Haberler

ABD'li Otomotiv Devleri Devletten 25 Milyar Dolarlık 'Can Simidi' İstiyor

Abone Ol

ABD'nin 5 Trilyon Dolarlık Mortgage Kredisini Yöneten Fannie Mea ve Freddie Mac'i Devletleştirip, Tarihin En Büyük Şirket Kurtarmasına İmza Atınca, Sıraya Otomotiv Devleri de Girdi.

ABD’nin 5 trilyon dolarlık mortgage kredisini yöneten Fannie Mea ve Freddie Mac’i devletleştirip, tarihin en büyük şirket kurtarmasına imza atınca, sıraya otomotiv devleri de girdi.

Ford Motor’un CEO’su Alan Mulally, "ABD’deki otomotiv sektörünün 25 milyar dolarlık bir finansal desteğe ihtiyacı var. Devletten düşük faizli kredi istiyoruz" dedi.

PETROL fiyatlarının yüksek seyretmesi ve mortgage krizinin etkisiyle dünya liginde düşüşe geçen ABD’li otomotiv devleri, kurtuluşu 25 milyar dolarlık devlet desteğinde buldu. Amerika’nın iki dev mortgage şirketi Fannie Mea ve Freddie Mac’i 200 milyar dolara mal olması beklenen kurtarma girişimi, zorlu bir dönemden geçen ABD’li otomotiv üreticilerini de harekete geçirdi. Ford Motor CEO’su Alan Mulally, devletten düşük faizli kredi almak istediklerini belirterek, ABD’deki otomotiv sektörünün toplamda 25 milyar dolarlık bir finansal desteğe ihtiyacı bulunduğunu söyledi.

Kurtarma olarak görmeyin

Mulally, otomotiv sektörünün yeniden çıkışa geçebilmesi için yakıt ekonomisi sağlayan teknolojilere yatırım yapması gerektiğine dikkat çekerek, "Ford olarak devlet destekli ve düşük faizli kredi almaya artık hazırız. Sektörün ise 25 milyar doları aşan bir kredi desteğine ihtiyacı var" dedi. Hazine Bakanı Henry Paulson’ın Amerika’nın iki dev mortgage şirketi Fannie Mea ve Freddie Mac’i kurtarma girişiminin hemen ardından otomotiv için devlet desteği talebinde bulunan Mulally, devletin sağlayacağı desteğin bir kurtarma operasyonu olarak algılanmaması gerektiğini söyledi.

Kredi için lobi yapacak

Mulally’nin ABD’de yeni enerji yasası tasarısı içerisinde yer alan otomotiv sektörünün yakıt ekonomisi sağlayan teknolojiler geliştirmesi amacıyla 25 milyar doları bulacak bir kredi paketinin geçmesi için lobi faaliyetlerinde bulunmak üzere bu hafta Washington’a gitmesi bekleniyor. Mulally, "Bence geçen yıl bir dönüm noktası oldu. Hükümete yakıt ekonomi konusunda neler yaptığımızı gayet iyi anlattık. Şimdi ise sadece finansal destek için sadece en doğru yolun hangisi olduğunu ve bundan yararlanacak olan şirketlerin nasıl belirleneceği konusunu görüşüyoruz" diye konuştu.

GM Başkanı da talep etti

Ford’dan gelen destek talebinin bir benzeri, geçtiğimiz ay bir başka ABD’li otomotiv devi General Motors’dan (GM) gelmişti. GM CEO’su Rick Wagoner, devlet destekli kredilerle ilgilendiklerini belirtmiş, ancak ne kadarlık bir finansal desteğe ihtiyaçları olduğunu açıklamamıştı. ABD hükümetinin otomotiv sektörüne sağlayacağı kredilerle, otomotiv devleri Ford, General Motors ve Chrysler LLC’nin elektrikli araçlar için yeni nesil bataryaların yanı sıra yakıt hücresi teknolojisine yatırım yapması bekleniyor.

Son 40 yılın en zor döneminden geçiyoruz

FORD CEO’su Alan Mulally, şirketin yeniden yapılanması için yeterli miktarda nakitleri bulunduğunu belirterek, "ABD ekonomisi son 40 yılın en zorlu döneminden geçiyor. Böyle bir ortamda likidite açısından gayet iyi bir durumda olduğunu söyleyebilirim" dedi. Amerikan ekonomisinin bir resesyon yaşadığını söyleyen Mulally, petrol fiyatlarının önümüzdeki dönemde de bulunduğu yüksek seviyeyi korumasını beklediklerini kaydetti. Yüksek petrol fiyatları ve mortgage krizinin yarattığı belirsizlik ortamı nedeniyle Amerika’da otomotiv pazarı bu yılın ilk 8 ayında yüzde 11 oranında daraldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title