Haberler

50'yi Aşkın Ülkeye Ayakkabı İhraç Edildi

Güncelleme:
Abone Ol

Türkiye'den 8 ayda 50'nin üzerinde ülkeye toplam 506 milyon 96 bin dolarlık ayakkabı satıldı. Ayakkabı ihracatı geçen yılın 8 ayına göre yüzde 4,1 arttı.

Türkiye'den ocak-ağustos döneminde yaklaşık 506 milyon dolarlık ayakkabı ihracatı gerçekleştirildi.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) verilerine göre, 8 ayda 50'nin üzerinde ülkeye toplam 506 milyon 96 bin dolarlık ayakkabı satıldı. Ayakkabı ihracatı geçen yılın 8 ayına göre yüzde 4,1 arttı. Geçen yılın ocak-ağustos döneminde ayakkabı ihracatı 486 milyon 166 bin dolar düzeyinde gerçekleşmişti.

İLK SIRAYI IRAK ALDI

Ayakkabı ihracatında ilk sırayı yaklaşık 58,8 milyon dolarla Irak aldı. Irak'ı 30,5 milyon dolarla Almanya, 29,4 milyon dolarla Suudi Arabistan, 21,2 milyon dolarla Rusya Federasyonu ve 17,9 milyon dolarla İran takip etti.

Bu ülkeleri sırasıyla Bulgaristan, Cezayir, Hollanda, Romanya, İtalya, Birleşik Krallık, Fransa, İsrail, Azerbaycan, Estonya, Ürdün, Letonya, İspanya, Libya, Kazakistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Türkmenistan, Ukrayna, Tacikistan, Yemen, Yunanistan, Makedonya, Sudan, Arnavutluk ve ABD takip etti.

Öte yandan, ocak-temmuz döneminde yaklaşık 465 milyon dolarlık ayakkabı ithalatı yapıldı. İthalat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 geriledi. 2015 yılında 794,5 milyon dolarlık ayakkabı ithalatı yapılmıştı.

YILLIK ÜRETİM 350 MİLYON ÇİFT

TASD Başkanı Hüseyin Çetin, yaptığı açıklamada, dünyada ayakkabı üreticisi ülkeler arasında yer alan Türkiye'nin yılda 500 milyon çift ayakkabı üretim kapasitesine sahip olduğunu, ancak bu kapasitenin tamamının kullanılamadığını söyledi.

Önceki yıl 300 milyon çift olan yıllık ayakkabı üretiminin geçen yıl 350 milyon çifte çıkarıldığını belirten Çetin, bunun yaklaşık yarısının yurt dışına satıldığını kaydetti.

BİR KİŞİ YILDA ORTALAMA 3 ÇİFT SATIN ALIYOR

Çetin, Türkiye'de kişi başına yıllık ortalama 3 çift ayakkabı satın alındığını, dünya ortalamasının da yaklaşık bu düzeylerde olduğunu dile getirdi.

Yılda 168 milyon çift ayakkabının ihraç edildiğini ifade eden Çetin, "Ayakkabı sektörünün 2015 yılındaki ihracatı yaklaşık 672 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2016'nın 8 aylık bölümünde 506 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. İhracatımızı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 artırdık. Yıl sonunda 800 milyon dolar çıtasını aşıp, ayakkabı ihracatını ithalatın önüne geçirmeyi hedefliyoruz." diye konuştu.

AYAKKABI ÜRETİMİNDE ÇİN HAKİMİYETİ

Çin'in ayakkabı üretiminde dünyanın tartışmasız lideri olduğunu anlatan Çetin, 2012 verilerine göre bu ülkenin yıllık ayakkabı üretiminin yaklaşık 13 milyar çifte ulaştığını bildirdi. Çetin, "Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse Çin dünya ayakkabı üretiminin yüzde 60'ını tek başına karşılıyor. Çin'i Hindistan ve ve Brezilya takip ediyor. Türkiye ise yıllık 350 milyon çiftle ayakkabı üreticisi ülkeler listesinde 7'nci sırada yer alıyor." dedi.

Özellikle dar gelirli tüketicinin 2 yıl öncesine göre yerliye göre daha uygun fiyatlarla satıldığı için Uzakdoğu'dan ithal edilen ayakkabıyı tercih ettiğini dile getiren "Son iki yılda yerli ayakkabıya giderek artan bir ilgiden söz etmek mümkün. Ancak ek vergiye rağmen Uzakdoğu ülkelerinden kalitesiz ve insan sağlığına uygun olmayan ayakkabıların ithalatı devam ediyor." diye konuştu.

AYAKKABI SATIN ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Çetin, ayakkabı satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği hususunda şu bilgileri verdi:

"Kullanılan malzemenin insan sağlığına uygunluğunu ve ayakkabının ortopedik olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Elbette her zaman çıplak gözle malzemenin kalitesini, insan sağlığına uygun olup olmadığını anlamayabiliriz. Bu nedenle ayakkabı alırken güvendiğimiz, tanıdığımız markaların ürünlerini tercih etmeliyiz. Piyasada benzerlerinden çok daha uygun fiyata satılan ithal ayakkabılar dar gelirli tüketicilerimize cazip gelebilir. Ancak bu ürünlerin kullanma sürelerini ve ayak sağlığımıza verebileceği zararları hesaba kattığımızda maliyetinin çok daha yüksek olabileceğini aklımızdan çıkarmamalıyız."

Kaynak: AA / Ekonomi

Hüseyin Çetin Türkiye Ekonomi Irak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title