ABD Eski Başkan Yardımcısı Albert Arnold Al Gore Açıklaması
ABD Eski Başkan Yardımcısı, Apple Yönetim Kurulu Üyesi ve Google Üst Düzey Danışmanı, Nobel Ödüllü Albert Arnold Al Gore, Türkiye'nin küresel ekonomi içerisindeki öneminin giderek arttığını, yenilenebilir enerji açısından büyük fırsatlara sahip...
ABD Eski Başkan Yardımcısı, Apple Yönetim Kurulu Üyesi ve Google Üst Düzey Danışmanı, Nobel Ödüllü Albert Arnold Al Gore, Türkiye'nin küresel ekonomi içerisindeki öneminin giderek arttığını, yenilenebilir enerji açısından büyük fırsatlara sahip olduğunu belirterek,"Kişi başına düşen milli gelire baktığımızda çok ciddi bir artış içerisinde olduğunu görüyoruz ve geleceğiniz çok parlak" dedi.
Al Gore, "Makroekonomik konularda Avrupa'ya ders verebileceğinizi düşünüyorum. Keşke küresel ekonomi de Türkiye ekonomisi kadar iyiye gitseydi. Şu an asıl AB Türkiye'ye katılmak istemeli" diye konuştu.
Çırağan Sarayı'nda Turkcell tarafından 4.'sü düzenlenen Liderler Konferansı'nda konuşan Al Gore, Türkiye'nin önünde büyük fırsatlar olduğunu vurgulayarak, "Türkiye bugün güneş enerjisi ile üretilmiş fotovoltaik enerji üretme açısından en büyük fırsata sahip olan ülkelerden biri" değerlendirmesini yaptı.
Al Gore, yenilenebilir enerjide iki yılda bir, her 1,5 yılda bir yüzde 50'lik bir maliyet düşüşü yaşandığını, oysa petrolde fiyatların halen yükseldiğini anlattı.
Türkiye'nin önünde çok ciddi fırsatlar olduğunu dile getiren Al Gore, "Kişi başına düşen milli gelire baktığımızda çok ciddi bir artış içerisinde olduğunu görüyoruz ve geleceğiniz çok parlak. Makroekonomik konularda Avrupa'ya ders verebileceğinizi düşünüyorum. Küresel ekonomi de keşke Türkiye ekonomisi kadar iyiye gitseydi. Şu an asıl AB Türkiye'ye katılmak istemeli" şeklinde konuştu.
-"Harcama politikası ve para politikasını kontrol etmelisiniz"-
Al Gore, "Harcama politikalarınızı ve para politikalarınızı kontrol etmek zorundasınız. Bir tanesini kontrol altına almak yeterli değil. Avrupa'da, özellikle Avro Bölgesi'nde sıkıntıların yaşanmasının sebebi bu" uyarısında da bulundu.
Türkiye'nin genç nüfusunun kendisine ilham kaynağı olduğunu belirten Al Gore, "Türkiye geleceğin bir parçası olmakla kalmayıp, gelecekte bir lider olabilir. Ama bunun için çok önemli bir anahtar var. Global ekonomiye bağlanmalı ve bütün dünyada ortaya çıkan yeni fikirleri de kucaklamalısınız" ifadesini kullandı.
-"Türkiye sıçrama yapabilir"-
"Türkiye'nin elinde bir fırsat var. Şu anda bir karar verebilir ve çok daha hızlı bir adımla, bir sıçrama yaşayabilir" diyen Al Gore, Orta Asya'da, Balkanlar'da ve Yunanistan'daki arkadaşlarıyla konuştuğunda herkesin, Türkiye'nin bu bölgedeki rolünün yükseldiğini ve daha fazla önem kazandığını söylediğini dile getirdi.
İş dünyasının yaptığı seçimlerin, siyaset diyaloğunun çok ciddi bir önem kazandığını vurgulayan Al Gore, küresel ısınmanın, içerisinde giderek Türkiye'nin de bulunduğu Yunanistan, İtalya, Fransa gibi ülkelerin yer aldığı bir kuşağı etkisi altına almaya başladığına dikkati çekti.
Konuşmasında Türkiye'nin cari açık sorununa da değinen Al Gore, "En çok karşınıza çıkan zorluk cari açığınız. İtalata çok fazla para harcanıyor ve bu yüzden cari açık her zaman için, ekonomi politikalarında denge oluşturmanızın önünde zorluk oluşturuyor. Sürekli bu ithalat rakamları yükseliyor ve buna daha ne kadar devam edeceksiniz- Bu parayı neye harcıyorsunuz- Diğer ülkelerden bu kadar ne ithal ediyorsunuz- Petrol tabi ki" dedi.
