Haberler

AB: Çevre İçin Atılımı Kimya Sektörü Yapmalı

Abone Ol

Finlandiya, Kimyasal Maddelerden Arınarak Daha Yeşil Bir Dünya Yaratma Girişimi İçin 1. Küresel Kimyasal Maddeler Forumu'nu Başkent Helsinki'de Düzenledi.

Avrupa’nın en çevreci ülkesi olarak kabul edilen Finlandiya, kimyasal maddelerden arınarak daha yeşil bir dünya yaratma girişimi için 1. Küresel Kimyasal Maddeler Forumu’nu başkent Helsinki’de düzenledi.

Avrupa Komisyonu Çevrecilikten Sorumlu Başkanı Yunanlı Stavros Dimas, bilimsel riskleri gidermek üzere REACH’i (AB’nin yeni kimyasallar politikasını oluşturan sistem) kurduklarını belirtirken, insan sağlığı ve çevre için en iyi atılım kimya sektörünün yapması gerektiğini vurguladı.

Hepimiz tüketiciyiz

Dimas, Finlandiya’nın girişimi ile dünyanın kimyasal atıkları sorununu daha yakından izleme ve denetleme fırsatı bulmanın AB içinde çok önemli küresel bir süreç ve gereksinme olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Hepimiz tüketiciyiz. Günlük yaşantımızda, evimizdeki her üründe çok zararlı, orta zararlı az zararlı kimyasal maddeler bulunuyor. İçimizde, üstümüzde, etrafımızda ki bu maddeler yiyeceğimizde de maalesef bulunuyor. Yani sağlığımız kadar çevreye de zarar veriyor.”

“Yasalar gereği bu konuda ki en duyarlı sektör kimya sektörüdür” diyen Dimas, sözlerine şöyle devam etti: “Onların daha az zarar vermek için ayrıntılı ve etkili araştırmalar yaptıklarını bilmekteyiz. Ama bu nereye kadar yeterli? Özellikle üçüncü dünya ve gelişmekte olan ülkelerdeki denetim yetersiz. Aralık ayına dek 65 bin firma, 143 bin madde için bizi sicillenerek bilgilendirdi, ama bu süreci tekrar uzattık. Biz bilimsel riskleri gidermek için bünyemizde ECHA’yı (Avrupa Kimyasal Maddeler Ajansı) kurduk. Veriler buraya gönderiliyor. Biz maddeleri tek tek ele alırken çok madde içeren kimyasal maddelerin kokteylini de mercek altına almamız gerekiyor. Gıda sektöründeki hormonsal maddeleri de denetlememiz gerekiyor. Enerji ve ilaç sektöründe ki kimyasal atıkları unutmamak gerekiyor. Amacımız dünyada daha etkili sağlık korunmasını yaratmak.”

Barışçıl çalışmalar

Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen, ülkesinin kimya sektörü ile dirsek temasında olduğunu anlayış gereği sivil toplum, siyasi çevre ilgili makamlar ve iş dünyası ile diyalog kurarak dünyanın karşılaştığı zararı en düşük düzeye indirmek için barışçıl bir çalışma yaptıklarını vurguladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title