6. Bölge Yatırımcısına Büyük Destek
Ekonomi Bakanı Çağlayan, "6. bölgede yapılan yatırımlarda SSK işveren payı 10 yıl boyunca Ekonomi Bakanlığı tarafından karşılanacak" dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "6'ıncı bölgede yapılan yatırımlarda SSK işveren payı işletmenin yatırımı ne olursa olsun, yatırım rakamına bakılmaksızın 10 yıl boyunca Ekonomi Bakanlığı tarafından karşılanacak, eğer yatırım Organize Sanayi Bölgesinde ise 12 yıl SSK işveren payının tamamı devlet tarafından karşılanacak" dedi.
Bakan Çağlayan, Hürriyet gazetesinin "Ankara'dan Türkiye Ekonomisine Bakış" konulu toplantısına katıldı.
Çağlayan, burada yaptığı konuşmada, yeni teşvik sisteminin çıktığı bir ortamda Merkez Bankası'nın ve bankaların politikalarının da buna uygun olması gerektiğini belirterek, "Türkiye 300 beygir gücüne sahip, 300 kilometre hız yapabilecek bir otomobildir. Buna göre gaz verelim diyorum. Türkiye'nin derdi bu, benim derdim bu... Yoksa benim derdim polemik çıkarmak değil" diye konuştu.
Türkiye ekonomisinin ekseninin değiştiğini kaydeden Çağlayan, "Türkiye eksenini değiştirmeseydi, 147 milyar dolarlık ihracatı, yüzde 3,2'lik büyümeyi rüyamızda görürdük" ifadesini kullandı.
Son 3 yılda yaptıkları pazar çeşitlendirmesiyle ihracata 28 milyar dolarlık katkı sağladıklarının altını çizen Çağlayan, gelişmekte olan ülkelerde, yükselen pazarlarda, önümüzdeki 10 yılda yüzlerce milyon insanın gelir sınıfında bir üst kademeye yükseleceğini söyledi.
Bakan Çağlayan, 2012 rakamlarıyla ihracatın kilogram fiyatının 1,67 dolara geldiğini, ürünlerdeki tasarım ve inovasyonun arttığını belirterek, "Şimdi sanayinin de makas değiştirmesi gerekiyor. Hem zihinsel hem işlevsel" dedi.
-İstikamet Hindistan-
Pazar çeşitlendirmesine dikkati çeken ve " Hindistan'a kim gidecek" yorumlarını değerlendiren Çağlayan, şunları kaydetti:
" Hindistan'ın ithalatının bütün profillerini çıkardım. Bugün Hindistan'ın ithalatının yüzde 44'ünü satabilecek kapasitede bir ülkeyiz. Ama maalesef yüzde 1'ini satamıyoruz. Niye- ' Hindistan'a kim gidecek' söylemleri var. Hindistan'ın neresi fakir- Hindistan'a fakir diyenlerin biraz bilgi fakirliği var. Hindistan'da 4 tane Hindistan var, birbirinden farklı. Hindistan'ın öyle ileri gelirli insanları var ki bugün dünyanın en gelişmiş ülkesi Lüksemburg'dan daha zengin yaşam standartlarına sahip. Şimdi bütün çalışmalarımızı bu istikamete yönlendireceğim."
-Risk santralizasyon merkezi-
Çek yasasına da değinen Çağlayan, şöyle konuştu:
"Nedir burada eksikliğimiz- Biz bunu yaparken 'Merkez Bankası bünyesinde bir çek risk santralizasyon merkezi kurulması kararıyla bunu uygulamaya koyacağız' şeklinde konuşmuştuk. Ama şu anda o santralizasyon merkezini devreye sokamadık. Bu sistemi sadece Merkez Bankası, bankalar arasında yapıyor. Yok öyle iş. Ne yapayım ben Merkez Bankası'nın, bankanın görmesini. Çeki alanla veren görecek."
-"Bankalar KOBİ'leri sözde değil özde desteklemeli"-
Hürriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Metehan Demir'in moderatörlüğünde etkinliğe katılanların sorularını da yanıtlayan Bakan Çağlayan, bir soru üzerine KOBİ'lerin desteklenmesinin sadece KOSGEB'in görevi olmadığını belirterek, bankaların KOBİ'leri sözde değil özde desteklemesi gerektiğini söyledi. Bunun için de faiz politikasının buna uygun olması gerektiğine vurgu yapan Çağlayan,
"Bugünkü faizlerle bir KOBİ'nin destek alıp işletmesini kurması, o krediyi ödemesi asla mümkün değil. Çünkü böyle bir kazanç yok. Ümit ediyorum ki bankacılık sistemi biraz daha kendisini girişimciye ve sanayiciye destek veren bir yapıya dönüştürür" diye konuştu.
-6'ıncı bölge teşviklerinde yeni düzenleme-
Bakan Çağlayan, bir başka soru üzerine, mevcut teşvik sisteminin en fazla ayağı yeren basan sistem olduğunu ifade ederek, bu teşvik sistemini sivil toplum kuruluşlarının yüzde 90'ından fazlasının desteklediğini kaydetti.
Her güzelin bir kusurunun olabileceğini söyleyen Çağlayan, şöyle devam etti:
"6'ıncı bölgeye emek yoğun sektörler için verilen destek kapsamında firmaların çalıştırdıkları asgari ücretlilerin gerek gelir vergisi stopajını gerek SSK işçi primini bakanlık olarak bütçemizden karşılıyoruz. Sosyal güvenlik işveren payında ise yüzde 51 barajımız vardı ve yatırım miktarının yüzde 50'si rasyo olmak üzere belli bir süre koymuştuk. Şu anda kararname imzalandı ve zannediyorum cumhurbaşkanımıza gitti. Yapmış olduğumuz değişiklikle sosyal güvenlik işveren payını bir yatırım teşviki değil, normal teşvik sistemi olarak değerlendirdik. 6'ıncı bölgede yapılan yatırımlarda SSK işveren payı işletmenin yatırımı ne olursa olsun, yatırım rakamına bakılmaksızın 10 yıl boyunca Ekonomi Bakanlığı tarafından karşılanacak, eğer yatırım Organize Sanayi Bölgesinde ise 12 yıl SSK işveren payının tamamı devlet tarafından karşılanacak. Böylelikle 6'ıncı bölgedeki bir yatırımcı yanında çalıştırdığı işçisinin sadece net ücreti ve işsizlik sigortası ile ilgili birkaç puanlık bir ilaveyi ödeyecek. Bu da 380-390 dolara karşılık geliyor ki normal şartlarda bir asgari ücretlinin maliyeti 650-700 dolar civarında."
Bakan Çağlayan, Turquality ile ilgili bir soru üzerine de Turquality'nin 1 danışmanlık firmasıyla faaliyetlerini sürdürdüğünü, bundan sonra 5 danışmanlık firmasıyla birlikte çalışacaklarını söyledi.
(Bitti)
Muhabir: Merve Özlem Çakır - İbrahim Yılmaz
Yayıncı: Fazilet Özer - ANKARA