle konuştu: "Siyasi geleceği ve bir anlık sevdaları için kulübü büyük borç batağına sürüklüyorlar. Devletin vermiş olduğu kaynaklar iyi kullanılmıyor. Biz de alt yapı yatırımlarına ağırlık vererek genç yıldızlar yetiştirmek için uğraşacağız. Alt yapı tesislerimiz çok iyi durumda ve 100’e yakın futbolcumuz bulunuyor. Bunları yetiştirip hem para kazanıp hem de başarıyı yakalamak istiyoruz."

BASKILAR TRANSFERE ZORLUYOR: Malatyaspor’un yeni başkanı İlhan Kavuk ise, Anadolu kulüplerinin yoğun taraftar baskıları altında kaldığını belirterek, "Yöneticiler de bu durum karşısında transfer yapmaya başlıyor. Süper Lig’de isim yapmış yıldızlar transfer ediliyor. Yabancılar geliyor. Ancak yine de başarı sağlanamıyor" dedi. Büyük beklentilere kapılmadan düzlüğe çıkılması gerektiğine inanan Kavuk, şöyle konuştu: "Beklentiler içinde olunca baskılara boyun eğemiyorsunuz. Kulüp borcun içine sokulunca da içinden çıkılamıyor. Başkanlar genelde kendi işlerinde başarıyı yakalıyor. Futbol kulübü yönetmek çok zor. Şehirdeki herkes Süper Lig’e çıkalım diye bakıyor."

Maç günü hediyelik eşya alıp esnafa para kazandırıyorlar

MALATYA Valisi Halil İbrahim Daşöz, maç günü Malatya’ya gidenlerin aldığı hediyelik eşyaların bölgedeki esnafı olumlu etkilediğini belirtti. Daşöz, kulübün borcu ile ilgili şöyle konuştu: "Takım lige çok iddialı başlıyor. Böyle olunca masraflar artıyor. Primler yüksek tutuluyor. Buna bir de yanlış transfer politikaları eklenince kulübe büyük yük biniyor. Hiç kimsede bu yükü kaldıramıyor."

Diyarbakırspor’a aday çıkmadı il müdürlerini yönetime seçtik

DİYARBAKIRSPOR Onursal Başkanı Hasan Tanrıseven, Diyarbakırspor’un Kayyum Heyeti tarafından yönetilmediğini belirterek, "Kongreye gittik. Aday çıkmadı. Biz de belirlenen il müdürlerini başkan ve yönetim kuruluna seçtik" dedi. Anadolu’da takımların başarılı oldukları zaman sosyal yatırım çekebildiğini anlatan Tanrıseven, "Sponsorluk yasaları ve vergi teşvikleriyle Anadolu’da futbol canlandırılabilir. Çünkü futbol ilin tanıtımına çok büyük katkı sağlıyor" diye konuştu.

Elazığ Süper Lig’deyken kente iki tane 4 yıldızlı otel yapıldı

ELAZIĞ Valisi Muammer Muşmal, kulüplerin profesyonel olarak yönetilemediğinden yakınarak, "Oysa bu kulüpler şehrin hem ekonomik hem de siyasal yapısını olumlu yönde etkiliyor" dedi. Bir an önce kulüplerin kalıcı gelir sağlaması gerektiğinin altını çizen Muşmal, şöyle konuştu: "Elazığspor Süper Lig’de mücadele ettiği yıllarda şehrin ekonomisi canlanıyordu. Bölgede birçok yeni yatırım yapılıyordu. Örneğin, maç için şehre gelen takımların kalacak oteli yoktu. Yatırımcımlar bölgeye iki tane 4 yıldızlı otel inşa etti. Özellikle Doğu bölgelerinde bir kaç takım mutlaka Süper Lig’de oynamalı."

Futbol, Mardin turizmini ve ekonomisini canlandırıyor

MARDİNSPOR’un eski başkanlarından Süleyman Bölünmez, 8 yıl boyunca takıma çok para hibe ettiğini belirterek, "Takımlar Süper Lig’e çıktıkları zaman çok büyük transferler yapıyorlar sonra bunun altından kalkamıyorlar" dedi. Futbolun Anadolu şehirlerinin ekonomisine büyük katkı sağladığını öne süren Bölünmez, "Mardin turizm ve kültür şehri olmaya çalışıyor. Bir tek turiste bile ihtiyacımız var. Maç günü insanlar kahvede oturmak yerine maça gelerek sosyal hayatın içine giriyor. Yani futbol Anadolu’ya çok şey kazandırıyor" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title