ABD, Dünyada 'Rüşvet İzini' Sürecek
ABD Adalet Bakanlığı, ABD Kökenli Şirketlerin Faaliyet Gösterdikleri Diğer Ülkelerdeki Rüşvet Eğilim ve Davranışlarını İncelemek İçin Bir Soruşturma Başlattı.
ABD Adalet Bakanlığı, ABD kökenli şirketlerin faaliyet gösterdikleri diğer ülkelerdeki rüşvet eğilim ve davranışlarını incelemek için bir soruşturma başlattı.
Yabancı Ülkelerde Yolsuzluk Kanunu’nun (FCPA) kapsamını genişleten Adalet Bakanlığı bu kapsamda 5 kıtada enerji ve sağlık alanında çalışan şirketleri de inceleme altına alacak. The Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, geçen yıl 100 olan incelenen şirket sayısı, bu yıl 120’yi bulacak. Sun Microsystems ve Royal Dutch Shell de incelenen şirketler arasında yer alacak. Hatta Oracle’ın da kurula başvurarak, "Bazı ülkelerde rüşvet konusunda kuralları ihlal etmiş olabilirim" dediği de öne sürülüyor.
Geçtiğimiz 10 yıllık dönemde ABD kökenli şirketlerin yolsuzluk suçlamalarındaki artış üzerine bu kararı alan ABD, incelemeye alınan bazı şirketlerin temiz çıkmak için özellikle kendilerine başvurduğunu açıklıyor. Şirketlerin ’onlar bize başvurmadan, biz onlara gidelim’ tedirginliği içine düştüğü ifade ediliyor. Şirketlerin ’bizi incele’ talebinin de bu durumdan kaynaklandığı belirtiliyor. Yasa ABD’li şirketlerin diğer ülkelerdeki devlet görevlilerine ya da devlete ait şirketlere iş açısından avantajlı konuma geçmek için para ödemesini engelliyor.
Sezonluk bilet yasak
Yasada bazı gri alanlar da bulunuyor. Sezonluk bilet gibi hediyeler ya da yemekler konusunda uygulamaların ne kadar yasak olduğu tam olarak açıklanmıyor. yasanın nerede delinip nerede delinmediği tam olarak bilinmiyor. Yıllardır gittikleri ülkelerdeki devlet görevlililerini lüks yemeklere çıkartmaya ve pahalı hediyeler vermeye alışık olan ABD merkezli şirketler, bu alışkanlıklarından döndürülmeye çalışılıyor.
Danışman tutan var
Şirketlerin bu uyuglamaları en fazla Nijerya, Güney Kore ve Çin’de gerçekleştirdikleri dile getiriliyor. Verilen hediyeler yanlış anlaşılmasın ve yasaya ters düşmesin isteyen şirketler, bunu sağladığından emin olmak için bazı danışmanlık şirketleriyle bile çalışabiliyor. Bu yolla bir süre önce Alman Siemens’in çarptırıldığı 800 milyon dolar gibi büyük paralar ödemekten kurtulmayı amaçlayan şirketler itibarlarını da kaybetme riskinden kurtulmuş oluyor.
Shell’e idam davası
PETROL devi Shell, tarihinin en karanlık günleriyle ilgili olarak mahkemeye çıkmaya hazırlanıyor. Shell bugün çıkacağı mahkemede idam edilen çevreci aktivist Nijeryalı Ken Saro-Wiwa ile ilgili ifade verecek. Shell, ölümüne Sani Abacha devleti tarafından karar verilen çevreci Wiwa’nın idamı ile ilgili hiçbir ilgisinin olmadığını savunuyor.