Haberler

Bolu'da 62 yıldır aynı teknikle yapılan sandalyeler 50 yıldan fazla kırılmadan kullanılıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Bolu'da, bir marangozhanede 1958 yılından beri geleneksel usulle tonet sandalye yapılıyor. Üretilen ahşap sandalyeler 50 yıldan fazla kırılmadan kullanılabiliyor. Özel yapım sandalyelerin fiyatları bin liradan başlıyor.

Bolu'nun Yukarı Soku Mahallesi'nde bulunan bir marangozhanede, 18'inci yüzyılda Avusturyalı marangoz Michael Thonet'in geliştirdiği teknik ile 62 yıldır tonet sandalye üretiliyor. Buharla yumuşatarak ahşaba bükme ve şekil verme işleminin yapıldığı sandalyeler, sağlamlığı ile dikkat çekiyor. Kayın ağacından üretilen sandalyeler 50 yıldan fazla kırılmadan kullanılabiliyor.

Bolu'da 62 yıldır aynı teknikle yapılan sandalyeler 50 yıldan fazla kırılmadan kullanılıyor

FİYATLAR BİN LİRADAN BAŞLIYOR

Tesiste ilk açıldığı yıl olan 1958 yılına ait bir tonet sandalye de hala sapasağlam duruyor. Nadir olarak kullanılan teknikle yapılan sandalyelerin tanesi bin liradan başlayan fiyatlarla satılıyor. Sandalyeler ayrıca tarihi dizilerde de dekor olarak kullanılıyor.

Bolu'da 62 yıldır aynı teknikle yapılan sandalyeler 50 yıldan fazla kırılmadan kullanılıyor

"YOK OLMAK ÜZERE"

27 yıldır tonet sandalye üretim tesisinde usta olarak çalışan 2 çocuk babası Yusuf Ayvaz (51) "Malzemede kayın ağacı kullanıyorum. Onun için sağlam oluyor. Önce kereste halinde alıyoruz biz bu malzemeyi. Bunu ebatlara göre kesiyoruz. Kestikten sonra temizliği ve zımparasını yapıyoruz. Sonra malzemeyi büküyoruz. Zımparalayıp montajlıyoruz. Bunlar sağlam, ancak yağmur görmemesi gerekiyor. Yağmur görmediği sürece sorun yok. Malzemeyi kestikten bir gün sonra fırına koyuyoruz. Bir gün boyunca buhar fırınında kalıyor. Buharlandıktan sonra yumuşuyor ve bükmesini yapıyoruz. Yumuşamadan bükemeyiz zaten. Burası 62 yıldır hizmet veriyor. Türkiye'de benzeri çok az sayıda var. Yok olmak üzere olan bir şey aynı zamanda" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (13)

Yahya:

Hükümetin sayesinde ülkede ağaçlar ormanlar yok oluyor.

Yanıtla618
CARLOS:

Ziyaa. . . Ziyaaaaa! Oğlum bu kadar sallanır mı be? o kadar para kazanıyorsun madem adam akıllı bir atölye niye açmıyorsun. Bir de alay eder gibi personel harici giremez diye yazmış Tövbe tövbeee

Yanıtla62
sinan:

1000 tl ye sandalyemi olur

Yanıtla25
RACO:

he he tanesi 1000 tlden kapış kapış hee, bizde yedik o kadar çok kazancı olsaydı virane yerde değil lüks bir atölyede iş yapıyor görünürdü kimi kandırıyorsunuz siz kim verecek bu ülkede bir sandalyeye 1000 tlyi siz milleti enayimi zannediyorsunuz

Yanıtla14
BATRAN:

HELAL OLSUN BÖYLE ALIN TERİYLE KAZANANLARA

Yanıtla03
by anti:

BENDE 1000 TL VERSEM ÜSTÜNE BİLE OTURMAM SIRTIMDA TAŞIRIM

Yanıtla21
emektar byn:

emek diye bişey var beceri diye bile var teli bükemeyen agaca şekil verene laf ediyor

03
twert:

1 sandalyeyi 1000 tlye satıyormuşsun kardeş niye yok olasın iyi para kazanıyosan otur devam et başkalarıda açarsa sen nasıl kazanacan??

Yanıtla02
AYŞE:

LÜTFEN OKUMAYAN OKUMAYACK GENÇLERİMİZİ MOBİLYA ELEKTRİK SU TESSİSAT VS. İŞLERE YÖNLENDİRİN 10 YILA KALMAZ VALLA USTA BULAMAIYACAĞIZ. SANAYİDE OTO ELEKTRİK VS. İYİ

Yanıtla02
hidayet:

takım fiyatı dır ellam. 1000 tl diyor. şaşırtıcı

Yanıtla10
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title