Haberler

Yeni Çipli Kimlik Kartlarının Üretileceği Kale Gibi Merkez Kapılarını Açtı

Güncelleme:
Abone Ol

Çipli kimlik kartlarının üretileceği merkez, bir çok güvenlik kriteriyle inşa edildi Başvuru sırasında vatandaşların biyometrik verileri özel tasarlanan cihazlarla alınacak.

Çipli yeni kimlik kartlarının dağıtımı 14 Mart Pazartesi günü başlayacak. Anadolu Ajansı (AA), uygulama öncesi elektronik kimlik kartların basılacağı yüksek güvenlikli merkezi ve yeni kimlik kartlarının üretim süreçlerini görüntüledi.

KİMLİK KARTLARI KİŞİSELLEŞTİRME MERKEZİ

Kimlik kartlarının kişiselleştirme işlemleri Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün bulunduğu kampüste bu amaç için inşa edilen Kişiselleştirme Merkezinde gerçekleştirilecek.

UZAKTAN VERİ ÇALINMASINI MANYETİK OLARAK ENGELLENİYOR

Merkez, güvenlik gereklilikleri dikkate alınarak yüksek koruma standartlarında inşa edildi. Dijital güvenlik tedbirleriyle donatılan merkezde, manyetik etkileşimler kullanılarak uzaktan veri çalınmasını engelleyecek önlemler de unutulmadı. Binanın tüm dış cephesinde de manyetik koruma özelliğine sahip malzemeler kullanıldı.

İLÇE NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİNDE DEĞİŞTİRİLECEK

Mevcut nüfus cüzdanını kimlik kartıyla değiştirmek isteyen vatandaşlar, başvurularını ilçe nüfus müdürlüklerine giderek yapabilecek. Vatandaşlar, başvuru işlemleri için internet ya da çağrı merkezi üzerinden önceden randevu alabilecek.

BİYOMETRİK FOTOĞRAF YETERLİ

Vatandaşların başvuru sırasında yanlarında biyometrik fotoğraf getirmeleri yeterli olacak. Biyometrik fotoğrafın sahip olması gereken özellikler konusunda ülke genelinde tüm fotoğrafçılar bilgilendirildi. Fotoğrafın sahip olması gereken özellikler konusunda Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğünün internet sayfası üzerinden de bilgiye ulaşılabilecek.

KOLAYCA DEĞİŞTİRİLEBİLECEK

Başvuru sırasında görevli memur, vatandaşı, kimlik kartlarının değişimi sürecine yönelik olarak yeniden tasarlanan konseptte karşılayacak. Yeni konseptte banko sisteminin yerini alan masa sisteminde vatandaşla iletişim kuracak görevliler, vatandaşın TC Kimlik Numarası'nı dikkate alarak sistemde gerekli işlemleri ve doğrulamaları yapacak.

Masa sisteminin tercih edilmesiyle vatandaşın işlemlerini rahat bir ortamda yapması amaçlanıyor. Bu şekilde, görevli ile vatandaş arasında daha sağlıklı bir iletişim ortamının yaratılması öngörülüyor. Başvuru sırasındaki tüm işlemler ekrandan vatandaşa da izletilecek. Başvuru sırasında kişinin fotoğrafı taranarak sisteme kaydedilecek ve kullanım için onayı istenecek.

Biyometrik veriler kişiye göre kolayca ayarlanan ekipmanlar aracılığıyla alınacak. Vatandaşlar, alınan önlemler ve sistem tercihleriyle nüfus müdürlüklerinde kısa sürede başvurularını tamamlayabilecek.

Başvuru sırasında kişiye pin zarfı verilecek. Zarf içerisinde kartla birlikte kullanılacak pin ve puk bilgileri yer alacak. Biyometrik verilerin alınması ve pin zarfının verilmesiyle vatandaşların nüfus müdürlüğündeki işi bitecek. Kimlik kartı, vatandaşlara başvuru sırasında bildirdiği adres aracılığıyla ulaştırılacak ve kart kişinin kendisine veya onayladığı kişilere teslim edilebilecek.

VERİLERE YÜKSEK KORUMA

Başvuru sırasında kişisel veriler şablon olarak alınacak. Verilerin imaj olarak alınıp çoğaltılması söz konusu olmayacak. Kişinin biyometrik verisi resim olarak değil, sayı kümesi olarak saklanacak. Veriler sayısal kümelere dönüştürüldüğü için başka amaçlar için kullanılamayacak. Herhangi bir sayı kümesinin kime ait olduğu bilgisi kriptolu olarak tutulduğundan, kişisel bilgilere ulaşılması mümkün olmayacak. Bilgiler ayrıca güvenli haberleşme sisteminin sürekli ürettiği şifrelerle saklanacak.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü hali hazırda bütün vatandaşların adrese dayalı nüfus kayıtlarını tuttuğu ve yüksek bir veri transfer kapasitesine sahip olduğu için sistemin işleyişinde sorun öngörülmüyor. Buna ilaveten kimlik kartlarına geçiş sürecine yönelik çalışmalarla bu kapasite daha verimli hale getirildi ve artırıldı.

