4. Boğaziçi Zirvesi
Global Resources Corporation Başkanı Öğütçü: "Batılı analistler, Afrika kıtasında Çin'in tek rakibinin Türkiye olduğunu söyleyeceklerdir"
Global Resources Corporation Başkanı Mehmet Öğütçü, Çin'in, Afrika kıtasında yeni güç olarak ortaya çıktığını ancak orada yalnız olmadığını belirterek, "Batılı analistler, bu kıtada Çin'in tek rakibinin Türkiye olduğunu söyleyeceklerdir" dedi.
4. Boğaziçi Zirvesi'nde, "Çin'in 21. Yüzyıl Rönesansı" panelinin açılışında konuşan Öğütçü, oyunun kurallarını değiştiren ana aktörlerden biri olarak tanımladığı Çin'in, Hindistan ile birlikte dünyanın en önemli güçlerinden olduğunu, pek çok açıdan süper güç haline geldiğini anlattı.
Öğütçü, Dünya Bankası projeksiyonuna göre 2019'da dünyanın en büyük ekonomisi olarak ABD'yi tahtından edeceği öngörülen Çin'in, dünya demir cevherinin yüzde 27'sini, toplam aliminyum, bakır kaynaklarının yüzde 15'ini kullandığını ve 2030 yılında günlük 13 milyon varillik petrol üretimine ulaşabileceğini kaydetti.
1989'da 150 milyon dolar olan Türkiye-Çin ticaret hacminin 25 milyar dolara ulaştığına dikkati çeken Öğütçü, Çin'in Türkiye'ye ihracatının 22 milyar dolar, Türkiye'den Çin'e yapılan ihracatın ise yalnızca 3 milyar dolar olduğunu, bu nedenle Türkiye'yi Çin açısından cazip bir ülke haline getirmek gerektiğini söyledi.
Bunun yavaş yavaş gerçekleştirildiğine işaret eden Öğütçü, şöyle konuştu:
"Kars'tan Edirne'ye ray hatları alanında gelişme söz konusu. Çin, madencilik ve liman altyapısıyla çok ilgileniyor. Bu ivmenin hep muhafaza edilmesi gerekiyor. Çin'de 3 trilyon dolarlık yabancı döviz rezervi var ve bundan faydanılması gerekiyor. İşbirliğinin ve rekabetin geliştirilebileceği ikinci alan ise Afrika... Çin, Afrika kıtasındaki yeni güç. Olağanüstü yatırım fonları sağlıyorlar, demiryolları, hastaneler, okullar inşa ediyorlar. Batılı analistler, bu kıtada Çin'in tek rakibinin Türkiye olduğunu söyleyeceklerdir."
Türkiye'nin şu anda Çin'den füze savunma sistemi almayı düşündüğünü ancak daha karar vermediğini dile getiren Öğütçü, "Çin çok daha iyi fiyat verdi ve Türkiye'nin yerel imalatçıların yazılımlarını kullanabilmelerine imkan tanıdığı bir teklifte bulundu. Bu da Türkiye'nin geçmişte hareket ettiğinden çok daha farklı bir yol izlediğini gösteriyor" dedi.
Mehmet Öğütçü, karşlıklı çıkar boyutuna sahip olunduğu zaman gelecek yüzyılda Türkiye'nin de bölgesel güç olarak Avrasya'da, Akdeniz'de ve Güney Doğu Asya'da ortaya çıktığı bir dönemde iki ülkenin birbirlerini tamamlayacaklarını, iki ülke arasında yapılacak çok iş olduğunu anlattı. - İstanbul