Türkiye ile AB Arasında Ekonomik ve Parasal Politika Faslı Açıldı
Türkiye'nin uzun süredir beklediği AB ile müzakereler yeniden başladı. 17 numaralı 'Ekonomik ve Parasal Politika' fasıl başlığı Brüksel'de açıldı.
Türkiye, Avrupa Birliği üyelik müzakerelerinde 15'inci başlığını bugün açtı. Brüksel'de TSİ 18.30'da başladı. Hükümetler arası konferansta 17 numaralı "Ekonomik ve Parasal Politika" başlığı görüşüldü.
TOPLANTIYA ÇOK SAYIDA ÜST DÜZEY YÖNETİCİ KATILDI
Toplantıya Türkiye adına AB ile Müzakere Heyeti Başkanı Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Avrupa Birliği Konseyi adına ise dönem başkanlığını yürüten Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, müteakip dönem başkanlığı adına Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ve Avrupa Komisyonu adına Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden sorumlu AB Komisyonu Üyesi Johannes Hahn katıldı.
FASIL, REKABET GÜCÜNÜN ARTTIRILMASINA DAYANIYOR
Bu fasıl, AB'nin ekonomi politikası, serbest rekabete dayanan açık piyasa ekonomisi prensibi temelinde rekabet gücünün arttırılması, inovasyonun teşviki, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, büyüme ve istihdamın arttırılması gibi ortak hedefler doğrultusunda üye ülkelerin ekonomi politikalarının uyumlaştırılmasını kapsıyor.
TEK PARA POLİTİKASININ UYGULANMASI HEDEFLENİYOR
Parasal politika kapsamında ise fiyat istikrarının muhafazasını amaçlayan tek para politikasının uygulanması hedefleniyor. Bu çerçevede, Merkez bankalarının bağımsızlığının sağlanması, kamu sektörünün finansal kurumlara imtiyazlı erişiminin önlenmesi ve kamu sektörünün merkez bankaları tarafından finansmanının yasaklanması amaçlanıyor.
MEHMET ŞİMŞEK: TÜRKİYE BUNA HAZIR
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, AB ile 17. fasıl olan Ekonomik ve Parasal Politikalar faslının müzakerelere açılmasının sokaktaki vatandaşa gerçek anlamda dokunan birçok boyutu olduğunu söyledi.
AB ile hükümetler arası konferans öncesinde açıklama yapan Şimşek, "Çünkü fiyat istikrarı sağlanırsa, mali disiplin sağlanırsa, makrofinansal istikrar sağlanırsa kalıcı refah artışı sağlanır. Türkiye sürdürülebilir, dengeli, yüksek büyümeyi sağlar. Türkiye buna hazır. Bu fasılla ilgili Türkiye zaten ileri düzeyde bir uyum içerisinde. Kapanış kriteri anlamında da birkaç basit husus var. Hemen kısa süre içerisinde gerçekleştirebileceğimiz hususlar. Fakat burada önemli olan sürecin yeniden canlandırılmasıdır." dedi.
ÇAVUŞOĞLU: BİRÇOK ALANDA İŞBİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRMEMİZ LAZIM
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile ilişkilerin sadece kriz yönetimiyle sınırlı kalmaması gerektiğini söyledi. Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye-AB ilişkileri sağlam zeminde ilerlemeli. Hedefimiz ne? Tam üyelik." diye konuştu. Çavuşoğlu, şu andaki işbirliğinin konjonktürel kalmamasını istedi.
Brüksel'deki hükümetler arası konferans öncesinde soruları cevaplayan Çavuşoğlu, AB ile müzakerelerde bir fasılın açılmasını "ilişkilerimize ivme kazandıran bir adım olarak görmemiz lazım" sözleriyle değerlendirdi.
"Hem Türkiye hem AB bir kere daha anladı ki sadece bugün karşı karşıya kaldığımız krizlerin yönetiminde değil; birçok alanda işbirliğimizi güçlendirmemiz lazım." diyen Çavuşoğlu, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, ekonomik ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Bakan Çavuşoğlu, diğer fasılların açılması için de çalışmaları başlatacaklarını ifade etti.