Sistemin performansı yapılan simülasyonlarla test edildi. Kurumun bu alandaki tecrübesi de dikkate alındığında geçiş sürecinin başarıyla yönetilmesi bekleniyor.

Tüm bunların yanında 14 Mart'ta Kırıkkale'de başlayacak pilot uygulama, sistemin işleyişi açısından belirleyici olacak.

UNUTKANLAR İÇİN ŞİFRE ÇÖZÜMÜ

Çipli kimlik kartlarının dağıtımına yönelik çalışmalar kapsamında ilçe nüfus müdürlüklerine şifre ve doğrulama işlemlerinin gerçekleştirilebileceği kiosklar konuldu.

Kiosklardan vatandaşlar kendilerine başvuru sırasında verilen pinler ile işlem yapabilecek. Dileyenler buradan pin ve puk bilgilerini değiştirebilecek.

Kiosklar pin numarasını unutanlara da hizmet verecek. Pin numarasını unutanlar biyometrik verileriyle doğrulama yaparak yeni pin numarası belirleyebilecek.

NÜFUS GÖREVLİSİ VATAHDAŞIN AYAĞINA GİDECEK

Sistemin bileşenlerinden birini de Gezici Kayıt Terminali adı verilen taşınabilir kimlik başvurusu alma cihazı oluşturuyor. Bu cihazla hastalara, yaşlılara, engellilere ya da çeşitli nedenlerle ilçe nüfus müdürlüklerine ulaşamayanlara hizmet verilebilecek. Cihaz, cezaevi, üniversite, askeri birlik gibi toplu bulunulan yerlerde de kullanılabilecek. Ücra köşelerdeki yerleşim birimleri ya da küçük köylerde yaşayan vatandaşların ilçe merkezlerine gelmesinin zorluklarının önüne geçebilmek amacıyla mobil cihazlarla başvurular alınabilecek.

Nüfus görevlileri bir çanta içerisinde bir araya getirilen başvuru alma ekipmanlarıyla kişinin bulunduğu yere giderek gerekli işlemleri yapabilecek. Çantadaki ekipmanlarla biyometrik veriler alınabildiği gibi vatandaşın varsa fotoğrafı taranabilecek yoksa da çekilerek sisteme aktarılacak.

Mobil başvuru alma cihazının çalınması ya da kaybolması gibi durumlara karşı toplanan veriler TÜBİTAK tarafından geliştirilen ve sadece bu amaçla kullanılan kriptoyla korunacak. Çalınma durumunda kriptonun çözülmesi mümkün olmayacak. Mobil sistem, elektronik imza ve ayrı bir şifreleme algoritmasıyla açılacak. Başka bir memurun kartıyla bile sistem çalıştırılamayacak.

Alınan veriler sadece ilçe nüfus müdürlüğündeki sisteme aktarılabilecek.

KİMLİK KARTLARININ KİŞİSELLEŞTİRİLMESİ

Vatandaştan başvurusu sırasında alınan bilgiler, güvenli hatlar üzerinden kart üretim merkezine aktarılarak işlenecek ve kimlik kartının basım aşamasına geçilecek.

Temaslı ve temassız olmak üzere 2 çip barındıran kimlik kartları, yüksek teknoloji yöntemleriyle kişiselleştirilecek. Kimlik kartı üzerindeki bilgiler, lazer baskı yakma yöntemiyle işlem yapan makinalarca yazılacak. Tek katman olarak görünmesine rağmen, aslında 7 katmandan oluşan kimlik kartının ikinci ve altıncı katmanına yazılan bilgiler silinip değiştirilemeyecek.

Kartın kişiselleştirilmesinin ardından kalite kontrol işlemi uygulanacak. Bu aşamada kartın doğru şekilde üretilip üretilmediği, baskısı makina tarafından kontrol edilecek. Kart doğru şekilde üretildiyse işlem tamamlanacak. Bu işlemler bir kart için yaklaşık 5 saniye sürecek.

Çalışmaları tamamlanan kartlar örnekleme yöntemiyle son olarak kalite kontrol masasındaki operatörün önüne gelecek. Operatör, sistemin bütününü bir kez daha gözden geçirecek. Temaslı ve temassız çipin çalışması, kartın görseli, kartın içindeki bilgilerin doğruluğu kontrol edilecek.

KART TRANSFERİ İÇİN ÖZEL ASANSÖR SİSTEMİ

Kalite kontrolünden başarıyla geçen kimlik kartı, binanın bir alt katında yer alan zarflama ve paketleme bölümüne insansız özel servis asansörüyle gönderilecek.

