629 Milyon Tl'lik Tat Urfa'yı Sevdi, Ekim Alanı 30 Bin Dekara Yükseliyor
Koç Holding'e Bağlı Tat Konserve, 2008'i Yüzde 15 Büyüyerek 629 Milyon Tl Ciro Sağladı.
Koç Holding’e bağlı Tat Konserve, 2008’i yüzde 15 büyüyerek 629 milyon TL ciro sağladı.
Tat Konserve Genel Müdürü Güçlü Toker, "Şanlıurfa’da geçen yıl faaliyete geçen salça fabrikamız ve 10 bin dekarlık alanda domates üretiminden iyi sonuç aldık. Bu yıl 16 bin dekara domates ekiyoruz. Kiraladığımız tarım alanı 30 bin dekara doğru gidiyor" diye konuştu.
KOÇ Holding’e bağlı "gıda grubu" Tat Konserve’nin Genel Müdürü Güçlü Toker, 2008’i yüzde 15 büyüyerek, 629 milyon TL’lik ciroyla geride bıraktıklarını belirterek, krize rağmen 2009’da da yüzde 19’luk büyüme hedefi koyduklarını söyledi. Tat Konserve, 2008’de 51.5 milyon TL, bu yılın ilk üç ayında da 19.2 milyon TL brüt kár etti. Toker, geçen yıl Şanlıurfa’da domates ve salça üretiminden iyi sonuçlar aldıklarını vurgulayarak, "Geçen yıl kiraladığımız 10 bin dekarlık alanda domates ürettik ve salça üretimimizi de Şanlıurfa’da geçen sezon faaliyete geçen fabrikamızda gerçekleştirdik. Bu yıl kiraladığımız ekim alanı 20 bin dekara çıktı. 30 bin dekara doğru da gidiyor. 16 bin dekarlık alanda 150 bin ton sanayi tipi domates üretmeyi planlıyoruz" dedi.
100 bine doğru yürüyor
Şanlıurfa’da salçalık domates üretimi konusunda önlerine koydukları 100 bin dekarlık alana yayılma yolunda ilerlediklerini ifade ederek, şöyle konuştu: "Önümüzdeki 4 yılda domates ekim alanımız 100 bin dekara, üretimimiz de 1 milyon tona çıkacak. Domateste 1 milyon tona ulaştığımızda da salça üretimimizle dünyada ilk 5’e girecek noktaya geleceğiz. Şanlıurfa’daki tarım alanlarımızı 5 yıllık kiralamayla sağlıyoruz. Bu alanlarda domatesten sonra yem bitkisi de üretiyoruz. Dolayısıyla yılda iki ürün alma şansımız oluyor."
Körfez’e ihracat
Şanlıurfa’da domates üretimi 1 milyon tona çıktığında, oradaki salça fabrikasının günlük üretiminin 12 bin tona yükseleceğini kaydeden Toker, şunları anlattı: "Tat Konserve olarak geçen yıl 30 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Yıllardır Ortadoğu ve Körfez’deki zincir restoranlara ihracat yapıyoruz. GAP’ta domates üretimiyle birlikte bölgeye ihracat tutarımızı artırmayı hedefliyoruz. Kutulu domates salçası ve ketçapta en çok ihracat yaptığımız ülkelerin başında Almanya ve Yunanistan geliyor."
Yürüyerek kesime gidiyor
Toker, Maret’in kesimhane ve parçalama tesisini Harranova Çiftliği’nin yanıbaşına taşımanın yararını şöyle anlattı: "12 bin baş et üretimine dönük büyükbaş hayvanımız var. Hayvan kesim dönemine geldiğinde, yürüyerek kesimhaneye giriyor. Diğer taraftan kemiksiz et olarak çıkıyor. Maret artık İstanbul’da sadece işlenmiş et ürünleri üretiyor. Harranova’daki hayvan varlığımızı iki yılda 25 bine çıkarmayı planlıyoruz."
’Türk tipi’ elden gitti, artık 1 kilo süt 1 kilo yoğurt olur
TAT Konserve Genel Müdürü Güçlü Toker, bünyelerinde bulunen SEK’le ilgili bilgiler verirken, Milliyet yazarı Güngör Uras’ın bir süre önce gündeme getirdiği, "yoğurt yönetmeliği"ne değindi: "Artık ’Türk yoğurdu’ da bu kararla bitiyor. Çünkü, yoğurt üretimi için Avrupa Birliği (AB) standardı esas alındı. Yani, Türk yoğurdu diye birşey kalmıyor. Bizim yoğurtlar da Fransız yoğurduna dönüşüyor. Katı madde oranı düşürüldü. Protein oranı yüzde 4’ten 3’e çekildi. İsteyen elbette bizim bildiğimiz yoğurdu üretir ama rekabet ortamı herkesi yeni karar çizgisine götürür. Türkiye bence kendi yoğurt formülünden vazgeçmemeliydi. AB ülkelerine yoğurt ihraç etmek gibi bir iddiamız yok. O halde neden formülünü AB’ye uyduruyoruz. Şimdi isteyen merdiven altında, isteyen evde yoğurt yapıp, satabilir. Hatta isteyen 1 kilo sütten 1 kilo yoğurt elde etmeye bile çalışır."
Urfa’da tarım arazisi kirası Kaliforniya’yı ikiye katlıyor
GÜÇLÜ Toker, "Şanlıurfa’da tarım alanı kiralamada sıkıntı var mı?" sorusu üzerine şu bilgileri verdi: "Toprak sahipleri kiralamayı dolar bazında yapıyor. Biz de buna uyuyoruz. Potansiyel kiracılar içinde en çok tercih edilen biziz. Sorun yaşamıyoruz. 20 bin dekarlık kiralık ekim alanına ulaştık. 30 bin dekara doğru da hızla yol alıyoruz. Ancak, şunu belirtmeliyim ki, Şanlıurfa’da tarım arazisi kirası, Kaliforniya’dan (ABD) iki kat yüksek."