Haberler

50 Yaşından Sonra Mucit Oldular

Güncelleme:
Abone Ol

Amasya Üniversitesi'nde uzaktan eğitim programlarına katılan 35 ile 55 arasındaki öğrenciler geliştirdikleri cihazların yanı sıra gerçek meslekleri de dikkat çekiyor.

Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesindeki uzaktan eğitim programlarına kayıtlı 400 öğrencinin meslekleri dikkat çekiyor. Zabıta, kazan dairesi görevlisi, ASELSAN'da görevli teknik personel ile SGK'da görevli sıhhi tesisat teknisyenlerinin de bulunduğu değişik meslek gruplarından öğrenciler br çok ilginç icata imza attı.

HAYATI KOLAYLAŞTIRAN İCATLAR

Öğrenciler yumurta kuluçka makinesi, sensörlü garaj kapısı, trafik ışıklarında güvenli geçiş ve uzaktan tarla sulama gibi sistemler geliştirdi. Şeker hastası olan babasının evinden tarlasını sulaması için cep telefonuna bağlı bir sulama sistemi kuran Gaziantep Büyükşehir Belediyesi'nde çalışan 38 yaşındaki 12 yıllık zabıta memuru Adem Esen, "Kazandığım Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mekatronik Bölümü'ndeki hocalarımızın verdiği eğitim sonucu uzaktan tarla sulayan bir devre geliştirdim. Babam oturduğu yerde cep telefonuyla 1 numaralı tuşa bastığı anda tarlaya gelen suyu depoya çekiyor. 2 numaralı tuşa bastığında depodaki suyu tarlaya veriyor. 3 numaralı tuşa bastığında ise onu fıskiyelere yönlendirerek ağaçların ve sebzelerin sulanmasını sağlıyor. Bunu biz pano şeklinde köydeki tarlamıza kurduk. Çok daha maliyetsiz, işçi tutmadan ve ekstra ekipmanlar kullanmadan biz bu sayede tarlamızı sulayabiliyoruz" diye konuştu.

İLK DEFA ELİNE ALDI ÇABUCAK ÖĞRENDİ

Kendilerinden sonra okula gelecek öğrencilerin görüp geliştirmeleri için ürettiği yumurta kuluçka makinesini düzenlenecek yarışmanın ardından okula bırakacağını belirten Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde kazan dairesi görevlisi olarak çalışan 44 yaşındaki Musa Altınsoy ise, "Amasya UZEM ile tanışana kadar elektronik ve elektrikli cihazlarla hiç muhatap olmadım. Çünkü ben metal işleri teknisyeniyim. O cihazlar her zaman ürkütücü geliyordu ve yaklaştığımda zarar vermekten korkuyordum. Yapacağım işi yapamamaktan korkuyordum. Şimdi o cihazlara çok rahat yaklaşıp, probleminde ne olduğunu çözebiliyorum" şeklinde konuştu.

GÜVENLİ GEÇİŞ SİSTEMİ TASARLADI

ASELSAN'da teknik personel olarak çalışan Halil Muştucu, trafik ışıklarında ambulans, itfaiye ve diğer güvenlik araçlarının geçişleri esnasında yeşil ışığın yanmasını sağlayıp güvenli bir geçişe öncelik tanıyan bir sistem geliştirdiğini söyledi.

OKUYAMAMAK İÇİNDE KALMIŞ

SGK'da 27 yıldır çalışan 50 yaşındaki Yüksel Cihan ısıya duyarlı sensör yaptığını anlatırken, aynı kurumda görev yapan sıhhi tesisat teknisyeni 55 yaşındaki Nurdoğan Karakaya da şöyle konuştu:

"3 çocuk babasıyım. Üçünü de okuttum, kendim okuyamadım. Baktım Amasya UZEM Mekatronik Bölümü açmış. Geçen sene kazandım, projelere katıldım. Isıtma, algılayıcı projelerimiz var. Deneyimizi yaptık. Başarılı olarak geçtik."

ÇOCUKLARINDAN İLHAM ALDI

Sınavlar için geldiği Amasya Üniversitesi'nde tanıştığı arkadaşlarının projelerinden etkilenip cihazlar üretmeye başladığını söyleyen ODTÜ'de sıhhi tesisat görevlisi olarak çalışan 52 yaşındaki 3 çocuk sahibi Dursun Önal da, "Çocuklarım üniversiteyi bitirdi. 'Onlar bitiriyorsa biz de bitirebiliriz' dedik. Etrafımıza örnek olmak amacıyla bu okula başvurdum. Okul da bize kucak açtı. Bu zamana kadar elektrik, elektronikle ilgili hiçbir bilgim yoktu. Ama çok mesafe katettim bir yıl içinde. Şimdi istediğimiz gibi bir devreyi çalıştırabiliyorum. Yaklaşım sensörü yaptım. İki, üç denemede başardım garaj kapısı sensörünü. Çokta güzel oldu. Hocamızda beğendi" dedi.

UZAKTAN EĞİTİMİ ANLATTI

Uzaktan eğitim yoluyla elektrik, mekatronik ile internet ağ ve teknolojileri bölümlerine devam eden öğrencilerinin farklı meslek gruplarından olduğunu ve çok başarılı çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Feda Öner, "Uygulamaları için Amasya'ya geliyorlar. Bir hafta, 10 gün süreyle uygulamalarını yaptırıyoruz. Daha sonra final ve bütünleme sınavlarını oluyorlar. Vize sınavları ise internet ortamından oluyor" ifadelerini kullandı.

Öğrencilerinin bireysel ya da ekip halinde geliştirdikleri projelere sanayi ve iş dünyasının dikkatini çekmek için geçen yıl ödüllü proje yarışması düzenlediklerini belirten Doç. Dr. Öner, bu yıl da Mayıs ayında düzenleyecekleri yarışmaya çok ilginç çalışmaların katılacağını tahmin ettiğini dile getirdi.





Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Adem Esen Ekonomi Ekonomi Memur Memur Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title