Kart sayma makinesiyle verilen ve teslim alınan kart sayısı doğrulanacak.

Kimlik kartları, kişilerin adresleri dikkate alınarak ilçe bazlı paketlenip yürüyen bantla üretim alanına izole şekilde konumlandırılan kargo birimine iletilecek. Kartlar bu şekilde vatandaşlara teslim edilmek üzere yola çıkacak.

Vatandaşlar başvurularının hangi aşamada olduğu, kartın basılıp basılmadığı, postaya verip verilmediği online takip edilebilecek.

Kartların zarflanıp paketlendiği bölümde aynı zamanda başvuru sırasında verilecek pin zarflarının basımı gerçekleştirilecek. ?

PERSONEL EĞİTİLDİ

Çipli kimlik kartlarına geçiş için yürütülen çalışmalar kapsamında mevcut personelin eğitimine yönelik de çalışmalar yürütüldü.

Özellikle biyometrik veri alma konusunda çalışanlar bilgilendirildi. Başvuru sırasında vatandaşların işlemlerinin kolaylaştırılmasına yönelik iletişim teknikleri ve teknoloji kullanımı konuları, eğitimlerin ana unsurunu oluşturdu.

Kimlik kartlarının dağıtım sürecinde görev alacak personelle, doğru verinin en kısa sürede alınması konusunda bir dizi çalışma yapıldı.




Kaynak: AA / Ekonomi

Anadolu Ajansı 14 Mart Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (11)

İST:

Türkiye önümüzdeki 10 yıl içinde var olmayı başaralirse iyidir.

Yanıtla1420
mal:

mal 1000 yıldır var sen hangi 10 yıldan bahsediyorsun

99
Aynı Gemideyiz:

hiç biriniz kaçamayacaksınız. . . . . . Başkanlık sisteminde sayın başkanımıza veya etrafına gık diyen giyotini yiyecek boynuna. . .

Yanıtla145
Mücahit Mobil-ANDROID:

turkiye gibi stratejik bir ülke . Bu kadar haini barındıran bir ülke güvenlik konusunda çok ilerlemesi yeni yeni teknolojiler üretmesi gerekli .aynı bilimkurgu filmlerindeki gibi . mesela görevimiz tehlikede ki gibi .

Yanıtla67
ahmet:

ben vermek istemiyorum damar izimi felan banane lan

Yanıtla33
aet:

baskana ve etrafina gik diyen olursa. . . . . senin gemini yesinler ben halktan yanayim halkima gik diyenin tepesine cokerim bana ne senin baskanindan? alti ay icinde babacan basbakan olacak baskanlik rafa kalkacak turkiyenin tek kurtulus yolu simdilik akpnin en demokrat ve beyinli ismi babacan ve cevresidir

Yanıtla14
KAVKAZ:

DGİTAL VERİLER KORUNMASI EN ZOR BİLGİLERDİR. DOLAYISIYLA GELECEK YILLARDA İYİCE KAPSAMLAŞACAK E-DEVLET İLE YETERİNCE FİŞLENEN MİLLETİMİZE AİT BİLGİLER - BELKİ DE DNA YAPIMIZA DA DAHİL- BAŞKA MİLLETLERİN ELİNE GEÇME RİSKİ DOĞABİLİR. AYRICA HALİHAZIRDA DAHA rUS HACKERLERIN SALDIRILARINI BİLE KARŞILAMAKTA ZORLANIYORUZ.

Yanıtla04
nazım:

madem gizli bilgilerin depolandığı alan peki bu kameralar ne oluyor kardeşim sizde kuş kadar beyinde mi yok herşeyi açıp saçıyorsunuz allah sizin gibi idarecilere akıl feraset nasip ettsin ne deyim biraz atığınız adımları düşünün a benim beyinsiz kardeşlerim

Yanıtla12
MERAKLI:

BUNLAR BİOMETRİK TANIM SİSTEMLERİNİN KİMLİK KARTLARINA UYGULANMIŞ ŞEKLİ BENİM EVİN KÖMÜRLÜK KAPISINA BİLE BENZERİNİ TAKDIM PARMAK İZİYLE KAPI AÇILIYOR CİHAZLARI İŞPORTADA BİLE SATILIYOR BU ZATEN ÇAĞIMIZDA OLMASI GEREKEN BİR ŞEY BÜYÜK BİR YENİLİK DEĞİL DÜNYADA YILLARDIR KULLANILIYOR BENZERİ SİSTEMLER ARAÇ TANIMLAMASI İÇİN BİLE KULLANILIYOR

Yanıtla03
Adınızı Yazın:

SU BASKANLIGIN TARIFINI YAPSANIZA

Yanıtla01
Tüm 11 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title