Haberler

Atık Su Tesisiyle Enerji Üretip Büyük Kara Geçtiler

Güncelleme:
Abone Ol

İçişleri Bakanlığınca kanun hükmünde kararname kapsamında görevlendirme yapılan Batman Belediyesi, atık su tesisinde enerji üretimine başlayarak büyük kar elde etti.

İçişleri Bakanlığınca kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında görevlendirme yapılan Batman Belediyesi, atık su tesisinde enerji üretimine başladı. 90 bin liralık bir yatırımla ayda 100 bin liralık elektrik üretiliyor.

PROJE 90 BİN TL'YE MAL OLDU

Batman Belediyesi Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğü, Batman Çayı kenarında 12 milyon avro harcamayla kurulan ve 2011 yılında faaliyete giren atık su arıtma tesisinde metan gazından elektrik enerjisi üretilmesini için proje hazırladı. Proje kapsamında tesise 90 bin lira maliyetle kojenerasyon elektrik üretim ünitesi oluşturuldu. bu ünite sayesinde atık sudan oluşan metan gazından elektrik enerjisi üretiliyor. Ayrıca fiziksel arıtmadan elde edilen katı atıklardan ise gübre üretimi gerçekleştiriliyor.

"100 BİN LİRALIK ELEKTRİK ÜRETİYORUZ"

Başkan Vekili Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kurdukları ünitenin 90 bin liraya mal olduğunu söyledi.

Atık tesisinde enerji üretimi yaptıklarını dile getiren Aksoy, "90 bin liralık bir yatırımla ayda 100 bin liralık elektrik üretiyoruz. Böylelikle hem ülke ekonomisine hem de belediye bütçesine katkı sağlamış olduk." dedi.

"ENERJİ ÜRETİMİ KONUSUNDA BELEDİYE GERİ KALMIŞ"

Batman'ın gerek katı atık ve gerek kanalizasyon atıklarının değerlendirilmesi konusunda istenilen düzeyde olmadığını vurgulayan Aksoy, şunları kaydetti:

"Üzülerek söylemek zorundayım ki gerek katı atık konusunda gerek kanalizasyon atıkları konusunda istenilen yerde değiliz. Bu konuda belediye geri kalmış. Biz bu farkı kapatmak üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz. Hem atıkların çevre sorunu olmaktan çıkması açısından hem de ekonomik değeri olan atıklardan yararlanmak açısından çalışmalarımızı en kısa zaman da tamamlamış olacağız."

BASKİ Müdürü Ercan Gün ise kurulun tesiste metan gazından elektrik enerjisi üretildiğini belirterek, "Batman Çayı'nı temizlerken hem enerji üretiyoruz hem de atıkları gübre olarak kullanıyoruz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Şevket Aksoy Batman Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title