Haberler

8. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi

Abone Ol

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, SGK’nın 2013 kayıtlarına göre bir yılda bin 360 kişinin iş kazasında, 371 kişinin ise meslek hastalığından öldüğünü açıkladı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, SGK'nın 2013 kayıtlarına göre bir yılda bin 360 kişinin iş kazasında, 371 kişinin ise meslek hastalığından öldüğünü açıkladı.

Uluslararası katılımlı 8. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi'nde Türkiye'de yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıklarının nedenleri araştırılıyor, sorunlara çözüm önerileri de getiriliyor.

Türkiye'nin çeşitli kentlerinden meslek örgütü ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversitelerden bilim insanları, sendika ve derneklerin temsilcilerinin yoğun ilgi gösterdiği "6331 sayılı İSG Kanunu Neyi Değiştirdi, Sorunları Çözdü mü?" panelinde TTB'den Hüseyin Demirdizen, MESS'den Altan Çetinkal, DİSK'ten Arzu Çerkezoğlu, KESK'ten Hasan Toprak, Hak-İş'ten Sabahattin Korkmaz, MMO'dan Ali Ekber Çakar, Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) Türkiye Temsilcisi Catherine Brakenheıelm görüşlerini açıkladı.

Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, ülkemizdeki iş ve meslek hastalıkları verilerini paylaştı. SGK'nın henüz 2014 yılı verilerini paylaşmadığını dile getiren Çakar, SGK'nın 2013 yılı verilerinde 191 bin 396 iş kazasının olduğu, bin 360 kişinin de yaşamını yitirdiğini kaydetti. 2013 yılı iş kazalarında bin 656 kişinin iş göremez hale geldiğini, 371 kişinin de meslek hastalığından yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Ali Ekber Çakar, "Dünyada iş kazası oranı yüzde 44, meslek hastalığı oranı yüzde 56 iken, ülkemizde resmi kayıtlara göre iş kazası oranı yüzde 99.998, meslek hastalıkları iş kazası oranı on binde 2'dir. Geçici iş görmezlik gün sayısı iş ve meslek hastalığı toplamı 2 milyon 357 bin 505 gündür" dedi.

21. yüzyıl Türkiye'sinde başta madenler olmak üzere birçok sektördeki çalışma koşullarının 18.-19. yüzyılların çalışma koşullarının Türkiye topraklarında yaşanan hali olduğuna dikkat çeken MMO Başkanı Ali Ekber Çakar, "İşçi sağlığı ve iş güvenliği politikaları piyasanın acımasız koşullarına terk edilmiştir. İş güvenliği mühendisliği ve iş yeri hekimliği uygulamaları daha yerleşmeden geriletilmiş, mevzuat tüm yargı kararlarına karşın piyasa ihtiyaçlarına göre düzenlenmiştir. İş kazalarının ve iş cinayetlerinin sürekli olarak artması, kısaca işçi sağlığı ve iş güvenliği politikalarındaki yapısal sorunların tamamı, sermayenin azami kar, azami sömürü politikalarından kaynaklanmaktadır. Bu politikalardan dolayı taşeron çalışan işçi sayısı üç kat artmıştır. Çalışma süreleri artmıştır. Çalışma koşulları ağırlaşmıştır. Kamuya ait birçok işyeri özelleştirilmiştir. Sendikalı işçi oranı azalmıştır. İş kazaları ve iş kazaları sonucu ölümler artmıştır" dedi.

8. Ulusal İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Kongresi'nde 18 Nisan cumartesi günü Meltem Cumbul ve Sercan Gidişoğlu "Oyuncuların Mesleki Sağlık-Güvenlik Riskleri ve Tehlike Sınıfı Yükseltme Süreci"ni anlatacak.

CNN Türk Ekonomi Editörü Emin Çapa ise "Türkiye'de İş Kazalarında Algı Nasıl Yönetiliyor" konulu konferans verecek. - ADANA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title