-"Küresel toplumda lider konumuna gelebilirsiniz"-
Al Gore, davetlilere şu tavsiyelerde bulundu:
"Öyle bir ülkede yaşıyorsunuz ki, diğer ülkelerle karşılaştırdığınızda küresel toplumda lider konuma gelebilirsiniz. 'Artık yenilenebilir enerjiye geçmeliyiz, küresel ısınma istemiyoruz, bu hepimiz için mahvedici boyutlara ulaşacak ve Türkiye'yi mahvedecek' diyerek, 'Türkiye'de güneş panelleri, rüzgar türbinleri kurulsun' demelisiniz. Böylece 'artık kirli olan petrolü almaktan vazgeçelim, Türkiye'nin geleceğini korumak için yenilenebilir enerjiye yatırım yapalım. Biz bu bölgede lider olalım. Balkanlara, Orta Asya'ya, Ortadoğu'ya ya da Kuzey Afrika'ya bu alanda lider olalım ve bu yeni geleceği, yenilenebilir enerji üzerinde kuralım, Türkiye'yi yeniden medeniyetin beşiği haline getirelim' demenizi istiyorum. İş dünyası olarak bu yeni hedefiniz olmalı."
Türkiye'nin içerisinde bulunduğu coğrafyadan kaynaklanan bazı zorluklarla karşı karşıya kaldığını belirten Al Gore, "Bu bölgenin kendine has ve son derece zorlu olan sorunları var. Biliyorum İran'la çok uzun bir sınıra sahipsiniz ve bunun da bir takım zorluklar ortaya çıkardığının farkındayım" dedi.
-"Amerikalılar olarak Turkcell'i çok iyi tanıyoruz"-
Turkcell'in, 10 yıldır New York borsasına kote olan tek Türk şirketi olduğunu söyleyerek, "O yüzden Amerikalılar olarak Turkcell'i çok iyi tanıyoruz" dedi.
Teknoloji ile yakından ilgilendiğini, Apple'ın yönetim kurulu üyesi, Google'ın da danışmanı olduğunu anımsatan Al Gore, "Türkiye'nin de nerede olduğunu çok iyi takip ediyorum. Başbakanınızla Dünya Ekonomik Forumu'nda bir araya geldik, yakın geçmişte. Türkiye'de olan gelişmeleri şahsen çok yakından biliyorum. Turkcell'i de tanıyorum" diye konuştu.
-"Aslında Türkiye medeniyetin doğduğu yer"-
Al Gore, Türkiye'nin insanlık medeniyetinin çıtasında çok önemli bir rol oynadığını anlatarak, "Mesela ilk şehirlerin Anadolu'da kurulduğu söyleniyor. Aslında burası medeniyetin doğduğu yer. Taş Devri'nden sonra şehir yerleşimlerine geçiş Türkiye üzerinden oldu. Daha sonra bin yıl boyunca burası medeniyetin beşiğiydi" şeklinde konuştu.
-Turkcell Üst Yöneticisi Ciliv-
Toplantıda konuşan Turkcell Üst Yöneticisi (CEO) Süreyya Ciliv de, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin gelişmesi ve şirketlerimizin büyümesi, iş dünyası liderleri vizyon ve hedefleriyle paralel. Hepimizin yeniliğe açık ve öğrenmeye hevesli olması gerekiyor. Böyle bir ortamda iki anahtar kavram var; iş birliği ve iletişim. İş dünyası liderlerinin daha fazla işbirliği yapması ve daha fazla iletişim içinde olması için kurduğumuz Liderler Platformu'nu da bu etkinlikle başlatıyoruz.
Liderler Platformu birbirimizden öğrenmek için geliştirdiğimiz, iş birliğini bir adım öteye götürdüğümüz yeni bir aşama. Turkcell bugüne kadar dünyanın en önemli fikir liderlerini, sizlerle buluşturdu. Bu kez, daha 70'li yıllarda internetin geleceğin bilgi otobanı olduğunu vurgulayan Sayın Al Gore ile fikir jimnastiği yapma fırsatı bulduk. Liderler Platformu etkinliklerinde hep birlikte hem iş dünyasında hem de genel olarak birçok soruna farklı, yaratıcı çözümler üreteceğiz."
-Al Gore Kimdir-
ABD'li siyaset ve iş adamı, belgesel film yapımcısı, Nobel Barış Ödülü sahibi olan Albert Arnold Gore 1993-2001 arasında Amerika Birleşik Devletleri'nin Başkan Yardımcılığını üstlendi.
2000 yılındaki ABD Başkanlık Seçimlerinde Demokratik Parti'den başkan adayı olan Al Gore, seçimi kaybettikten sonra siyasetten çekildi ve "Küresel Isınma" konusunda çalışmalar yapmaya başladı.
Bu konu üzerine yaptığı Uygunsuz Gerçek adındaki belgesel film 2007 yılında Oscar Ödülü'ne layık görüldü ve sinema tarihinde en çok izlenen üçüncü belgesel unvanını kazandı.
Al Gore, dünyanın dört bir yanında verdiği konferanslar ve diğer çalışmalar sayesinde 2007 yılında Nobel Barış Ödülü de aldı.
Muhabir: İstanbul
Yayıncı: Zekeriya Gülün - İSTANBUL