Haberler

ABD Merkez Bankası, politika faizini yüzde 5,50'de sabit bıraktı

Güncelleme:
Abone Ol

ABD Merkez Bankası (FED), politika faizini beklentiler dahilinde değiştirmeyerek 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tuttu. FED, enflasyonun yüzde 2'ye inene kadar faizde indirime gidilmeyeceğini vurguladı.

ABD Merkez Bankası, faizi yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit bırakma kararı aldı.

FED, FAİZİ SABİT TUTTU

ABD Merkez Bankası (FED), küresel piyasaların merakla beklediği politika faizi kararını açıkladı. FED, piyasaların beklentilerine paralel olarak, faizi 23 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralarında sabit tuttu.

Fed'den yapılan açıklamada, faiz oranının sabit tutulması kararının oy birliğiyle alındığı belirtildi. Açıklamada, son göstergelerin ekonomik aktivitenin sağlam bir hızla genişlemeye devam ettiğini gösterdiği bildirildi. İstihdam artışının yavaşladığına işaret edilen açıklamada, işsizlik oranının arttığı ancak hala düşük kalmaya devam ettiği kaydedildi.

ENFLASYON YÜZDE 2'YE GERİLEYENE DEK FAİZDE İNDİRİM YOK

Açıklamada, enflasyonun gerilediği ancak hala bir miktar yüksek seyrettiği belirtilerek, "Son aylarda Komite'nin yüzde 2'lik enflasyon hedefine doğru biraz daha ilerleme kaydedildi." denildi. Uzun vadede maksimum istihdam ve yüzde 2 oranında enflasyona ulaşılmasının hedeflendiği yinelenen açıklamada, istihdam ve enflasyon hedeflerine ulaşmaya yönelik risklerin daha iyi bir dengeye doğru ilerlemeye devam ettiği görüşünde olunduğu ifade edildi. Enflasyon hedefine ulaşılıncaya dek faizde indirime gidilmeyeceği belirtildi.

Açıklamada, ekonomik görünümün belirsiz olduğu ve Federal Açık Piyasa Komitesi'nin her iki hedefine yönelik risklere karşı dikkatli olduğu vurgulandı. Banka'nın açıklamasında, hedeflerin desteklenmesi amacıyla federal fon oranı için hedef aralığın yüzde 5,25-5,50 arasında sabit tutulmasına karar verildiği bildirildi.

ART ARDA 8 TOPLANTIDA FAİZDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLMEDİ

ABD'de yük s ek enflasyon karşısında 2022'de varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlayan Fed, Mart 2022'den bu yana 11 faiz artırımı gerçekleştirmiş ve faiz oranını toplam 525 baz puan artırmıştı.

Banka'nın politika faizi, söz konusu artışlarla 2001'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkmıştı.

Son kararıyla Fed, politika faizini art arda 8 toplantıda değiştirmeyerek mevcut aralıkta sabit bıraktı. Banka, politika faizinde en son Temmuz 2023'te 25 baz puanlık artışa gitmişti.

ABD'de enflasyon, Haziran 2022'de yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den itibaren en yüksek seviyeyi görmesinin ardından son olarak geçen ay yıllık bazda yüzde 3 ile beklentilerin altında gerçekleşmişti.

Haberler.com / Turan Yiğittekin - Ekonomi

Abd Merkez Bankası Merkez Bankası Politika Ekonomi Güncel Dünya Banka Fed Dünya Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (4)

Evren Erol:

Bu haber küresel krizin süreceğinin ayak sesi

Yanıtla031
Fatih Kahreman:

enflasyon %2 dio ya hayaller - gerçekler

Yanıtla425
Hasan Turk:

A haber lazim abd ye bir turlu sahlanamadilar.

Yanıtla1311
Musti40 :

Tamamen kapitalist sistemin bir oyunu! Bankalar milyar dolarları götürürken halk fakirleşiyor! Faiz politikası dünyada zenginlere imkanları çoğaltıp, fakir halkın alım gücünü düşürmek, ve zaten açlık sınırı altında yaşayanları AÇLIKTAN öldürmek içindir!

Yanıtla219
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title