Haberler

4'üncü Türksat Uydusu 2011'de Uzayda Olacak

Abone Ol

Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay, 2011'de Fırlatılması Planlanan Türksat 4a Uydusunun Yapımına Gelecek Yıl Nisan Ayında Başlanacağını Bildirdi.

Türksat Genel Müdürü Özkan Dalbay, 2011’de fırlatılması planlanan TÜRKSAT 4A uydusunun yapımına gelecek yıl nisan ayında başlanacağını bildirdi.

Özkan Dalbay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’nin yeni uydusu TÜRKSAT 4A’nın teknik özelliklerine ilişkin çalışmaların tamamlandığını belirtti.

Kapsama alanı

Uydunun kapsama alanlarının belirlendiğini kaydeden Dalbay, uydunun yapımı için bu ay firmalarla temasa geçeceklerini söyledi. Firmalarla yapacakları değerlendirmelerin ardından 2009 başında ihaleye çıkacaklarını bildiren Dalbay, Nisan 2009’da üretimine başlanacak 4A’nın, 2011’in üçüncü çeyreğinde fırlatılmasının planlandığını kaydetti. TÜRKSAT Genel Müdürü Dalbay, 42 derece Doğu boylamındaki uydularından Orta Asya ülkelerinin ardından Avrupa ülkelerinin de yayın yapmasını hedeflediklerini, bu kapsamda yapılacak 4A’nın kapsama alanına yönelik çalışmaların tamamlandığını söyledi. Dalbay, şunları kaydetti: "TÜRKSAT 4A, mevcut doğu ve batı kapsama alanına ilave olarak kuzey ve orta Afrika’yı kapsayacak. 4A’nın fırlatılmasıyla Türk uydularının kapsama alanı Amerika’nın doğu sahillerinden Çin’e, güneyde Arap Yarımadası ve Orta Afrika’ya kadar uzanacak. Böylece, 4A’nın hizmete girmesi ile teknik olarak 42 derece doğu boylamından kapsayabileceğimiz maksimum alana ulaşmış olacağız."

Milli uydu 2015’te

Bu arada bir süre önce medyaya yaptığı açıklamalarda milli haberleşme uydusu çalışmalarına da değinen Dalbay, Türkiye’nin kendi ürettiği milli haberleşme uydusunun 2014 yılı sonu, 2015 yılı başlarında fırlatılacağını, bu uydunun üst teknolojik imkánlara sahip olacağını açıkladı. Dalbay, Türkiye’nin eskiden gelen kazanımlarıyla iyi yörünge hakkına sahip olmanın yanında, 15 yıldır uydu yayıncılığında geliştiğine dikkat çekerek, "Uydu tasarım çalışmamız 2012 yılında bitirilerek üretim aşamasına geçilecek. Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın koordinatörlüğünde yürüyen uydu üretim tesisi kurulması projesinin de 2012 yılı sonunda bitirilmesi planlanıyor. Milli haberleşme uydusu tasarım aşaması bittiğinde uydu üretim tesisi bitecek. Ve Türkiye bu tesislerde kendi uydusunu üretecek. 2014 yılı sonu 2015 yılı başlarında fırlatmayı planladığımız milli haberleşme uydumuz üstün teknolojik imkánlara sahip olacak. Örneğin, şu an sabit yer istasyonlarında yaptığımız paketlemeyi, yeni uydumuz üzerinde yapacağız. Dolayısıyla yayınların belli bir merkeze ulaştırılması ile ilgili maliyet kaleminden de kurtulacağız. Bunun yanında, yetkisiz erişimlerin önlenmesi, filtreleme yapılması gibi özellikleri yeni uydumuzda kullanmaya başlayacağız" şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title