Haberler

4. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı Başladı

Abone Ol

4. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı başladıTUNCELİ - 4. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı Tunceli'de başladı.

4. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı başladı

TUNCELİ - 4. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı Tunceli'de başladı.

Bölgenin ve ülkenin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı'nın 4'üncüsü, Munzur Üniversitesi ve Fırat Kalkınma Ajansı işbirliğinde Munzur Üniversitesi konferans salonunda başladı. İki yılda bir düzenlenen konferanslarla, bölgesel kalkınma alanında çalışmalarda bulunan bilim adamları, uygulamacılar ve üniversiteler dışındaki araştırmacılar buluşturularak karşılıklı fikir alışverişinde bulunabilmelerine ve bir yol haritası oluşturulması sağlanıyor. İki gün sürecek olan konferansta, sunulan bildirilerden seçilenler Munzur Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi ve International Journal of Pure and Applied Sciences dergilerinde yayınlanacağı bildirildi.

Kuruldukları günden bu yana mali destek uygulamaları ve beşeri sermayenin geliştirilmesine yönelik faaliyetler yürüttüklerini belirten Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mesut Öztop, "Ajansımız Kurulduğu günden bu yana Tunceli için yaklaşık 11 milyon lira hibe desteği kullandırdı. Bu hibe destekleri neticesinde yatırımlar ve Alevilik inanç merkezlerine yönelik ciddi çalışmalar yürütmekteyiz. Alevilik inancı gereği kutsal kabul edilen mekanlarımızın yolları, çevre düzenlemeleri konularında önemli çalışmalar yapıldı. Yine Tunceli'mizin önemli kültür ve tarihinde önemli bir yere sahip olan kışla binamızın Kent Müzesi'ne dönüştürülmesi noktasında projelendirme ve daha sonrasında yatırım programına alınması sürecinde önemli maddi ve teknik çabalarımız oldu. Sanayinin belli bir noktada toplanması, sorunlarının çözülmesi, organize sanayi bölgemizin yeniden canlandırılması, eksikliklerinin giderilmesi ve buradaki KOBİ'lerimizin üretim yapar hale getirilmesi noktasında da yine çok ciddi hibe ve teknik desteklerimiz oldu. İşin en önemli kısmı aslında maddi kaynaklar veya alt yapı değil. İşin en önemli kısmı beşeri sermaye ve sosyal yapılanmamızdır" dedi.

Amaçlarının uluslararası düzeyde akademisyenler, politika yapıcıları ve uygulayıcılarını bir araya getirmek olduğunu aktaran Munzur Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ubeyde İpek, "Bu konferans ile bölgesel kalkınma konusunda uzman kişileri bir araya getirmektir. Gerçekleştirilecek tartışmalar ışığında Türkiye'de bölgesel kalkınma uygulamalarının geliştirilmesi yönünde görüş birliğine varılmasını hedefliyoruz. Bilim adamları, sivil toplum örgütü temsilcileri ve bürokratlar aracılığıyla dünya genelinde bölgesel kalkınma konusunda yaşanan yenilikler konusunda bilgilenilmesi, Türkiye'nin bölgesel kalkınmasına katkı sağlayacak yeniliklerin ne ölçüde uyum sağlayabildiği ve neler yapması gerektiğinin ortaya konulması amaçlanmaktadır. Türkiye için kısa ve uzun vadede önemli yararlar sağlayacak bir akademik platform oluşturulmasına katkı sağlanması amaçlanmıştır" diye konuştu.

Çok önemli bir konferans düzenlendiğini vurgulayan Kalkınma Bakan Yardımcısı Yusuf Çoşkun "Bakanlığımız, ajansımız, üniversitemiz ve valiliğimizle birlikte Tunceli özelinde daha sonra bölgemize, ülkemize katkı sunacak bir konferans düzenleniyor. Bu ülkede hepimizin elini taşın altına koymamız gerektiğini düşünüyorum. Bunda da bilim adamı, politikacıların ve sivil toplum örgütlerinin önemini hepimiz biliyoruz. Kalkınmanın bölgelerden başlatılmasına ve özelikle de ülkemizin bu güne kadar ki gelişimi göz önünde bulundurulduğunda yerinden yönetimden ziyade, bölgeden gelecek teklifler ve çalışmalarla sorunların tespit edilmesi ve gelen önerilerle daha hızlı bir kalkınmayı sağlamak üzere çalışmaları başlattık. Bunun için de kalkınma bakanlığına bağlı olarak bölgesel kalkınma idarelerimiz var. 26 tane de kalkınma ajansımız var. Ajanslarımız bölge kalkınma idarelerimizle birlikte bölgesel kalkınmanın lokomitifi durumunda önünü açacak çalışmalar yapıyoruz. Aynı şekilde temel hedef politikalarıyla birlikte Ankara'da yürütüyoruz. Son 15 yılda iktidara gelen hükümetlerimiz özellikle AK parti döneminde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan dönemindeki çalışmalarda özellikle içinde bulunduğumuz bölgeye doğru ve güneydoğu Anadolu bölgesine çok ciddi önem verilmiş ve pozitif ayrımcılık yapılmıştır" diye konuştu.

Tunceli'nin her anlamda iyi bir şekilde anılmasını istediğini dile getiren Tunceli Valisi Tuncay Sonel, "Tunceli halkı her yerde eğitimiyle, Munzur'uyla, doğal güzellikleri, misafir perver insanları ve endemik türleriyle güzelliklerle anılsın istiyoruz. 3 aylık çalışma içerisinde dışarıdan gelen misafirlerimizin söylediği tek şey 'Biz Tunceli'yi böyle bilmiyorduk' oldu. Gerçekten Tunceli, güzel bir yer. İnsanları ve coğrafyası çok güzel. Tunceli ailesine katılmanın mutluluğu var. Hükümetimizin ve bakanlarımızın tam desteği var. Tunceli-Erzincan yolunun bölgesel kalkınmayı direk etkileyecek bir konu. O nedenle bu yolun Türkiye'de öncelikli yatırım kapsamına alınmasında Tunceli halkı adına şükranlarımı sunuyorum" ifadelerine yer verdi.

İlki 2011 yılında Malatya'da, ikincisi 2013 yılında Elazığ'da, üçüncüsü 2015 yılında Bingöl'de gerçekleştirilen konferanslarda, 15 ülkeden katılım ile toplamda 400 dolayında bildiri sunulmuştu.

Bu yıl Tunceli'de başlayan 4. Uluslararası Bölgesel Kalkınma Konferansı için ise 600 dolayında bildiri özeti sunulduğu, yapılan değerlendirme sonucunda ise 224 bildiri ve 60 poster sunumun programa alındığı aktarıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Munzur Üniversitesi Türkiye Tunceli Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title